Ministri SAB-a niso podprli izhodišč za pogajanja s sindikati, je potrdila Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Ministri SAB-a niso podprli izhodišč za pogajanja s sindikati, je potrdila Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Marjan Šarec, Angela Merkel
Zahtevo po sklicu vrha koalicije so v SAB-u naslovili na premierja Marjana Šarca, ki je v odzivu že dejal, da ne gre za nič "dramatičnega". Foto: Reuters

Zahteva stranke, podkrepljena tudi z več tisoč podpisi podpore državljanov, je bila pogoj za vstop SAB v koalicijo in manjšinsko vlado in zato tudi vključena v koalicijsko pogodbo in protokol o sodelovanju s partnersko stranko. Natančno smo tudi opredelili, kdaj bomo našo zahtevo uresničili.

Bratuškova v pismu Šarcu o zahtevi po dostojnih pokojninah
Karl Erjavec
Karl Ejravec je dejal, da vlada ne more biti ujetnik javnega sektorja. Foto: BoBo

Zakaj smo tri mesece sestavljali koalicijsko pogodbo, če se je ne misli uresničevati?

Erjavec o koalicijski pogodbi
SAB zahteva izredni vrh koalicije

Minister za finance Andrej Bertoncelj je po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek na torkovem delovnem posvetu vlade opozoril, da bo ob potrjenih izhodiščih za pogajanja z javnim sektorjem krepko omejen in če bodo nekomu razdelili velik del pogače, bo pač bistveno manj ali skoraj nič ostalo za druge. V SAB-u pa, tako je po današnji seji vlade povedala predsednica stranke Bratuškova, v to niso mogli privoliti.

Po njenih besedah so skladno z dogovorom o sodelovanju v koaliciji v njeni stranki zahtevali sklic koalicijskega vrha glede zavez v letošnjem letu, med katerimi sta dve njihovi ključni zavezi, in sicer začetek skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu in ureditev pokojnin – dvig odmernega odstotka na 63 odstotkov in določitev letnega dodatka v dveh višinah v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Zahtevo so v torek naslovili na premierja in predsednika LMŠ-ja Marjana Šarca.

Sklic vrha pričakujejo, še preden se bodo glede financ o čemer koli naprej dogovarjali. "Večkrat smo to že prosili, a nismo bili uslišani," je povedala Bratuškova, ki pričakuje, da bodo na koalicijskem vrhu prejeli odgovore, kdaj in kaj bodo uresničili, ne pa, kaj ni mogoče.

Šarec: Zahteva vrha ni nič dramatičnega
Premier Marjan Šarec je ob robu vrha Evrope in Azije v Bruslju napovedal, da bodo pripravili vrh, ki ga zahteva SAB. Po njegovi oceni zahteva sicer ne pomeni ničesar dramatičnega, saj bi vrh v vsakem primeru bil. "Vsaka koalicija ima namreč vrh na določeno časovno obdobje ali pa takrat, ko to kdo predlaga," je dejal. Po njegovih besedah se bodo na vrhu "pogovorili in potem bo življenje teklo naprej".

Bratuškova je Šarca v pismu, ki ga je pridobila STA, opozorila, da v SAB-u ne bodo odstopili od zahteve za dvig pokojnin na dostojno raven. "Zahteva stranke, podkrepljena tudi z več tisoč podpisi podpore državljanov, je bila pogoj za vstop SAB v koalicijo in manjšinsko vlado in zato tudi vključena v koalicijsko pogodbo in protokol o sodelovanju s partnersko stranko. Natančno smo tudi opredelili, kdaj bomo našo zahtevo uresničili," je navedla Bratuškova. A na torkovem delovnem posvetu strank se je po njenih ocenah izkazalo, da ureditev pokojnin kljub podpisani zavezi očitno ni prioriteta te vlade.

SMC ne vidi potrebe po naglici
V SD-ju se niso odzvali, v SMC-ju pa ne vidijo potrebe po takšni naglici pri sklicevanju koalicijskega vrha. So pa za STA dodali, da so že tudi v njihovi stranki opozarjali, da morajo prioritete vlade jasneje določiti.

Erjavec: Vlada ne more biti ujetnik javnega sektorja
Po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca je jasno, da mora vlada zapreti pogajanja s sindikati javnega sektorja, a obenem mora uresničiti tudi druge zaveze iz sporazuma in ne more biti ujetnik javnega sektorja. "Zakaj smo tri mesece sestavljali koalicijsko pogodbo, če se je ne misli uresničevati," se je v izjavi za STA vprašal Erjavec. Po njegovem mnenju bo treba najti pravo mero glede na finančne zmožnosti.

Sam sicer ni bil prisoten na celotnem delovnem posvetu vlade in ne more presoditi glede izjav ministra za finance, ki jih je navedla Bratuškova. Če je res, kar pravi, imajo po besedah Erjavca resen problem in vlada ne bo dolgo, če ne, pa gre za piar in vihar v kozarcu vode.

SAB ni proti pogajanjem s sindikati
Po oceni Bratuškove je sicer denarja na postavki transferjev za pokojnine ob sprejetem proračunu za leto 2019 več kot dovolj za uresničitev dogovorov iz koalicijskega sporazuma. Na torkovem posvetu vlade so govorili o vseh teh izzivih, le odgovorov, kot pravi Bratuškova, na žalost niso prejeli.

Bratuškova je poudarila je, da v SAB-u nikakor niso proti dogovoru s sindikati in se zavedajo, da se morajo pogajanja takoj začeti. Vendar pa je treba učinke gospodarske rasti pravično razdeliti med vse deležnike družbe, vztraja Bratuškova in zagotavlja, da v SAB-u ne bodo privolili v to, da bi zdaj naredili le en korak, zatem pa bo za dva ali tri zmanjkalo. Po njenih besedah za njeno stranko koalicijski sporazum ni skupek želja, ampak zaveza petih strank, kaj bodo naredili.

Šarec: S pogajanji ne gre zavlačevati
Premier Šarec je glede pogajanj o plačah v javnem sektorju dejal, da z njimi ne gre zavlačevati, ker bo sicer na koncu vse samo še dražje in slabše. Pri tem je bil tudi nekoliko kritičen do sindikatov. Za te, kot je dejal, ne morejo reči, da po odstopu vlade Mira Cerarja niso napovedali, da se morajo pogajanja nadaljevati čim prej, da pa so to napovedali že prvi dan, ni korektno, je dejal.

Sam sicer meni, da bodo prej ali slej dogovor dosegli, nato pa se bodo lahko posvetili drugim vprašanjem. "Če pa dogovora ne bo, če se bodo začele stavke, potem ni zagotovil, koliko nas bo to na koncu stalo," je dejal. O posameznih zahtevah sindikatov in o tem, koliko obveznosti bi prinesle za državo, pa danes ni želel govoriti.

Kot je po dopisni seji v sredo povedal minister za javno upravo Rudi Medved, je vlada s potrditvijo izhodišč odprla pot za začetek pogajanj. Ta je napovedal za petek ob 13. uri. Finančnega okvira, ki ga je vlada postavila za pogajanja, minister ni razkril. Je pa poudaril pomembnost upoštevanja relevantnih makroekonomskih in javnofinančnih okvirov ter zakona o fiskalnem pravilu.

Zahteva stranke, podkrepljena tudi z več tisoč podpisi podpore državljanov, je bila pogoj za vstop SAB v koalicijo in manjšinsko vlado in zato tudi vključena v koalicijsko pogodbo in protokol o sodelovanju s partnersko stranko. Natančno smo tudi opredelili, kdaj bomo našo zahtevo uresničili.

Bratuškova v pismu Šarcu o zahtevi po dostojnih pokojninah

Zakaj smo tri mesece sestavljali koalicijsko pogodbo, če se je ne misli uresničevati?

Erjavec o koalicijski pogodbi
SAB zahteva izredni vrh koalicije