Sindikati v protestnem pismu ugotavljajo, da se je socialni dialog končal, še preden se je dobro začel. Foto: BoBo
Sindikati v protestnem pismu ugotavljajo, da se je socialni dialog končal, še preden se je dobro začel. Foto: BoBo

"Sindikati ugotavljamo, da končujemo socialni dialog, še preden smo ga sploh začeli," so zapisali v pismu, ki ga podpisujejo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost, KNSS – Neodvisnost, Konfederacija sindikatov javnega sektorja, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in SZS – Alternativa.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je namreč na torkovo okroglo mizo z naslovom Plače: med stimulativnim plačilom in vzdržnostjo javnih financ kot govorce povabil predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, predsednika Združenja Manager Aleksandra Zalaznika, Anžeta Burgerja z ljubljanske fakultete za družbene vede in generalno direktorico Gospodarske zbornice Slovenija Sonjo Šmuc.

Umar pripravil analizo o plačah v javnem in zasebnem sektorju
Na njej bi razpravljali o tem, kako odgovoriti na pritiske na rast plač, ki so se v zadnjem času okrepili tako v javnem kot zasebnem sektorju. Namen pa je predvsem ugotoviti, kako v luči vzdržnosti javnih financ odpraviti večletno zadrževanje rasti plač v javnem sektorju ter odgovoriti na povečevanje plač le nekaterim skupinam.

Umar je pripravil analizo o plačah v javnem in zasebnem sektorju. Ta vključuje oceno, kako bi rast plač v enem sektorju vplivala na drugega ter navaja razlike v povprečnih plačah med sektorjema in med primerljivimi poklici. Predstavniki gospodarstva naj bi predstavili predvsem dobre prakse pri nagrajevanju delavcev v zasebnem sektorju.

Sindikati opozarjajo na nezadovoljstvo s plačami
Vendar pri oblikovanju ključnih usmeritev plačne politike, ki v državi po mnenju mnogih ni dorečena in sistematična, želijo sodelovati tudi sindikati. Kot so navedli v pismu premierju, "imajo tovrstni dogodki posledice za vse zaposlene, zato ne morejo biti predmet razprav zgolj akademikov in delodajalcev, temveč so vsaj v enaki meri tudi stvar sindikatov".

Več sindikatov javnega sektorja je znova aktiviralo stavke za višje plače in pričakuje začetek pogajanj z vlado. A z višino plač niso nezadovoljni le v zasebnem sektorju, nezadovoljstvo nad njimi je vse večje tudi v zasebnem sektorju, so nedavno opozorili v ZSSS-ju in Pergamu. Med sindikati javnega in zasebnega sektorja potekajo pogovori o povezovanju za skupni cilj, to je dvig plač, so takrat izpostavili.