V SDS-u in NSi-ju se sprašujejo, kako bo inštitut za otroške srčne bolezni sploh deloval, če v Sloveniji ni ostalo več otroških kardiologov. Foto: BoBo
V SDS-u in NSi-ju se sprašujejo, kako bo inštitut za otroške srčne bolezni sploh deloval, če v Sloveniji ni ostalo več otroških kardiologov. Foto: BoBo
Po besedah poslanca NSi-ja Jerneja Vrtovca obžalujejo, da Miro Cerar ni pravočasno zamenjal ministrice Milojke Kolar Celarc. Foto: BoBo

Poskušati je treba doseči, da otroški kardiologi, ki so napovedali odhod iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, do dejanskega odhoda opravljajo vsaj urgentne posege. Poleg tega se je treba dogovoriti s priznano kliniko v eni izmed sosednjih držav za takojšnjo obravnavo urgentnih primerov, poskrbeti pa je treba tudi za nujni prevoz malih bolnikov v tujino, je na novinarski konferenci dejala poslanka SDS-a Jelka Godec.

Vlada se ne odziva na dogajanje v otroški kardiologiji niti po tistem, ko so svoj odhod nedavno napovedali trije otroški kardiologi, je opozorila. Po njenih besedah je ustanovila le Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Vendar se v SDS-u in NSi-ju sprašujejo, kako bo inštitut sploh deloval, če pa v Sloveniji ni ostalo več otroških kardiologov.

Ministrici za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojki Kolar Celarc ni uspelo vzpostaviti normalnega delovanja na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami v UKC-ju Ljubljana niti z vsem kadrom, ki je bil na voljo, je poudarila poslanka. Starši zdaj po njenih besedah sploh ne vedo, kam naj gredo, če se njihovemu otroku nenadoma poslabša zdravstveno stanje.

Pravočasna zamenjava ministrice
Po besedah poslanca NSi-ja Jerneja Vrtovca obžalujejo, da premier Miro Cerar ni pravočasno zamenjal ministrice. Težave na otroški kardiologiji so se sicer res začele pojavljati že veliko pred začetkom aktualnega mandata, je spomnil. A niti v tem mandatu ni bilo storjeno tisto, kar bi moralo biti, za kar pa nosi odgovornost Kolar Celarčeva, je dejal.

Vodstvo UKC-ja Ljubljana je pretekli teden prejelo odpovedi treh kardiologov iz službe za otroško kardiologijo, kjer zdaj ostaja le še ena zdravnica, ki ji pogodba o zaposlitvi poteče čez en mesec. Kot je pretekli teden dejal generalni direktor Aleš Šabeder, iščejo mogoče rešitve znotraj zavoda, države in tudi v tujini, obstaja pa tudi možnost ukinitve programa. Trenutno UKC Ljubljana na tem področju sodeluje s češkim centrom.

Odhajajoči kardiologi
Otroški kardiologi Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić, ki so dali odpoved, so navedli, da je sistem, ki ponuja prisotnost otroškega srčnega kirurga le dva operativna dneva v mesecu, nevaren za bolnike in za zdravstveno osebje.

Spomnimo, da je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved pretekli teden zatrdila, da bodo navedeni kardiologi glede na odpovedni rok svoje delo opravljali do ustanovitve novega inštituta. Po njenih besedah so omenjeni zdravniki zagotovili, da bodo v tem času poskrbeli za svoje bolnike. Zagotovila je tudi, da je ustanavljanje inštituta tako daleč, da bo zagotovo začel delovati najpozneje do 1. julija.

Kandidat za poslanca na listi GibanjeSkupajNaprej in nekdanji predstojnik oddelka za klinično nevrokirurgijo UKC Ljubljana Marjan Koršič meni, da je za težave v slovenskem zdravstvenem sistemu v prvi vrsti krivo netransparentno deljenje davkoplačevalskega denarja. Ta po njegovih besedah na poti do zdravstvenega sistema ponikne.

"Denarja za zdravstvo je absolutno dovolj, ne najde pa svojega naslovnika, ker vmes ponikne," je glede težav v slovenskem zdravstvu in na UKC-ju v izjavi za medije pojasnil Koršič.

Poleg tega meni, da bi smeli zdravstvo voditi ljudje, ki so za to dovolj strokovni in odgovorni ter avtoritativni. Vodenje zdravstva bi po njegovih besedah namreč moralo biti transparentno, jasno in odgovorno.

Koršič je kot problem navedel tudi, da so strukture, ki usmerjajo uporabo davkoplačevalskega denarja za policijo, vojsko, zdravstvo in druga področja, še vedno "premočne, da bi se lahko kaj spremenilo". Ob tem je poudaril, da Evropa daje denar za železnice, ceste in druga področja, kjer lahko potem tudi sama trži, da pa ji je v interesu, da je naše zdravstvo slabo, saj so potem bolnike prisiljeni pošiljati na draga zdravljenja v tujino.