Majda Potrata je najavila vložitev predloga novele varčevalnega zakona. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Majda Potrata je najavila vložitev predloga novele varčevalnega zakona. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

SD je k sopodpisu pri vložitvi novele povabil poslanske skupine DL-ja, PS-ja in DeSUS-a. Prva jim je že sporočila, da bo počakala na analizo posledic zakona, PS pa jim je zagotovil svoje podpise.

Po noveli, ki jo nameravajo vložiti, bi povrnili pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja pod posebnimi pogoji vsem upravičencem, te pravice pa bi se znova uresničevale v skladu z veljavnim zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, je v današnji izjavi za javnost povedala namestnica vodje poslanske skupine SD-ja Majda Potrata in dodala, da bi bila po noveli ohranjena pravica do letnega dodatka za upokojence, kot je veljala pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ.

Predlog nove pokojninske reforme sicer napoveduje zakon, ki bi urejal posebne pokojnine in naj bi bil uveljavljen v letu dni. A to bi pomenilo, da bi bili vse do takrat upokojenci iz različnih skupin v neenakem položaju, je dejala Potrata.

"Pri varčevalnem zakonu gre za nespoštovanje načel pravne države, saj niso vsi upokojenci obravnavani enako," je opozorila. "Vzrok, zakaj so nekateri izvzeti iz varčevanja, drugi pa ne, ni natančneje pojasnjen," je še opozorila.

Poslanka Pozitivne Slovenije Barbara Žgajner Tavš je v imenu te poslanske skupine sporočila, da bodo znova sopodpisniki novele, kot so bili sopodpisniki pri noveli z enako vsebino, ki je bila julija zavrnjena v DZ-ju.

Zaradi varčevalnega zakona je v juniju približno 26.300 upokojencev dobilo nižje pokojnine, znižanje pa je v povprečju znašalo nekaj manj kot 100 evrov. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je o znižanju pokojnin upokojencem poslal najprej obvestila, konec avgusta pa še uradne odločbe, ki jih je dobilo okoli 1.000 upokojencev manj.

Del zakona, ki se nanaša na znižanje pokojnin, je tudi v presoji na ustavnem sodišču. Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je namreč vložila zahtevo za oceno ustavnosti 143. člena varčevalnega zakona, ki se nanaša na znižanje pokojnin okoli 26.000 upokojencem. Med upokojenci, ki so se jim pokojnine znižale, je približno 8.000 tistih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanjem SFRJ-ju, približno 7.500 pa borcev NOB-ja.

Varuhinja v svoji zahtevi med drugim opozarja na ustavno sporen način sprejemanja zakona, kršitev načela jasnosti in določnosti predpisov ter kršitev človekovega dostojanstva. Varuhinja ustavnemu sodišču predlaga absolutno prednostno obravnavo in začasno zadržanje. Ustavno sodišče bo njeno zahtevo predvidoma obravnavalo v četrtek.

G. C.