V medijih se je do zdaj omenjalo nekaj kandidatov, ki bi na mestu kohezijskega ministra lahko nasledili Bandellija, a v SAB-u teh špekulacij niso komentirali. Foto: BoBo
V medijih se je do zdaj omenjalo nekaj kandidatov, ki bi na mestu kohezijskega ministra lahko nasledili Bandellija, a v SAB-u teh špekulacij niso komentirali. Foto: BoBo
Bratuškova o Bandellijevem nasledniku v sredo

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je pred nekaj dnevi napovedala, da bosta s premierjem po odhodu Marka Bandellija s tega položaja rešitev našla do konca delovnega tedna. V kabinetu predsednika vlade so zato pričakovali predlog za novega ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo, a bo v dogovoru z njimi SAB to storil do srede.

Bandelli, sicer podpredsednik stranke, je moral odstopiti, potem ko ga je k odstopu zaradi neprimerne komunikacije in domnevno slabega dela na ministrstvu pozval premier Šarec, po odstopu pa naj bi se vrnil v poslanske klopi. DZ se je z njegovim odstopom seznanil v ponedeljek, ko je začel teči desetdnevni rok, ko mora premier predlagati novega ministra ali obvestiti DZ-ja, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali kdo drug iz vlade. Novi minister naj bi pripadal kvoti SAB-a, z njim pa se bo moral strinjati tudi Šarec.
Bratuškova in Šarec zadnji trenutek o novem ministru
Glede na napovedi z začetka tedna, ko se je državni zbor seznanil z Bandellijevim odstopom, je bilo pričakovati, da se bosta Bratuškova in Šarec danes srečala in pogovorila, kako resor kohezije peljati naprej. A so se vmes zgodili zadnji koraki sprejemanja zakona o izvrševanju proračuna, neuspeli poskusi Bratuškove, da bi celotno koalicijo prisilila v svoj prav, ko gre za upokojenski regres, ter nato kar nekaj kritik, ki jih je Bratuškovi na novinarski konferenci namenil premier.

Srečanja med njima, tako so sporočili iz kabineta predsednika vlade, ni bilo, so pa v Stranki Alenke Bratušek premierja prosili, da jim rok za predlaganje kandidatke ali kandidata podaljša do srede. To pa je tudi zadnji dan, ko mora premier po seznanitvi z Bandellijevim odstopom državni zbor obvestiti, kdo bo nov kandidat ali pa kdo bo začasno opravljal delo ministra, ki je odstopil. Kakšni razmisleki so v ozadju, ni jasno, saj so se v SAB-u po včerajšnjih peripetijah zavili v trden molk, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina.
Erjavec: Burna razprava na seji vlade
SAB je pred četrtkovo sejo vlade napovedala, da predloga zakona o izvrševanju proračuna zaradi sredstev za letni dodatek upokojencev, pri katerih se po njihovem mnenju varčuje, ne bo podprla. A je po ostrem nastopu premierja Šarca vlada predlog sprejela soglasno.
Karel Erjavec, pedsednik DeSUS-a je priznal, da je bila razprava na seji vlade precej burna, saj gre nenazadnje za najpomembnejši dokument in so tudi odločali o usodi koalicije. Erjavec, ki je sam večkrat pogojeval obstanek DeSUS-a v koalicijah z zahtevami, vezanimi na pravice upokojencev, je še zatrdil, da DeSUS ni nikoli izsiljevala, ampak "so pričakovali, da se določene dogovorjene stvari tudi izpeljejo".

"A ko sem jaz izvajal pritisk na ostale koalicijske partnerje, sem tudi nekaj dosegel in uspel," je Erjavec v izjavi novinarjem po današnji seji organov stranke dregnil Bratuškovo. Dejal je, da je treba vedeti, do kam lahko napenjaš elastiko in kje je trenutek, ko lahko slednja poči in dodal: "Takega fiaska gotovo nisem nikoli doživel, da bi moral na seji vlade spremeniti stališče organov stranke."

Bratuškova o Bandellijevem nasledniku v sredo