SDS predlaga, da se obstoječi rezervni sestavi vojske ukinejo in se vzpostavi nacionalna garda - za varovanje in pomoč, kot pravijo. Foto: Slovenska vojska
SDS predlaga, da se obstoječi rezervni sestavi vojske ukinejo in se vzpostavi nacionalna garda - za varovanje in pomoč, kot pravijo. Foto: Slovenska vojska
false
V SDS-u nameravajo idejo o nacionalni gardi prek državnega zbora predlagati vladi, sicer pa jo bodo vključili v svoj predvolilni program. Foto: BoBo
SDS predlaga vzpostavitev nacionalne garde

Predlog sicer ni zakonski, je poročal novinar TV Slovenija Gregor Drnovšek, če pa ga ne bo uveljavila zdajšnja vlada, ga namerava SDS, ko bo na na oblasti, so poudarili na današnji novinarski konferenci. "Vzpostavitev nacionalne garde je ena ključnih točk volilnega programa stranke SDS," je poudaril Žan Mahnič.

Nacionalna garda bi po njihovem predlogu, o katerem želijo tudi širšo javno razpravo, nadomestila vse trenutne rezervne sestave SV-ja, delovala pa bi zgolj v Republiki Sloveniji, oblikovana bi bila na pokrajinskih temeljih.

Vpoklicali bi jo ob naravnih nesrečah ali v spremenjenih varnostnih razmerah - v zdajšnji prebežniški krizi bi šlo predvsem za varovanje meja.

"V dogovoru z notranjim ministrom bi bil mogoč dogovor o dodelitvi policijskih pooblastil v zaostrenih varnostnih razmerah," poudarja Aleš Hojs.

Prepričani, da bi se odzvalo na tisoče domoljubov
V SDS-u pojasnjujejo, da bi bili v nacionalni gardi dobrodošli predstavniki obeh spolov oziroma vsi domoljubi, kot so se izrazili. Poudarjajo pa, da bi šlo zgolj za vključitev na podlagi prostovoljstva.

Pri oblikovanju sestava bi sprva merili na populacijo od 18. do 35. leta starosti, prepričani so, da bi se v sestavu lahko zbralo tudi do 25.000 članov, neposredno pa bi bili podrejeni Generalštabu SV-ja.

Gardisti bi prejemali nadomestilo, ob vpoklicu pa bi dobili enako plačilo kot poklicni vojaki.

"Drastično poslabšanje varnostnih razmer po svetu"
Med razlogi za zamisel o nacionalni gardi je predsednik odbora za notranje zadeve pri strokovnem svetu SDS-a Božo Predalič navedel, da se varnostne razmere po svetu drastično poslabšujejo, kar povezuje tudi z migrantsko krizo. Kot je opozoril, so številne evropske države že spremenile migrantsko politiko, kar za Slovenijo lahko pomeni povraten migrantski val. Ta bi v Sloveniji lahko trčil z naslednjim valom migrantov, na to pa se policija in vojska nista sposobni odzvati, meni Predalič.

Ker v takšnem položaju zaradi finančne in kadrovske podhranjenosti Slovenske vojske in policije obstaja realna nevarnost razpada nacionalnovarnostnega sistema, v SDS-u vztrajajo pri zagotavljanju več sredstev za policijo in vojsko ter organizirano vključevanje državljanov v varnostne sile.

Ob tem zatrjujejo, da sprememba zakona o obrambi ni potrebna, saj v njem že zdaj obstaja podlaga za ustanovitev garde, le vlada bi morala to urediti s podzakonskimi akti.

Obrambna ministrica: Najprej izboljšati položaj zaposlenih v vojski
Na pobudo se je na današnji seji odbora DZ-ja za obrambo odzvala obrambna ministrica Andreja Katič, ki je dejala, da pozdravlja vsako pobudo, ki bi izboljšala položaj Slovenske vojske. Predlagano rešitev vidi kot nadgradnjo prostovoljne pogodbene rezerve, vendar pa je treba zaradi vsega, kar se je zgodilo vojski v zadnjih letih, najprej izboljšati položaj tistih, ki so trenutno zaposleni v vojski. Šele nato se lahko razmišlja o nadgradnji, je dodala.

SDS predlaga vzpostavitev nacionalne garde