Vladna ekipa med obiskom na Ptuju. Foto: BoBo
Vladna ekipa med obiskom na Ptuju. Foto: BoBo

Vlado tako podpira 27,5 odstotka sodelujočih v anketi, nasprotujeta pa ji dve tretjini vprašanih (63,9 odstotka), 8,6 odstotka je neopredeljenih.

Sorodna novica Anketa: SDS še naprej prvi, Pahor znova najbolj priljubljen

Med strankami je tudi tokrat največ glasov prejela največja vladna stranka SDS (16,1 odstotka), ki je ta mesec izgubila dve odstotni točki. Na drugem mestu je SD z 11,1-odstotno podporo, sledi Levica z 8,8-odstotno podporo. Na četrtem mestu je LMŠ, ki iz meseca v mesec izgublja zaupanje volivcev, tokrat bi prejel 5,6 odstotka glasov vprašanih. Prav toliko bi jih podprlo tudi NSi, ki končuje zgornji del lestvice raziskave.

Sledi stranka SAB s 4,1-odstotno podporo, nato pa še Pirati (2,5 odstotka), Zeleni (dva odstotka), SNS (1,8 odstotka) in Dobra država (1,5 odstotka). Parlamentarni stranki DeSUS so tokrat izmerili manj kot odstotek in pol podpore (1,4 odstotka), stranki SLS 1,1-odstotno podporo, vladnemu SMC-ju pa 0,4 odstotka.

Skoraj vsak četrti vprašani (23,3 odstotka) ne ve, katero stranko bi volil. Vsak deseti (9,8 odstotka) ne bi izbral nobene od obstoječih strank, 2,7 odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti.

Najbolj priljubljena je Ljudmila Novak

Glede na raziskavo je najbolj priljubljena političarka evropska poslanka iz vrst NSi-ja Ljudmila Novak. Sledita ji predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ-ja Igor Zorčič. Premier in predsednik SDS-a Janez Janša je na petnajstem mestu. Zadnje mesto je tokrat pripadlo ministrici za šolstvo iz vrst SMC-ja Simoni Kustec.

V avgustovski javnomnenjski raziskavi Mediane, ki je bila opravljena za POP TV, je sodelovalo 714 anketirancev.