"Odsotnost takšne obsodbe lahko pomeni le tiho odobravanje zločinov in kršitev človekovih pravic," je prepričana poslanka SDS-a Eva Irgl. Foto: BoBo

Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne je prišel primeren čas, da se politika poenoti pri obsodbi vseh totalitarizmov in sprejme resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, je prepričana poslanka SDS-a Eva Irgl.

Stranka SDS je resolucijo v državni zbor (DZ) vložila že daljnega oktobra 2009, a takrat resolucija ni dobila podpore. Po mnenju Irglove je resolucija za Slovenijo izjemno pomembna: "Ker je država trpela pod vsemi tremi totalitarizmi: nacionalsocializmom, fašizmom in komunizmom."

"Država bi morala v vseh teh letih biti sposobna enotno obsoditi bolečo zgodovinsko izkušnjo, morala bi biti sposobna obsoditi tudi komunistični režim in povojno revolucijo, ki je na slovenskih tleh prizadejala veliko bolečine, zlasti pa več kot 600 množičnih prikritih morišč," je opozorila Irglova.

Zločinov in kršitev človekovih pravic ni mogoče razlikovati po tem, v imenu katerega totalitarizma so bile storjene. Zgodovina se lahko brez jasne obsodbe ponovi, je še dodala in poudarila, da so vsi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu resolucijo podprli. "Odsotnost takšne obsodbe lahko pomeni le tiho odobravanje zločinov in kršitev človekovih pravic," je sklenila Irglova.