Izvajanje ukrepov je ključnega pomena za uspešnost delovanja Onkološkega inštituta - tako finančno kot strokovno, so prepričani v vodstvu OI-ja. Foto: RTV SLO
Izvajanje ukrepov je ključnega pomena za uspešnost delovanja Onkološkega inštituta - tako finančno kot strokovno, so prepričani v vodstvu OI-ja. Foto: RTV SLO
Rojec ostaja na položaju

Člani sveta so Aljoši Rojcu med drugim tudi naložili, da mora OI do junija uvesti računalniški program za spremljanje zalog. Sanacijski ukrepi zavzemajo uvajanje sprememb zdravstvenega programa, dopolnitve organizacije dela, povečanje funkcionalnosti prostorov in opreme ter kadrovske rešitve.

Rojec je zagotovil, da so dosegli notranje in zunanje soglasje o potrebnih ukrepih, strokovni direktor Janez Žgajnar pa je poudaril, da sanacija ne pomeni slabšega zdravljenja za bolnike.

Ministrica podpira Rojca
Rojca je podprla tudi ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič. Izrazila je prepričanje, da kritiziranje sanacijskega načrta ni primerno, še posebej, ker gre za enega redkih sanacijskih načrtov, ki so bili kadar koli pripravljeni v slovenskem javnem zdravstvu. "Ekipo in program bom podpirala v celoti s ciljem, da OI spravimo za korak naprej," pravi ministrica. Dobil je nalogo pripraviti načrt sanacije in jo po besedah ministrice tudi opravil.

Med ukrepi tudi povečano zaposlovanje
"Zagotovo bomo na inštitutu sprejeli dodatne zaposlitve na najbolj obremenjenih mestih, nujno pa bo treba v prihodnosti pravičnejše ovrednotiti ceno zdravljenja onkološkega bolnika," je povedal Žgajnar.

Med ukrepi na področju kadrov je Rojec izpostavil zmanjšanje obsega nadurnega dela in bolniških odstotnosti, saj bi po njegovih besedah prihranili 230.000 evrov z znižanjem bolniških odstotnosti samo za eno odstotno točko, če pa bi namesto plačevanja nadur zaposlili dodatne ljudi, pa bi prihranili 9.000 evrov pri zdravnikih in 4.000 evrov pri negovalnem kadru.

Brecelj opozarja na slabe razmere
Erik Brecelj, ki v svetu predstavlja zaposlene, je opozoril, da zaposleni "bežijo" na dopust in bolniško zaradi slabih odnosov, zato bo po njegovem mnenju treba hitro ukrepati za ureditev pogojev dela in urnikov. Ob tem pa je izpostavil tudi velike stroške nove stavbe OI-ja, ki jih inštitut dolgoročno ne bo zmogel. Brecelj je prepričan, da bi moralo vodstvo zahtevati od izvajalcev, da uredijo klimatske naprave in ogrevanje.

Onkološki inštitut bi v drugi polovici leta, če ne bi bilo drugega dela poračuna plač v višini 1,5 milijona evrov, ki ga je odobrilo prejšnje vodstvo, dosegel pozitiven rezultat, in sicer približno 151.050,00 EUR dobička, še trdijo v vodstvu.

Rojec ostaja na položaju