Sporni najem stavbe NPU-ja je zaznamoval mandat Katarine Kresal. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Sporni najem stavbe NPU-ja je zaznamoval mandat Katarine Kresal. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Katarina Kresal
Opozicija vse glasneje zahteva odstop ministrice Kresalove. Foto: BoBo

Nekateri nekako ne razumejo, da oblast ni od Boga dana, temveč da temelji na zaupanju volivk in volivcev. Tega zaupanja pa ni več.

Zvonko Černač (SDS)

V SDS-u so prepričani, da je odhod Kresalove iz vlade "edina možna odločitev", ki pa se je zgodila prepozno. Pričakujejo čimprejšnji dogovor glede datuma volitev in čim bolj normalno delovanje vlade v tem obdobju.

Podpredsednik SDS-a Zvonko Černač je spomnil, da so že ob interpelaciji opozarjali, da gre za klasičen, šolski primer sistemske politične korupcije. "Podobno ugotavljata Računsko sodišče in protikorupcijska komisija," je dodal.


SLS želi na sestanek strank
Franc Pukšič, poslanec SLS-a, je za MMC povedal, "da je bilo že z lune videti", da gre za koruptivno dejanje in manipulacijo. Prav tako je prepričan, da je Pahor z včerajšnjim dejanjem "podprl koruptivno obnašanje tistih, ki upravljajo javni denar" in bi zato moral tudi sam odstopiti. Tudi po besedah vodje poslanske skupine Jakoba Presečnika pričakujejo sklic sestanka parlamentarnih strank in predvsem dogovor o terminu predčasnih volitev.

V Zaresu trdijo, da so pogodbo že problematizirali
V stranki Zares so najem stavbe NPU-ja problematizirali že v času interpelacije proti Kresalovi, je opozoril poslanec Franci Kek. "Zahtevali smo vpogled v pogodbo, ampak smo bili s strani predsednika vlade prepričevani, da je to stvar zaupanja. Potem smo dejali, da bomo počakali na Računsko sodišče, in rezultati so tukaj," je razložil in dodal, da bi ministrica morala odstopiti že v času interpelacije.

"Predsednik vlade podpira korupcijo"
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec tako kot Pukšič meni, da bi moral, glede na to, da včeraj ni sprejel odstopa ministrice, odstopiti tudi Pahor. Prepričan je, da tako dejanje kaže na to, da "predsednik vlade podpira korupcijo, zato je izgubil vso verodostojnost in kredibilnost". Po njegovih besedah Pahor "nima nobenih meril, razen političnih, zato je bilo pričakovati, da tega odstopa ne bo sprejel". Predlagal je, da se vlada razpusti in da se razpišejo predčasne volitve.

SNS: Slepilni manever ni uspel
Po besedah predsednik SNS-a Zmaga Jelinčiča je Kresalova očitno ugotovila, da ji slepilni manever, ki sta ga opravila skupaj s premierjem Pahorjem, enostavno ni uspel. "Mislim, da je šla ministrica Kresalova čez vse okvire in je vendarle njen odstop posledica tega, da enostavno ni mogla več metati peska v oči," je dodal.

"Odstop je odgovorno ravnanje"
Franc Žnidaršič
, vodja nepovezanih poslancev, medtem poudarja, da je Kresalova z odstopom ravnala odgovorno. Če je namreč nekaj narobe, je treba odgovarjati, in če je nekdo vpleten, je treba potegniti ustrezne poteze, pravi. Dodal je še, da je zdaj vse odvisno od predsednika vlade, "a če bo šlo tako naprej, bo Pahor res kmalu bolj osamljen".

V NSi-ju pa so zoper ministrico vložili prijavo na prekrškovni organ Državne revizijske komisije.

Nekateri nekako ne razumejo, da oblast ni od Boga dana, temveč da temelji na zaupanju volivk in volivcev. Tega zaupanja pa ni več.

Zvonko Černač (SDS)