Na Kadu nimajo dovolj denarja, da bi lahko izplačali vse poklicne pokojnine. Foto: BoBo
Na Kadu nimajo dovolj denarja, da bi lahko izplačali vse poklicne pokojnine. Foto: BoBo
Tatjana Čerin
Čerinova za stanje krivi tudi zelo slabo naložbeno politiko Kada. Foto: BoBo
Kaj bo z benificiranci?

Medtem ko se nekateri uslužbenci v javnem sektorju zaradi varčevalnega zakona upokojujejo, preden bi to sami želeli, bodo morali, kot kaže, delavci, ki bi se zaradi zdravju škodljivega dela upokojili prej, delati dlje. Socialni partnerji namreč opozarjajo, da se je na računih delavcev za izplačilo poklicnih pokojnin pri Kapitalski družbi nabralo premalo denarja. Takšne račune ima 44.000 delavcev.

Včasih smo jim rekli benificiranci, že 10 let pa so to delavci, za katere delodajalci plačujejo prispevek Kadu za predčasno poklicno upokojitev. To so med drugim rudarji, livarji, železarji, železničarji, prevozniki, največ je policistov in vojakov. Prihodnje leto bi se jih lahko 200 upokojilo, pa se jim obeta razočaranje.
Alarmantno stanje
"Situacija je resna, na računih nekaterih posameznikov alarmantna in ne zadostuje za tisto poklicno pokojnino, ki bi posamezniku pripadala," opozarja Tatjana Čerin z Gospodarske zbornice Slovenije. "Zavarovanci na svojem računu nikoli ne bodo imeli dovolj sredstev," potrjuje tudi Darko Milenkovič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Kar pa je pogoj za poklicno upokojitev. Če torej sredstev ne bo dovolj, bodo morali delavci delati naprej. Položaj zna biti zelo težek za vojake, ki po zakonu morajo iti v pokoj pri 45 letih. "On se na žalost lahko po tistem zaposli kje drugje, dokler se mu ne naberejo sredstva ali dokler ne bo imel pogojev za polno upokojitev," dodaja Milenkovič.
Delodajalci krivijo tudi Kad
Kje se je zalomilo? Na Kadu v pisnem odgovoru navajajo prispevne stopnje delodajalcev, ki so bile do nedavnega nižje, nekdanji minister za delo pa jih je po sindikalnem pritisku dvignil.
Zadostnost sredstev na osebnem računu zavarovanca se bo ugotavljala ob njegovi poklicni upokojitvi, so se konkretnemu odgovoru izognili na Kadu, ki mu delodajalci pripisujejo del krivde za nastal položaj. "Kad je po naši oceni zaračunaval velike stroške upravljanja tega sklada, naložbena politika sklada pa je bila izredno neučinkovita," je kritična Čerinova.
Velik zalogaj za ministra
Delodajalci kar naštevajo težave. Nekateri nadrejeni za svoje delavce plačujejo premalo, nekateri sploh ne; seznam poklicev, ki se jim plačuje zavarovanje za poklicno upokojitev, je zastarel in tako naprej. Vsekakor velik zalogaj za ministrstvo za delo, kjer so pristojni na dopustu, in velik zalogaj za pogajanja o napovedani pokojninski reformi, kjer bodo morali doreči tudi, kdo bo pokril manjkajoča sredstva.
Anja Huš, TV Dnevnik

Kaj bo z benificiranci?