Vodja poslancev SDS-a Jože Tanko meni, da je bila razrešitev Andreja Širclja iz upravnega odbora slabe banke nezakonita. Foto: BoBo
Vodja poslancev SDS-a Jože Tanko meni, da je bila razrešitev Andreja Širclja iz upravnega odbora slabe banke nezakonita. Foto: BoBo
Vroča politična jesen se začenja
SDS za interpelacijo Čuferja

Vodja poslancev SDS-a Jože Tanko je povedal, da se vlada pri razrešitvi Širclja ni oprla na določbe zakona o slabi banki, ki dopušča, da so tudi funkcionarji neizvršni direktorji, ampak je razrešitev opravila na podlagi mnenja nepristojne institucije. Razrešitev pa je bila po mnenju poslancev SDS-a nezakonita.

Bratuškova: V prejšnjem mandatu bi moralo biti veliko interpelacij
Na napoved interpelacije se je odzvala premierka Alenka Bratušek, ki je pojasnila, da če je zamenjava določenih ljudi nezakonita, bi moralo biti v prejšnjem mandatu vlade vloženih veliko interpelacij.

"Če se še kaj spomnim od takrat, ko sem bila poslanka, je za interpelacijo treba narediti nekaj nezakonitega," je dodala.

Mešani odzivi političnih strank
Napoved interpelacije je pri političnih strankah naletela na različne odzive. SLS tako namiguje na podporo interpelaciji, v NSi-ju pa se bodo še izrekli.

Predsednik SD-ja Igor Lukšič vidi napoved interpelacije "kot korektno stališče opozicije, ki je prej delala drugače". Nedopustno se mu namreč zdi, da je prejšnja vlada "poslanca postavila v vlogo bankirja". V DeSUS-u pa so napoved največje opozicijske stranke označili za poceni politično potezo.

V DL-ju bodo interpelacijo komentirali, ko oziroma če bo uradno vložena.

Širclja so razrešili zaradi zakona o poslancih
Vlada je Andreja Širclja razrešila, ker zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank ni izključil uporabe zakona o poslancih. Ta določa, da poslanec ne sme biti član nadzornega odbora gospodarskih družb, med katere spada tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Neizvršni direktorji DUTB-ja namreč opravljajo funkcijo nadzornega odbora.

Na nezdružljivost obeh funkcij poslanca SDS-a pa sta opozorili tako Komisija za preprečevanje korupcije kot vladna služba za zakonodajo. V SDS-u svojo napoved interpelacije utemeljujejo s tem, da bi vlada, če bi želela pridobiti pravno podlago za razrešitev, najprej morala vložiti zahtevo za ustavno presojo določbe zakona, ki to dopušča.

Vlada ni uporabila normalnih pravnih poti
Tanko je tudi dejal, da je nezakonitost mogoče dokazovati v sodnem postopku na sodiščih. Prav tako ni bilo predlagano sprejetje obvezne razlage zakona, ki bi bila podlaga za interpretacijo člena o združljivosti funkcij, kot tudi ni bila vložena novela zakona, ki bi odpravila to neskladje.

"Skratka nobena od normalnih pravnih poti ni bila izpeljana, ampak se lahko zanesemo le na izjavo Igorja Lukšiča, ki je dejal, da se Širclja ni razrešilo, ker bi mu očitali nestrokovnost, temveč so mu predvsem očitali, da ne more biti hkrati funkcionar in neizvršni direktor," je povedal Tanko.

Poslanska skupina SDS-a pa bo interpelacijo vložila, ko bo pripravila vse potrebno gradivo. Sicer pa imajo dovolj podpisov poslancev, da to lahko storijo brez sodelovanja drugih opozicijskih strank.

Vroča politična jesen se začenja
SDS za interpelacijo Čuferja