Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec in predsednik NSi-ja Matej Tonin v oddaji Politično. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec in predsednik NSi-ja Matej Tonin v oddaji Politično. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Čeprav je do volitev še pet mesecev, je predvolilno vrenje že močno čutiti tako v strankarskem življenju kot v parlamentu. Aktualno dogajanje sta v oddaji Politično s Tanjo Gobec komentirala predsednika strank LMŠ in NSi Marjan Šarec in Matej Tonin. Obe stranki sta imeli v soboto predvolilna programska kongresa.

Rekli ste, ne grozimo, ampak obljubljamo normalizacijo, menjavo kadrov, nastavljenih nestrokovno od sedanje vlade. Kako to narediti, da ne bo očitek nasproten, da nadaljujete slabo prakso?
Šarec: Očitek, veste, to bodo očitali tisti, ki so zadovoljni s sedanjim stanjem. Kdor pa s sedanjim stanjem ni zadovoljen, se pa verjetno strinja, da to, da je Franci Matoz glavni v kar nekaj podjetjih, ni v redu. Da posredno tudi Rok Snežič opravlja svoje posle, da se tudi v energetiki delajo kadrovske menjave z ljudmi, ki so blizu NSi-ja itd. Da ne omenjam NPU, kjer vemo, kako je bilo na zaslišanju na komisiji Rudija Medveda iz naše stranke. Kdor je zadovoljen s sedanjim stanjem, bo očital, kdor pa si želi normalizacije države, kjer se bo spoštovala demokracija, bo pa pritrdil temu.

Matej Tonin je v oddaji ponovil izjavo s strankinega kongresa, da ima NSi vse, kar je potrebno za zmago na volitvah. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Matej Tonin je v oddaji ponovil izjavo s strankinega kongresa, da ima NSi vse, kar je potrebno za zmago na volitvah. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

G. Tonin, včeraj ste rekli, da gre za revanšizem, za čistko. Zakaj?
Tonin: Drži. Z revanšizmom in izključevanjem se Slovenija ne more premakniti naprej, ne moremo iti v prihodnje zmage. Pri kadrovanju je treba predvsem pogledati sposobnost in kompetentnost, tako da vsesplošno govorjenje o čistkah se mi zdi popolnoma neprimerno in korak v napačno smer.

Kaj pa primeri, ki jih je omenil g. Šarec ...
Tonin: Če se konkretno pogovarjava ... sam sem v času svojega mandata postavil odličnega generala Glavaša (Robert Glavaš, op. n.) za načelnika Generalštaba Slovenske vojske in direktorja Buta (Darko But, op. n.) za vodjo uprave za zaščito in reševanje.

Teh ni omenjal ...
Tonin: Mene konkretno zanima, ker se govori o vsesplošnih čistkah. Ali ti ljudje tudi spadajo pod to kategorijo ali ne? Ali bosta upoštevani kompetentnost in sposobnost, in ne vsesplošna čistka?
Šarec: Nihče ne govori o vsesplošnih čistkah. Govorimo, da bomo opravili menjave tam, kjer je sedanja vlada postavila nekompetentne ljudi. To smo jasno povedali, tako da tukaj ne gre za nobene vsesplošne čistke. Gospod But je bil tam že prej, gospod Šestan je tudi že dolgo tam, gospod Glavaš je tudi že dolgo v vojski na vodilnih mestih in se strinjam, da Glavaš ni tisti, ki bi bil problematičen. Seveda Tonin zdaj navaja tiste, ki so dobri, tistih se nihče ne dotika. Kot sem povedal, Franci Matoz, posredno Rok Snežič, pa še kaj.

Marjan Šarec je dejal, da v LMŠ-ju ne izključujejo sodelovanja z nikomer, ki deli njihove vrednote, a to zagotovo niso tisti, ki
Marjan Šarec je dejal, da v LMŠ-ju ne izključujejo sodelovanja z nikomer, ki deli njihove vrednote, a to zagotovo niso tisti, ki "sedijo v aktualni vladi". Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Da ne bomo ponavljali, dva stavka.
Tonin: Potem Šarec priznava, da ima NSi dobre kadrovske izbire in dobre rešitve. Zato težko govorimo o vsesplošnem revanšizmu in zato smo na te stvari opozorili. Me veseli, da Šarec priznava prave odločitve.
Šarec: Saj načelnik generalštaba ni član NSi-ja, tako da mislim, da ni treba o tem govoriti.

G. Tonin, včeraj ste rekli, da ne boste rušili vlade do konca mandata, torej ta vlada bo ostala. Interpelacije ministra Vizjaka torej ne boste podprli? Premier Janša je za Radio Ognjišče dejal: "Če bi koalicijska stranka podprla interpelacijo, bi bila to kršitev koalicijske pogodbe, ki bi pomenila, da takšna stranka tudi izstopi iz koalicije." Kaj to pomeni?
Tonin: To pomeni to, kar je bilo rečeno.

Kaj to pomeni za vas? Boste vzdržani ali podprli interpelacijo? Slišali smo včeraj vašega nekdanjega poslanca Soka, ki je rekel: "Morda nam bodo ljudje zamerili, če pri Vizjaku storimo enako kot pri Dikaučiču."
Tonin: Veseli me, da ste zelo dobro poslušali našo kongresno razpravo. NSi je svobodna stranka, ki se o vseh stvareh temeljito pogovori. Tudi v primeru Vizjaka smo se o teh stvareh pogovorili. Nekateri poslanci so bili za to, da glasujejo za njegovo razrešitev, nekateri poslanci za to, da se vzdržijo. Kako bodo glasovali, bo pokazal čas, če bo do interpelacije prišlo.

Dobro, to vemo. Pozivate ga, naj odstopi oz. pričakujete, da bo odstopil.
Tonin: Mislim, da obstaja boljša rešitev, da to težavo rešimo na drugačen način.

S predsednikoma LMŠ-ja in NSi-ja se je pogovarjala voditeljica Tanja Gobec. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
S predsednikoma LMŠ-ja in NSi-ja se je pogovarjala voditeljica Tanja Gobec. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

G. Šarec, pravosodni minister je prestal interpelacijo in takoj napovedal nov zakon o tožilcih. Vi ste prepričani, da želijo s tem odpoklicati dva pravkar delegirana tožilca, ki sta dobila petletni mandat?
Šarec: Seveda. To je spet neka pravno-politična gimnastika, ki smo jo pri tej vladi že vajeni, zato smo v LMŠ-ju tudi vložili novelo zakona, da zaustavimo oz. upočasnimo ta postopek, da nudimo neki odpor, če lahko tako rečem. Kar pa zadeva vse zadeve, ki smo jih slišali, je res čas, da se obrnemo v prihodnost, zato smo imeli včeraj programski kongres, kjer smo jasno začrtali naših 373 rešitev. Mislim, da bo po volitvah veliko dela na vseh področjih. Zato bomo težko sodelovali z nekom, ki zagovarja druge vrednote, to je nekoliko težko. Pred nami so zelena preobrazba, prestrukturiranje gospodarstva, izzivi prihodnosti v zdravstvu, pred nami je ...

Da, ampak to še ni predvolilna oddaja ...
Šarec: O tem je pomembno govoriti, saj veste.

G. Tonin, ali bo vlada sprejela to novelo in poskušala odpoklicati tožilca, čeprav evropsko tožilstvo pravi, da to ni mogoče? Boste vi glasovali za ta odpoklic?
Tonin: Ključno je, da je ta težava rešena. Slovenija je poslala delegirana tožilca, ki imata poln mandat in sta začela opravljati svoje delo ter preiskovati neprimerno porabo evropskega denarja. To je bistveno. Kaj se bo od tu dalje dogajalo, je pa čisto naša slovenska stvar. Morda tega zakona sploh ne bo, ker bo blokiran, če bo do zakona prišlo, bo morda šel na referendum, skratka, vlada samega zakona sploh še ni sprejela. O teh stvareh se še pogovarjamo, imamo pa Slovenci pravico, da za prihodnje postopke sami natančno predpišemo, kako se bodo zadeve peljale. To je pretirano, da bi o teh stvareh že zdaj govorili. Vsekakor pa Šarcu čestitam, da so po treh letih vendarle prišli do programa. Se spodobi za takšno stranko.

Sorodna novica Šarec: Po volitvah se bo treba spopasti z razsutimi financami in kaosom v vseh sistemih

G. Šarec, rekli ste, da po volitvah ne boste sodelovali z nikomer iz aktualne vlade. Glavni razlogi?
Šarec: Da, seveda, saj ste našteli že uvodoma. Delegirani tožilci, kadrovanje po podjetjih, Rok Snežič in vse druge zadeve, ki so. Vsi, ki so v tej vladi, to podpirajo. In dokler to podpirajo, je nemogoče govoriti, da bodo spoštovali demokracijo. In kako bomo po volitvah popravljali to, kar je bilo narejeno v tej vladi, tudi rekordna zadolžitev in vse druge zadeve, z istimi ljudmi? To pač ne gre. Ne izključujemo nikogar, ki deli naše vrednote, a kdor sedi v tej vladi, jih ne. Saj vidimo, kako se gredo raznorazno gimnastiko pri delegiranih tožilcih, tukaj je zakon jasen. STA na primer, svoboda medijev, to so vse pomembna vprašanja za nas.
Tonin: Mimogrede, težava STA-ja je bila rešena. Ampak če se bodo trendi LMŠ-ja nadaljevali, potem bo ta težava rešena, kar zadeva sodelovanje. Šarec se mora vprašati, kako mu je uspelo v času, ko je v opoziciji, podporo tako rekoč razpoloviti, glede na tisto, kar so dobili na zadnjih državnozborskih volitvah.

Sorodna novica Tonin: NSi ima vse, kar je potrebno za zmago na volitvah

Ali je za vas napoved nastanka gibanja Povežimo Slovenijo, SLS, novi SLS, GAS, SMC, resna grožnja?
Tonin: To je zelo koristno, pozdravljam to iniciativo in želim, da jim uspe, ker bomo končno v parlamentu dobili še kakšnega partnerja, ki bo normalen, povezovalen in ki ne bo izključeval. Slovenski politični sistem potrebuje stranke, ki so pripravljene na dialog, na iskanje rešitev, ne pa na metanje polen pod noge.
Šarec: Odgovor Toninu je, da bodo volitve edina prava anketa. O tem ne moremo danes govoriti. Tudi Tonin pravi, da gre v sredino, ampak veste, če na mikrovalovno pečico napišeš "krušna peč", to še vedno ni to. Tako da bomo videli na volitvah, sam se ne bi preveč napihoval pred volitvami. Odločile bodo volivke in volivci, kako bo na volitvah. Takrat zvečer ob 19. uri bomo izvedeli, kdo je koliko dobil. Vsakemu svoje.

Vi ste rekli neučinkovit KUL in oster SDS.
Tonin: Če kaj, se je NSi v tem mandatu pokazal, da zna in zmore. Imamo ljudi, imamo program, imamo vse, kar je potrebno za zmago. In če nas bodo ljudje na naslednjih volitvah odločno podprli, potem se lahko izognemo KUL-koaliciji.

Po programskih kongresih LMŠ-ja in NSi-ja