Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovenski premier je uradni obisk makedonskega kolega označil za izjemno pomembnega, saj je Severna Makedonija na razpotju glede svoje usode. Medtem ko je premier Zaev na skupni novinarski konferenci poudaril, da je Šarca zaprosil za nadaljnjo podporo Slovenije na poti v EU in se mu zahvalil za dosedanjo, mu je Šarec to podporo zagotovil, ob tem pa presodil, da bi Evropska komisija morala spoznati napredek Severne Makedonije na tej poti.

Sklenitev zgodovinskega prespanskega sporazuma, s katerim se je končal večdesetletni spor glede imena, je Šarec označil kot "veliko dejanje, ki kaže na veliko politično modrost obeh premierjev", Zaeva in grškega premierja Aleksisa Ciprasa. Skopje je to storilo, da bi izpolnilo pogoje in začelo pristopna pogajanja z EU-jem, je spomnil in dodal, da je Slovenija "močna zagovornica tega procesa že junija".

Sogovornika sta se strinjala, da je čas, da Makedonija napredek nagradi z začetkom pristopnih pogajanj. Pri tem se v Skopju zavedajo, da bodo za pogajanja potrebna leta, ki pa jih je označil kot priložnost za napredek makedonske družbe. Zaev se je Sloveniji zahvalil tudi za hitro ratifikacijo protokola o pristopu Severne Makedonije k Natu, s katerim je pospešila ratifikacijo tudi v drugih članic zavezništva.

Zaev z ministroma Počivalškom in Cerarjem ter Šarcem. Foto: BoBo
Zaev z ministroma Počivalškom in Cerarjem ter Šarcem. Foto: BoBo

Menjava znaša 307 milijonov evrov
Makedonija je na 4. mestu držav, v katere Slovenija največ vlaga, okrepitev gospodarskih odnosov pa je bila tudi o ospredju današnjih pogovorov. Sogovornika si želita, da bi trgovinska menjava s sedanjih 300 narasla na 500 milijonov evrov letno. Severna Makedonija je glede na interes slovenskega gospodarstva zelo zanimiva naložbena destinacija in je na četrtem mestu med državami, kamor Slovenija vlaga največ. Skupna blagovna menjava, ki je v letu 2018 znašala 307 milijonov evrov, v zadnjih letih rahlo raste, predvsem na račun uvoza. Oba sogovornika vidita možnosti na področju naložb, pa tudi turizma in kmetijstva. Korak k temu predstavlja tudi memorandum o sodelovanju na področju turizma, ki sta ga podpisali pristojni ministrstvi, ministrstvi za kulturo pa sta podpisali program sodelovanja za obdobje 2019‒2022.

Makedonskega gosta sta danes sprejela tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Dejan Židan. Popoldne bosta oba premierja nagovorila udeležence slovensko-makedonske poslovne konference v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije.

Makedonski premier Zoran Zaev obiskal Slovenijo