"Pripravila je načrte za naslednji dve proračunski leti, ki sta predvolilno ekspanzivni. Posebna težava je, da se dolg povečuje pospešeno, in to hitreje kot povprečje EU-ja," so opozorili danes.

"Neustaven in rekordni primanjkljaj v letošnjem letu in napovedan primanjkljaj v letih 2022 in 2023 za več kot 11,5 milijarde evrov povečujeta javni dolg. Vlada krši ustavo in zakon o javnih financah. Samo v letošnjem letu je nepooblaščeno povečala proračunsko luknjo za 44 odstotkov, v letu 2022 pa načrtuje njeno dodatno povečanje za 55 odstotkov," je, kot so sporočili iz SD-ja, zapisal predsednik strokovnega sveta SD-ja za finance, razvoj in kohezijo Milan M. Cvikl.

Javne finance so po njegovem mnenju z rastjo izdatkov, utemeljenih na napihnjenih davčnih in evropskih prihodkih, neodgovorno in pretirano ekspanzivne. "To se dogaja v času, ko analitikom postaja jasno, da bo zaradi omejevanja visoke inflacije, ki jo poganjajo okrepljeno povpraševanje, omejena ponudba in enormna rast cen energentov, potreben zasuk sedanje ekspanzivne denarne in fiskalne politike," je dodal.

"Zato ni vseeno, kako visok je dolg držav," je zapisal. Njegova višina je nevarna kljub nizkim obrestnim meram in visoki gospodarski rasti, še posebej če je ta posledica visoke tekoče porabe na račun zadolževanja, in ne posledica investicijskih vlaganj, ki bi ustvarjala dobro plačana delovna mesta, je med drugim pojasnil.

Vlada in ministrstvo za finance po njegovem prepričanju delujeta neustavno, ker ne spoštujeta 148. člena ustave, ki pravi, da morajo biti vsi prejemki in izdatki za financiranje javne porabe zajeti v proračunih države. V SD-ju zato pričakujejo rebalans. Cvikl je ob tem poudaril, da vlada nima izhodne strategije iz krize. "S proračunskimi predlogi načrtno zvišuje odhodke (plače, materialne stroške in investicije kot očitna predvolilna darila) in se odreka hitrejšemu zmanjšanju primanjkljaja," je še opozoril.