Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot so pojasnili na policiji, je neznani storilec oškodovancu najprej poslal elektronsko pošto, v kateri se je predstavil kot bančni delavec, ki mora ažurirati podatke o svojih strankah. Oškodovanec je kliknil na poslano povezavo in na polje "Nadaljuj". Kmalu zatem ga je poklical neznanec, ki se je predstavil kot vodja spletne nadgradnje pri banki in od oškodovanca pridobil podatke in gesla za dostop do njegove spletne banke. V nadaljevanju je neznani storilec z več nakazili na različne bančne račune v tujini oškodoval imetnika računa za več kot 165.000 evrov.

Na PU Murska Sobota opozarjajo, da zaznavajo velik porast raznih oblik spletnih goljufij. Storilci preslepijo oškodovance s pošiljanjem SMS-sporočil, v katerih se lažno predstavljajo kot domnevni kupci, dostavljavci paketov, predstavniki bank ipd. Storilci prepričajo oškodovance, da ti nakažejo denarna sredstva za paket, ki ga ne prejmejo, posredujejo številko bančnih kartic, številko bančnih računov za prejem nakazila, ki ga ne prejmejo, ali da storilcem posredujejo gesla za dostop do spletnih bank.

Policija opozarja: Bodite pozorni!

Zaradi vse več spletnih goljufij in vse več oškodovancev s policije opozarjajo na previdnost. Uporabniki morajo biti pozorni na prejeta elektronska sporočila ali SMS-sporočila, ki dajejo vtis, kot da so jih poslali iz banke, in ki vsebujejo povezavo, na katero je treba klikniti ter vnesti podatke, posebej če so zahtevani podatki davčna številka, telefonska številka, enkratno geslo ipd.

Dodajajo še, da naj uporabniki do svojih spletnih bank vedno dostopajo z aplikacijo ali ročnim vnosom URL-naslova, nikoli pa s klikom na povezavo v SMS-sporočilu, ter da naj neznancem nikoli ne posredujejo podatkov o bančnih karticah, računih, geslih ipd.

Ravnanje ob spletni prevari

Ob morebitnem oškodovanju naj se posameznik čim prej obrne na svojo banko, da ta blokira račun in bančno kartico, potem pa zbere vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP-številke) in primer prijavi policiji.