Dejan Židan odločno nasprotuje
Dejan Židan odločno nasprotuje "orbanizaciji" Slovenije, ki jo zagovarja radikalna desnica. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
SD gre pred volivce z desetimi razvojnimi zavezami. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Predsednik SD-ja Dejan Židan je v izjavi za medije po seji predsedstva stranke poudaril, da v vladi, ki jo bo SD sestavil ali bo v njej sodeloval, ne bo radikalne desnice. Pri tem pa je za stranke, ki volivce nagovarjajo zgolj s političnim bojem proti desnici, označil za nevredne podpore. Znova se je dotaknil tudi sporazuma med prvakoma strank PS-a Zoranom Jankovićem in DeSUS-a Karlom Erjavcem o t. i. levem bloku ter mu očital, da je pripomogel k poenotenju desnice.

Sicer je Židan med desetimi zavezami, s katerimi SD odhaja na junijske parlamentarne volitve, navedel višje plače na podlagi davčnega prestrukturiranja, zagotovitev 150 milijonov za bistveno skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu že v letu 2019, odločne ukrepe proti nepreglednosti poslovanja in korupciji v zdravstvu ter reorganizacijo javnih zavodov sploh.

V SD-ju po Židanovih besedah volivcem zagotavljajo tudi posodobitev šolskega sistema v smeri "manj nalog in več znanja", pri čemer se bo stranka zgledovala po finskem modelu. Na seznamu zavez SD-ja za prihodnja štiri leta so tudi gradnja 10.000 najemnih stanovanj, predvsem za mlade družine, ter 2.000 novih mest v domovih za starejše in vzpostavitev sistema dolgotrajne oskrbe.

Sprememba dohodninske lestvice v prid šibkim
Kot je še dejal predsednik SD-ja, strankine zaveze prav tako vključujejo modernizacijo upravljanja države in javnega sektorja, pospešitev gospodarskega razvoja s pametnimi vlaganji, spodbujanje delitve dobička zaposlenim, spremembo dohodninske lestvice v prid socialno šibkim, vlaganja v javno infrastrukturo in poenostavitev pravnega reda.

Pri tem je Židan opozoril, da je SD volilne zaveze podkrepil z več kot 500 ukrepi, ki pa ne bodo izpeljani na račun zadolževanja prihodnjih generacij. SD bo po njegovih besedah pristopil k ukrepom kot predstavnik politike odprte družbe, ki vodi v blaginjo za vse sloje prebivalstva. Znova se je tudi izrekel proti "orbanizaciji" države, ki jo zagovarja radikalna desnica.