Šarec je napovedal pogajanja z Levico o sestavi vlade. Foto: BoBo
Šarec je napovedal pogajanja z Levico o sestavi vlade. Foto: BoBo
Kot kaže, se je NSi dokončno umaknil od pogajanj s peterico. Foto: BoBo

Predsedniki peterice strank, ki si pod okriljem LMŠ-ja prizadevajo za oblikovanje koalicije, so sicer danes sklenili, da dajo pred začetkom pogovorov z Levico najprej možnost NSi-ju, da se do ponedeljka odloči o morebitni vrnitvi h koalicijskim pogajanjem, od katerih se je kljub napredku v vsebinskih pogajanjih umaknila 16. julija zaradi dvoma o stabilnosti in trajnosti koalicije šestih strank.

Tonin je kmalu zatem prek Twitterja sporočil, da NSi ne želi biti ovira pri pogajanjih z Levico. Zapisal je, da se okoliščine od odločitve, sprejete na zadnji seji izvršilnega odbora NSi-ja, niso bistvene spremenile. V svojem tivtu je namignil, da se k pogajanjem ne nameravajo vrniti. "NSi ne želi biti ovira Šarčevi koaliciji pri pogajanjih z Levico. Pogajanja se lahko začnejo takoj. Tako bomo lahko v drugem krogu čim prej izvedeli, ali sta Šarčeva koalicija in Levica kompatibilni."

Šarec se je nato odzval v zapisu na Facebooku in pojasnil, da je bil današnji sklep peterice strank, ki jo poleg LMŠ-ja sestavljajo še SD, SMC, SAB in DeSUS, posledica odločitve, da je treba narediti premik naprej, saj bosta vsak čas minila dva meseca od državnozborskih volitev, "izvoljeni pa smo bili zato, da delamo, ne da taktiziramo".

Po Toninovih besedah, da se nič ni spremenilo in da v drugem krogu iskanja absolutne večine za imenovanje mandatarja za sestavo vlade ni pričakovati spremembe oz. novih dejstev, Šarec ugotavlja, da je ta možnost z NSi-jem izčrpana, zato bodo začeli pogajanja z Levico, in to "z iskrenimi nameni".

Ob tem je navedel, da je temeljna vrlina v politiki potrpežljivost, ki so je v LMŠ-ju po njegovih besedah pokazali veliko, ne bo pa jim je zmanjkalo niti v prihodnje. "Zadeve se ne odvijajo tako hitro, kot bi želeli, a razumemo, da je to pač državna politika, ki ima svoje zakonitosti," je zapisal Šarec.

Zagotovil je, da bodo v stranki storili vse, kar je v njihovi moči, da zberejo potrebno podporo v DZ-ju, in da se nikoli ne bodo pogajali s figo v žepu. "Če pa pride do predčasnih volitev, bomo nanje pripravljeni, ne bomo pa nosili krivde zanje. Vsak mora opraviti svoj del naloge, ne samo LMŠ," je sklenil.

Mesec: Časa zmanjkuje
Odločitev za poziv peterice strank NSi-ju so v Levici označili za neresno in neodgovorno do državljanov. "Ne nazadnje so teh pet strank volili zato, ker so želeli levosredinsko vlado. Ta petorček pa državljane postavlja pred dejstvo, da ostaja samo še desna vlada z ali brez Janeza Janše," je dejal koordinator stranke Luka Mesec.

Napovedal je, da bodo v Levici ostali pri svojih jasnih zavezah in storili vse, da do uničevanja javnega zdravstva, privatizacije in protisocialnih politik ne pride. "Sporočamo pa, da nam je Šarec danes vzel še en teden, da bi se sploh lahko uskladili. Časa zmanjkuje," je opozoril Mesec.

Janša si želi stabilne vlade

Potem ko je NSi prejšnji teden odstopil od koalicijskih pogajanj s strankami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, pretendent za mandatarski položaj Marjan Šarec v DZ-ju nima dovolj podpore za izvolitev za mandatarja za sestavo vlade. Predsedniki preostalih petih strank so se zato pogovarjali o tem, kako nadaljevati pogovore po umiku NSi-ja. Njihov cilj je oblikovati koalicijo, ki bo imela v DZ-ju več kot 46 glasov, v nadaljevanju pogovorov pa kot morebitni partner ostaja Levica.

Poleg Šarca pretendent za mandatarski položaj ostaja tudi predsednik SDS-a Janez Janša, ki sicer ni sprejel kandidature, je pa predsednika republike Boruta Pahorja obvestil, da bi večino za stabilno vlado lahko oblikoval v naslednjih tednih. Tudi ob začetku tradicionalnega poletnega tabora SDS-a v Bovcu je Janša poudaril, da si želijo oblikovati stabilno in učinkovito vlado, v nasprotnem primeru se mu zdijo boljša možnost predčasne volitve.

Mandatar za sestavo nove vlade v prvem krogu zagotovo ne bo izvoljen, saj je Pahor v ponedeljek DZ obvestil, da ne bo predlagal kandidata. S Pahorjevo odločitvijo se bo DZ seznanil na seji predvidoma v petek, s tem pa bo začel teči drugi krog iskanja kandidata za predsednika vlade. Predsednik republike je za Televizijo Slovenija dejal, da ima po izkušnjah več možnosti za uspešno delovanje vlada, ki jo oblikuje relativni zmagovalec volitev, ki pa mora biti tudi sposoben k sodelovanju povabiti stranke nasprotnega političnega pola.

Kako privlačna je s finančnega vidika premierska funkcija?
Stranke presenetile s pozivom NSi-ju
Tonin: NSi ne bo ovira za pogajanje petih strank z Levico
Kako privlačna je s finančnega vidika premierska funkcija?
Stranke presenetile s pozivom NSi-ju
Tonin: NSi ne bo ovira za pogajanje petih strank z Levico