V SD-ju so napovedali, da bodo vložili interpelacijo zoper ministra za šolstvo, Žigo Turka. Foto: BoBo
V SD-ju so napovedali, da bodo vložili interpelacijo zoper ministra za šolstvo, Žigo Turka. Foto: BoBo

Ob tem je Igor Lukšič dejal, da so se za interpelacijo odločili zaradi razgrajevanja javnega šolstva, razmer za delo v visokem šolstvu, razgrajevanja športa in zanemarjanja kulture. V SD-ju so namreč prepričani, da Turk ni resorja ni vodil v prid svojim področjem, temveč v prid "idej in zamisli ministra za finance. Torej v smeri, kako zadeve zmanjševati, in ne, kako jih krepiti," je dejal Lukšič.

V SD-ju nameravajo interpelacijo vložiti do prihodnjega torka, predtem pa bodo skušali zanjo dobiti podporo tudi pri drugih strankah, ki bodo tako interpelacijo lahko dopolnile še s svojimi očitki ministru.

Obenem pa je Lukšič dejal tudi, da želijo z interpelacijo "izmeriti", ali v parlamentu obstaja tudi kakšna drugačna večina, ki pa se do dandanes, tako Lukšič, ni izkazala še na nobenem glasovanju. Lukšič je sicer že pred časom dejal, da SD razmišlja o rušenju vlade s postopnim interpeliranjem posameznih ministrov.

Na odziv ministra Turka ni bilo potrebno dolgo čakati. "Oh, ja. Ne samo strelovod, zdaj bom še poskusni zajec za oceno podpore vladi," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.