Slovenija
ZSSS
Sindikati v protestnem pismu ugotavljajo, da se je socialni dialog končal, še preden se je dobro začel. Foto: BoBo

Dodaj v

Sindikati ogorčeni, ker niso prejeli vabila na okroglo mizo o plačah

Protestno pismo sindikalnih central
11. oktober 2018 ob 19:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sindikati želijo sodelovati pri oblikovanju ključnih usmeritev plačne politike v zasebnem in javnem sektorju, ki jih namerava oblikovati Umar skupaj z ekonomisti in gospodarstveniki. Ker na okroglo mizo na to temo prihodnji teden niso bili povabljeni, so danes na premierja Marjana Šarca naslovili protestno pismo.

"Sindikati ugotavljamo, da končujemo socialni dialog, še preden smo ga sploh začeli," so zapisali v pismu, ki ga podpisujejo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost, KNSS – Neodvisnost, Konfederacija sindikatov javnega sektorja, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in SZS – Alternativa.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je namreč na torkovo okroglo mizo z naslovom Plače: med stimulativnim plačilom in vzdržnostjo javnih financ kot govorce povabil predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, predsednika Združenja Manager Aleksandra Zalaznika, Anžeta Burgerja z ljubljanske fakultete za družbene vede in generalno direktorico Gospodarske zbornice Slovenija Sonjo Šmuc.

Umar pripravil analizo o plačah v javnem in zasebnem sektorju
Na njej bi razpravljali o tem, kako odgovoriti na pritiske na rast plač, ki so se v zadnjem času okrepili tako v javnem kot zasebnem sektorju. Namen pa je predvsem ugotoviti, kako v luči vzdržnosti javnih financ odpraviti večletno zadrževanje rasti plač v javnem sektorju ter odgovoriti na povečevanje plač le nekaterim skupinam.

Umar je pripravil analizo o plačah v javnem in zasebnem sektorju. Ta vključuje oceno, kako bi rast plač v enem sektorju vplivala na drugega ter navaja razlike v povprečnih plačah med sektorjema in med primerljivimi poklici. Predstavniki gospodarstva naj bi predstavili predvsem dobre prakse pri nagrajevanju delavcev v zasebnem sektorju.

Sindikati opozarjajo na nezadovoljstvo s plačami
Vendar pri oblikovanju ključnih usmeritev plačne politike, ki v državi po mnenju mnogih ni dorečena in sistematična, želijo sodelovati tudi sindikati. Kot so navedli v pismu premierju, "imajo tovrstni dogodki posledice za vse zaposlene, zato ne morejo biti predmet razprav zgolj akademikov in delodajalcev, temveč so vsaj v enaki meri tudi stvar sindikatov".

Več sindikatov javnega sektorja je znova aktiviralo stavke za višje plače in pričakuje začetek pogajanj z vlado. A z višino plač niso nezadovoljni le v zasebnem sektorju, nezadovoljstvo nad njimi je vse večje tudi v zasebnem sektorju, so nedavno opozorili v ZSSS-ju in Pergamu. Med sindikati javnega in zasebnega sektorja potekajo pogovori o povezovanju za skupni cilj, to je dvig plač, so takrat izpostavili.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Capitalism
# 11.10.2018 ob 20:04
Hahaha... kar ste izvolili, to imate.
el CARTEL
# 11.10.2018 ob 20:15
Namen pa je predvsem ugotoviti, kako v luči vzdržnosti javnih financ odpraviti večletno zadrževanje rasti plač v javnem sektorju ter odgovoriti na povečevanje plač le nekaterim skupinam

kako pa je v luči "vzdržnosti javnih financ" kazalo, ko smo metali milione (milijarde) v banke?

ali pa ko kupujemo milione vredno vojaško opremo, ali to povečuje vzdržnost javnih financ?

zakaj takrat ni študij*
samo da lahko primerjamo o kakih zneskih govorimo
Bloodline
# 11.10.2018 ob 20:16
Čemu le, saj ne plačujejo oni delavce.
Grešnica
# 11.10.2018 ob 20:10
Saj res, vladajo nam sindikati JS, ne tisti, ki v Sloveniji ustvarjajo.
123pepe321
# 12.10.2018 ob 10:29
"Sindikati so relikt preteklosti"
Seveda, sedaj je treba ljudi izkoriščat kot sužnje!
zozozo
# 11.10.2018 ob 22:05
Mislim, da bi vas tukaj večina morala prebrati ustavo to države. Sindikati niso neko ljubiteljsko društvo, ampak z ustavo zaščitena oblika združevanja delavcev v lastno zaščito.
AlBundy
# 12.10.2018 ob 10:58
In v mojem predhodnem komentarju navedena interesna združenja niso prav nič drugega kot sindikati, sindikati delodajalcev, ki zastopajo interese manjšine, tistih, ki imajo že tako vsega dovolj. Ostali pa jim le plačujejo članarino in čakajo na drobtinice ...
AlBundy
# 12.10.2018 ob 10:53
Res ne vem, s čem sem prekršil pravila komentiranja, ko sem zapisal, da je poglavitno, da so bili povabljeni direktorji in "veliki gospodarstveniki" iz lobističnih skupin, kot sta GZS in Združenja Manager ter da so pozabili le še na žurnalista in top podjetnika Gorana Novkovića iz SBC-ja ...
Bivši uporabnik
# 11.10.2018 ob 20:31
Sindikati želijo sodelovati, sindikati ugotavljajo, sindikati opozarjajo, sindikati se pogovarjajo ... Torej, sindikati veliko govorijo in premlevajo, vendar bore malo storijo!
galoper
# 13.10.2018 ob 13:16
Moram šparat. Najprej se bom izpisal iz sindikata, da ne bom plačeval članarine in imel bom dovolj denarja za zamenjavo gum na kolesu, morda še kaj za popravila.

Kdor za različna utemeljevanja zahtev po višjih plačah, ali cenah, uporablja podatke iz drugih držav s podatki v Sloveniji, je ali velik blefer, ali nevednež. Struktura vplivov na podatke v eni državi je povsem drugačna kot v drugi državi. Za zavajajočo zlorabo podatkov navajajo le končne nominalne zneske, kar ustvarja škodljivo vznemirjenje med neukim ljudstvom.
Že prastare oblike oblasti so preprečevale laičnim ljudem dostop do, za tiste čase, znanstvenim dosežkom. Zgodbe o Butalcih so le simbolični prikaz takšnih pojavov.
m72
# 12.10.2018 ob 14:08
"nekdo (kdo? ali je bil ponovno izvoljen) je podrl plačilna sorazmerja v JS ko je eni skupini (zdravnikom) dvignil plače."

Brezmadežni za 30%. Pa so že prej imeli neprimerno višje plače kot inženirji. Nakar jim je še Miro dvignil plače za 25%, ravnateljem vrtcev, šol in direktorjem zdravstvenih domov pa za 20%. S tem ima, recimo, ravnatelj šole ali vrtca od 3000 bruto navzgor, direktorji šolskih centrov pa tudi krepko čez 6000€. Plus dodatki... Poglejte na AJPES. Da o direktorjih zdravstvenih domov in bolnic niti ne govorimo. Prvi po običaju direktorovanje združijo z zdravniško prakso in dežurstvi, če le gre. Poglejte, je zelo poučno. Saj še pomnimo Živčec-Kalanovo, ki je na Zdravniški zbornici vlekla čez 12000 bruto, bila direktor Zdravstvenega doma Postojna, tam delala tudi kot zdravnik, z vsemi dežurstvi in nadurami, zraven tega pa je imela še zasebno ambulanto v Izoli. V katero je letos prišla inšpekcija. Pa ne na zdravljenje. Skratka, multipraktik s paraleliziranimi procesi, ki zmore v povprečju 350 ur na mesec, za razliko od onega drugega, vsem znanega, ki je že bil menda vse, a to počne eno za drugim, par ur na dan, skupaj z malico in na vsakih par let.

Popolnoma jasno je, da so plačna razmerja, posebno med gospodarskim in negospodarskim sektorjem, temeljito razsuta, nepravična in družbeno nevzdržna. Prepričan sem, da bi brez sindikatov bilo še slabše. Pa ne mislim tukaj na Kuštrina in Štruklja, ki sta že zdavnaj izgubila kompas, enako kot oni drugi (saj niso nič drugega kot) sindikati (ali pa lobisti, če hočete), ki se imenujejo "združenja" in "zbornice" (podjetniške, obrtniške, odvetniške, zdravniške, itd, itd), mislim na tiste druge, ki zastopajo običajne zaposlene in se jih premalo sliši. Brez slednjih bi pogoltneži še bolj harali.
MZ
# 12.10.2018 ob 08:57
Ideja sindikalizma se je izpridila že dolgo tega, zato pa so v sindikatih v glavnem le še starejši delavci, ki so bili tekom mladosti dodobra napumpani z nekimi socialističnimi parolami.

Sindikati so marsikatero bitko kar izpustili. Kje so bili, ko so zaradi ekonomske nesvobode in zgrešenih gospodarskih ukrepih izginjala delovna mesta?
Če pa že želijo višje plače, pa naj po koprivah ne opletajo s tujim tičem, ampak glede na to, da imajo baje več pojma od gospodarstvenikov, kar sami ustanovijo podjetja in delavce plačujejo po normativih, ki jih sami oglašujejo. Samo potem naj ne jokajo nad inflacijo...
itak
# 11.10.2018 ob 21:28
Sindikati so relikt preteklosti, dobri le se za sindikalni izlet pa se ti niso kar so bili :-)
taubi
# 11.10.2018 ob 20:43
Težava je, da nimamo razdelanega sistema in definicije sindikatov. Pri nam nekako sindikati mislijo, da lahko in morajo svoj nos potisnit povsod zraven. Kdo pa so? Ko bodo na vrsti jih bodo poklical. Niso oni center vsega.
taubi
# 11.10.2018 ob 20:40
Mene pa nisi povabil. Smrk smrk. Zdaj pa nisi več moj prijatelj. Da veš. Smrk smrk. Jaz tudi tebe ne bom povabil.
hokej11
# 13.10.2018 ob 16:45
jaz nisem v sindikatu, nekateri v firmi so in ko vidiš, da za 1% plače na mesec, kolikor gre sindikatu, na koncu leta dobijo ene sobne copate in bogi koledar, se sprašujem, čemu ta 1%, če pa sindikat ne nudi ničesar. Nimajo nič višjih plač zato ker so v sindikatu, nimajo nič več dopusta, božičnice prav tako ne dobijo, dobijo pa darilce za 5€ na koncu leta, plačali so to darilce pa 100€. Pa razumi če moreš!
vranek
# 12.10.2018 ob 16:45
Naj kar bodo ogorceni!
QUENDI
# 12.10.2018 ob 00:08
......če ni dialoga......stavka stanejo.....tega očitno v demokraciji še niso vzeli......poskušajo s planskim gospodarstvom.....
pina1
# 11.10.2018 ob 22:26
Sindikati ogorčeni, ker niso prejeli vabila na okroglo mizo o plačah

Kva je dej, sindikati zoprni, kva b pa rad ? :)) Če me en dan naute žrli, bom mislu,da sm umrl.:))
RJSlo
# 11.10.2018 ob 21:33
P. S. Če bi malo pobrskali o delu in delovanju npr. nemških sindikatov, potem bi vedeli, kaj so to sindikati.
JohnSmith
# 11.10.2018 ob 20:55
Seveda ga niso dobili, ker se z njimi ne da normalno pogovarjati. Mogoče dobijo vabilo na okroglo mizo Nezadovoljstvo s plačami v javnem sektorju, če bo organizirana.
el CARTEL
# 11.10.2018 ob 20:13
to je vedno cilj - izločiti sindikate da lahko potem nate*nejo delavce.

ne gelde ali so zasebna podjetja ali javna, ali javna uprava,
vsi bi najraje,d a se jim dela zastonj ali pa plača za privilegij lol

in sindikati so prva bran proti temu.
pomilujemo pa lahko vse tiste zaposlene pri privatnikih, ki sindikata nimajo (se bo potrebno organizirat)
deželan
# 11.10.2018 ob 22:27
Sindikati ogorčeni, ker niso prejeli vabila na okroglo mizo o plačah .... le zakaj bi jih vabili, saj je tam Levica, stranka v lasti sindiakta.
stotrideset
# 12.10.2018 ob 18:31
... jaz sem pa ogorčen, ker mi sindikati JS pipajo denar iz žepa. Seveda proti moji volji. In močno dvomim, da so toliko usposobljeni, prizadevni in pravilno usmerjeni, da bi si zaslužili, kar zahtevajo.
Torej ne ga srat JS, ne ga srat, dovolj vas imamo!
Grešnica
# 12.10.2018 ob 11:28
Pravilno. Medtem, ko na izplačevalce plač, davkov in prispevkov gospodarsko stanje v državi močno vpliva, je masa članarin v omenjenih sindikatih dokaj konstantna oz. lepo raste.

Plačanci, ki cele dneve komentirajo pod vsakim člankom (Klipan, mb28, el Cartel, ….), navalite z svojimi nebulozami in diarejo komentarjev. Jaz moram vmes še kaj narediti in prodati..., da bodo položnice plačane.
Eska
# 12.10.2018 ob 08:42
V kapitalizmu je delovna sila tržno blago. Sindikati so organizirani v okviru firm in niso državotvorne ustanove, kvečjemu delujejo destruktivno za državo, ko se vmešavajo v državniške odločitve s pozivi ustvarjanja škodljivih učinkov s stavkami.
RJSlo
# 11.10.2018 ob 21:27
No ja. Nikoli več v socialistične sindikate. Če zastopate delavce, potem jih dajte. Če zastopate parazite iz JS, potem jih dajte. Ne smete pa zastopati malo ene in več druge. To. Je. Bolano. In. Pokvarjeno.

Veliko delavcev v proizvodnji prav zaradi tega ni v sindikatih. Članstvo v nekaterih je pa tako in tako fiktivno.
Flagellum Dei
# 12.10.2018 ob 08:57
el CARTEL # 11.10.2018 ob 20:20 - vsi delavci v gospodarstvu prav sočustvujejo s tabo in vsemi temi JS, ki morajo obračati papirje cele dneve in pripravljati ta poročila. Še najbolj sočustvujejo pa delavci v gradbeništvu.
TinkiB
# 11.10.2018 ob 20:23
Če bi bili sindikati, sindikati v pravem pomenu, se bi borili za druge stvari. So samo podaljšana roka elite, da vzdržujejo socialni mir. Nikoli nisem bil član sindikata, ker ga nisem potreboval. Enostavno, če imaš zanje in pridne roke, ODGOVORNOST (ne samo pravice) , te bo vsak, delodajalec dobro plačal. Delamo 10 mesecev na leto dobimo 12 plač. ( dopusti, prazniki, bolniške ?)
el CARTEL
# 11.10.2018 ob 20:20

Grešnica
# 11.10.2018 ob 20:10
Prijavi neprimerno vsebino
Saj res, vladajo nam sindikati JS, ne tisti, ki v Sloveniji ustvarjajo.


pričakovane nebuloze s tvoje strani.

nekdo (kdo? ali je bil ponovno izvoljen) je podrl plačilna sorazmerja v JS ko je eni skupini (zdravnikom) dvignil plače.

vse ostalo je posledica tega.
--------
drugače je pa slovenski javni sektor povsem v povprečju EU. ne boste verjeli, ampak EU zahteva precejšnjo birokracijo - kdo pa mislite da pošilja podatke o davčnih zavezancih in njihovih zneskih, kdo zbira statistčne podatke da jih Eurostat lahko prikaže, kdo pošilja analize na ECB, pa še malo morje nekih organov, uradov in podobno ki morajo pač pošiljati v bruselj podatke. potem so tu ZN, OECD, nato verjetno tudi NATU kaj pošiljamo.

EU pač ne zanima kako boš ti zbral in posredoval te podatke, ona le postavi zakon, ki pravi, kateri podatki, v kaki obliki in do kdaj morajo biti poslani.
ucenec
# 11.10.2018 ob 20:09
Mogoče pa to sploh ni tako slaba ideja.
RJSlo
# 11.10.2018 ob 21:35
Namen pa je predvsem ugotoviti, kako v luči vzdržnosti javnih financ odpraviti večletno zadrževanje rasti plač v javnem sektorju ter odgovoriti na povečevanje plač le nekaterim skupinam.
---------------------------------------------------------
No ja. Cel članek bi lahko obsegal samo kopirano. Ker roko na srce, gre se samo za parazite v JS.
Kazalo