Marjan Šarec meni, da vprašanj samostojnosti Slovenije in Katalonije ni mogoče primerjati. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Marjan Šarec meni, da vprašanj samostojnosti Slovenije in Katalonije ni mogoče primerjati. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Šarec v Bruslju kritičen do Pahorja

"Obžalujem, da naša zunanja politika spet ni bila enotna kljub dogovoru, da bo naše ravnanje enotno," je dejal Šarec, ki je o katalonskem vprašanju ob robu vrha EU-ja v Bruslju govoril s španskim kolegom Pedrom Sanchezom. "Čudim se ravnanjem nekaterih, ki imajo veliko daljšo kilometrino v zunanji politiki, kot jo imam sam. Vsaj tako sem pred časom poslušal," je poudaril premier.

"Glede na dolgo kilometrino gospoda Pahorja sem pričakoval drugačen odziv," je dejal Šarec in dodal, da je treba "poznati tudi protokol, kdo sprejema koga, in upoštevati tudi ravni obiskov". Na vprašanje, kako tolmači Pahorjevo odločitev, pa je odgovoril le, da je to treba vprašati predsednika.

V Španiji je kar precejšen vihar glede tega, tudi mediji so polni te tematike, vendar sva imela s premierjem Sanchezom konstruktiven pogovor, prihaja v Slovenijo, naši odnosi so zelo dobri, je izpostavil Šarec. Premier je tudi znova pojasnil stališče slovenske vlade do katalonskega vprašanja: Španija je suverena in demokratična država, katalonsko vprašanje je notranja zadeva Španije, vprašanj osamosvojitve Slovenije in Katalonije ni mogoče enačiti.

Šarec: Sloveniji je osamosvojitev omogočila ustava
V Sloveniji je osamosvojitev omogočila Kardeljeva ustava iz leta 1974, leta 1989 so bili sprejeti amandmaji k slovenski ustavi, leta 1990 pa je bil izveden plebiscit, kjer je bila udeležba 90-odstotna, je izpostavil Šarec. Takrat se je 88,4 odstotka državljank in državljanov odločilo za samostojnost, to je bil zelo legitimen referendum, poleg tega v tistem trenutku Jugoslavija ni bila demokratična država, bila je že skoraj ječa narodov in takrat smo se odločili za razhod, je nadaljeval. Položaj v Španiji pa je po Šarčevih besedah povsem drugačen - španska ustava osamosvojitve ne omogoča, to je notranja zadeva Španije. Če se bodo kdaj v prihodnosti dogovorili drugače, je to druga situacija, a zdaj je, kot je, je dodal.

"Smo legalisti"
Šarec je v Bruslju odgovarjal tudi na vprašanja španskih oziroma katalonskih novinarjev, pri čemer je izrecno izpostavil, da ni mogoče primerjati razmer v Sloveniji leta 1990 in razmer v Kataloniji danes ter da je Slovenija vedno delovala mirno in zakonito. Izpostavil je tudi, da Slovenija ni zadovoljna, da se njen primer zlorablja v prizadevanjih polovice prebivalcev Katalonije za neodvisnost. "Smo legalisti in spoštujemo notranje zadeve Španije," je odgovoril na vprašanja katalonskih novinarjev.

Sanchez o obisku Torre v Sloveniji danes v Bruslju ni govoril. Španski diplomatski viri pa pravijo, da sta Sanchez in Šarec v četrtek govorila o tem, da je bil pogovor pozitiven in da je slovenski premier izrazil popolno podporo španski vladi.

Torra, ki sta ga gostila bivši slovenski predsednik Milan Kučan in evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), se je 6. in 7. decembra mudil na obisku v Sloveniji. Med drugim sta ga na neformalnem pogovoru sprejela predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Dejan Židan.

Šarec v Bruslju kritičen do Pahorja