Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je poudaril, da so bili potrebni kompromisi na obeh straneh. Foto: BoBo
Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je poudaril, da so bili potrebni kompromisi na obeh straneh. Foto: BoBo
Pogovore z Levico je LMŠ začel po umiku NSi-ja. Foto: BoBo

Šarec je ob tem dejal, da je vsak moral nekaj popustiti in da je dokument zdaj takšen, "da ga bo svet stranke Levica obravnaval, na rezultat pa moramo počakati". Dodatnih pogajanj z Levico ne bo več, je pa Šarec dejal, da je bila Levica kompromisen partner, prav tako pa so kompromisi prišli tudi od peterice strank.

Predstavniki LMŠ-ja, SD-ja, SMC-ja, SAB-a in DeSUS-a so znova poskušali najti skupni jezik z Levico, po včerajšnjih maratonskih pogajanjih, ki so trajala skoraj 14 ur, in po tem, ko je izvršni odbor Levice dal zeleno luč za pogajanja. Vsebine pogajanj predstavniki strank niso komentirali, po neuradnih informacijah, pa je bilo več odprtih vprašanj.

Po neuradnih podatkih naj bi bili usklajeni na področju zdravstva, medtem ko so bila velika razhajanja na področju davčne politike, izdatkov za obrambo in vprašanjih privatizacije. Težava naj bi bila po neuradnih podatkih že zahteva Levice po dvigu minimalne plače, prav tako pa naj peterica ne bi bila pripravljena popuščati pri vprašanju privatizacije NLB-ja. Na področju obrambe pa peterica vztraja pri povečevanju izdatkov za vojsko, kot jo zahteva zveza Nato. Prav tako naj bi po neuradnih informacijah vztrajala pri izgradnji dveh bataljonskih bojnih skupin v vrednosti 1,2 milijarde evrov.

Predsednik LMŠ-ja je sicer dejal tudi, da ima občutek, da Levica s pogajanji misli resno. "Ni bilo čutiti tega, da bi iskali tiste točke, kjer se ne pride skupaj, samo zato, da se lahko čim prej odide," je dejal v izjavi za medije. Glede možnosti manjšinske vlade s podporo Levice pa je Šarec dejal, da za zdaj delajo za to, "da smo vsi člani koalicije". Predsednik LMŠ-ja tudi ni želel govoriti o korakih, ki bi sledili, če izvršni odbor Levice danes zavrne možnost vstopa v koalicijo.

Levica pred vstopom še na referendum
V Levici sicer še vedno puščajo odprto možnost, da ne bi vstopili v vladno koalicijo, pač pa bi po vzoru Portugalske podprli manjšinsko vlado v zameno za podporo nekaterim njihovim projektom. Šarec pa takšni ideji ni naklonjen, pač pa želi doseči, da bi bila tudi Levica del vladne koalicije.

Izkupiček današnjih pogajanj bo Levica znova pretresala v torek, ko se bo najprej sešel izvršni odbor, nato pa še svet stranke. Pred morebitnim podpisom koalicijske pogodbe bi morala Levica izpeljati še notranji referendum, na katerem bi se o vstopu v koalicijo lahko izrekli vsi člani stranke.

Razhajanja glede davkov in obrambnih izdatkov
Nova pogajanja peterice z Levico
Razhajanja glede davkov in obrambnih izdatkov
Nova pogajanja peterice z Levico