Minister za zdravje Dorjan Marušič je dogovor predstavil vladi. Foto: MMC RTV SLO
Minister za zdravje Dorjan Marušič je dogovor predstavil vladi. Foto: MMC RTV SLO
Operacija
"Vprašanje za milijon dolarjev", kot ga je imenoval minister Marušič, je dobilo odgovor. Vlada je namreč potrdila njegov sporazum s Fidesom. Foto: MMC RTV SLO
Dogovor z zdravniki dosežen

Vlada je podprla sporazum med ministrom Marušičem in Fidesom, ki zdravnikom vrača izgubljeno. Primanjkljaj zdravstvene blagajne naj se vendarle ne bi povečal niti za evro.

Minister za zdravje Dorjan Marušič o sporazumu s predsednikom zdravniškega sindikata Fides Konradom Kuštrinom po seji vlade sicer ni mogel povedati nič več, kot je povedal v sredo v Odmevih. Ponovil je torej, da bo treba v skladu z dogovorom z novim podzakonskim aktom opredeliti mrežo dežurnih mest in načine opravljanja te službe ter odpreti kolektivno pogodbo, s čimer bodo zdravniki dobili povrnjeno tisto, kar so izgubili z novelo zakona o plačah v javnem sektorju.

Sporazum ne bo veljal le za zdravnike
Ob tem je minister zatrdil, da so med njegovimi glavnimi zavezami javnofinančna vzdržnost zdravstvene blagajne (njen primanjkljaj se ne sme povečati niti za evro), skrb za kader v zdravstvenem sistemu in ustrezna obravnava bolnikov. Na eksplicitno vprašanje novinarke, kako bo po tem dogovoru s Fidesom zagotovil, da se stanje v zdravstveni blagajni ne bo obrnilo na slabše, je odgovoril, da je prepričan, da se da optimizirati in ustrezno reorganizirati 24-urno zdravstveno varstvo in da se s tem strinjata tudi stroka in zdravniški sindikat. Dežurnih služb je trenutno 254, koliko jih je preveč, pa Marušič še ne ve. Na to temo bo sicer nekje do oktobra, morda pa še prej, opravljena raziskava, na podlagi katere se bo nato izdelalo pravilnik oz. podzakonski akt, je dodal. Ta bi nato v veljavo stopil takoj, ko bi bil objavljen v Uradnem listu RS.

Sporazum bo po besedah ministra za zdravje, ko gre za dežurstva, veljal tudi za druge zaposlene v zdravstvu, ne le za zdravnike.

"Sklep je, da zdaj vsi kličemo k vračanju soglasij"
Več bo, kot je bilo že večkrat obljubljeno, znano po tem, ko bo sporazum potrdila izredna skupščina Fidesa. Sindikat bi lahko nato že v petek o vsebini sporazuma začel obveščati člane, in jim s tem svetoval, naj umaknejo preklice soglasij za delo preko delovnega časa. "Sklep je, da oboji kličemo k vrnitvi soglasja, ampak to ostaja v osebni presoji zdravnikov," je še pojasnil Marušič.

UKC Ljubljana: Čim prej na stari način dela
Sporazum je že pozdravilo tudi vodstvo ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra, ob čemer zatrjujejo, da bodo v najkrajšem mogočem času skušali organizirati delo tako, kot je potekalo pred umikom soglasij zdravnikov za delo čez redni delovni čas. Urnike za vrnitev na prejšnji način dela imajo predstojniki kliničnih oddelkov oziroma vodje enot že pripravljene, še zagotavljajo.

Seveda pa to pomeni tudi, da bodo morali zdravniki, ki so soglasja za delo prek polnega delovnega časa umaknili, ta spet podpisati.

Dogovor z zdravniki dosežen