SDS je bil na lestvici strankarske priljubljenosti zadnjič na vrhu februarja lani. Foto: RTV SLO
SDS je bil na lestvici strankarske priljubljenosti zadnjič na vrhu februarja lani. Foto: RTV SLO
Padec podpore Pahorju je predvsem posledica utrjevanja drugih strank na levici. Foto: RTV SLO

Tudi rezultati Politbarometra, ki so bili objavljeni v petek, kažejo, da se je razlika v podpori med SDS-om in SD-jem zmanjšala. SD bi tako podprlo 20 odstotkov vprašanih, SDS pa 17 odstotkov.

Velja omeniti, da je bila večina ankete izvedena pred odmevnimi aretacijami direktorjev gradbenih podjetij, zato ta dogodek ni bistveno vplival na odločitev anketirancev.

V raziskavi, ki jo je naročila vlada in jo je opravila agencija Parsifal, pa je SDS podprlo 16 odstotkov vprašanih, SD pa 15 odstotkov.

Miheljak: Pahor izgublja na račun levega bloka
Vlado Miheljak s Fakultete za družbene vede je za MMC pojasnil, da na podlagi neke posamične raziskave ne moremo delati velikih sklepov. Zanesljivejša so po njegovem mnenju sklepanja na podlagi gibanj, ki jih zaznavajo referenčne javnomnenjske agencije v rednih mesečnih merjenjih. Za zdaj se vidi dvoje: Janšev SDS ostaja približno tam, kjer je že nekaj mesecev.

Pahor pa izgublja nekaj prednosti na račun porasta Zaresa in stabiliziranja LDS-a. Skupna razlika med blokoma in prednost levega bloka ostaja približno enaka, kot jo merjenja izkazujejo že nekaj časa. Da bi lahko zanesljiveje potrdili morebitne spremembe, bo treba počakati še nekaj zaporednih merjenj, je še pojasnil Miheljak.

Episcenter
SD
22 %
SDS 22 %
Zares
8 %
LDS 6 %
SLS 5 %
SNS 5 %
NSi 3 %
DeSUS 3 %

Politbarometer
SD
20 %
SDS 17 %
Zares 7 %
LDS 7 %
SLS 3 %
SNS 6 %
NSi 2 %
DeSUS 3 %

Parsifal
SD
15 %
SDS 16 %
Zares 8 %
LDS 5 %
SLS 1,5 %
SNS 3 %
NSi 2 %
DeSUS 3 %