Premier Šarec meni, da se nekatere države odpovedujejo marakeški deklaraciji zaradi notranjepolitičnih vzgibov. Foto: Reuters
Premier Šarec meni, da se nekatere države odpovedujejo marakeški deklaraciji zaradi notranjepolitičnih vzgibov. Foto: Reuters
Obisk Šarca na ministrstvu za obrambo
Šarec obiskal Mors

"Marakeška deklaracija za nas ni noben zavezujoč dokument in ga je treba tako tudi gledati," je povedal Šarec. "Mislim, da se spet dviga preveč prahu in se to izkorišča v notranjepolitične namene. Tudi tiste države, ki so do zdaj javno naznanile, da se odpovedujejo marakeški deklaraciji, so to naredile predvsem iz notranjepolitičnih vzgibov," je še dejal premier Šarec, ki se mednarodne konference, ki bo decembra v Marakešu, ne namerava udeležiti.

Zunanje ministrstvo je po njegovih besedah dobilo nalogo, da pripravi analizo dogovora ZN-a o migracijah, saj je bilo zadnje stališče Slovenije o tem dokumentu sprejeto maja, ko je bila na oblasti še predhodna vlada.

Do zdaj je več evropskih in drugih držav sporočilo, da ne bodo pristopile k dogovoru ZN-a o migracijah. Nazadnje je to pretekli teden napovedala Avstrija. Pristopila ne bo tudi Madžarska, pomisleke naj bi imeli še Poljska in Češka. Pri sprejemanju dogovora prav tako ne sodelujejo ZDA.

Gre sicer za prvi mednarodni dogovor o upravljanju migracij, ki se zavzema za boljše sodelovanje pri obravnavanju perečega vprašanja migracij. Določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi.

O zadevi je razpravljal tudi ožji kolegij zunanjega ministra Mira Cerarja. Po zanesljivih informacijah na ministrstvu želijo, da glede tega vprašanja razpravlja koalicijski vrh ter se opredeli, ali je stališče Slovenije še vedno enako ali ga bo treba glede na spremenjene okoliščine dopolniti. Odločitev je sicer vladna. Poleg tega, da je vladna koalicija drugačna kot maja, so se namreč spremenile tudi mednarodne okoliščine, ocenjujejo.

Vojsko je treba spraviti na višjo raven
Premier Marjan Šarec je med današnjim delovnim obiskom na obrambnem ministrstvu poudaril, da je treba obrambno-varnosti sistem graditi in ustrezno financirati zaradi nas samih in ne zaradi zveze Nato. Ob tem je prek videokonference nagovoril tudi slovenske vojake na misijah v tujini.

"Slovensko vojsko je treba spraviti na višji nivo glede opremljenosti in kadrovske popolnjenosti ne zaradi Nata, ampak zaradi nas samih," je poudaril na novinarski konferenci z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem. "Slovenska vojska je namreč eden izmed temeljev slovenske državnosti," je poudaril.

Tudi Erjavec se je zavzel za več sredstev za obrambni sistem, tako za Slovensko vojsko kot tudi sistem zaščite in reševanja, saj varnost ni več samoumevna. "Soočamo se z različnimi varnostnimi izzivi, kot so kibernetske grožnje, hibridne grožnje, grožnja pa so lahko tudi masovne migracije," je poudaril.

Glede projekta nakupa osemkolesnikov boxer je ob tem minister poudaril, da je razprava o tem, ali jih potrebujemo ali ne, brezpredmetna. Modernizacija in razvoj brez teh sredstev ne bosta mogoča, je pojasnil.

Obisk Šarca na ministrstvu za obrambo
Šarec obiskal Mors