V SDS-u pravijo, da gre pri poročanju RTV Slovenija za manipulacijo. Foto: BoBo
V SDS-u pravijo, da gre pri poročanju RTV Slovenija za manipulacijo. Foto: BoBo
Matjaž Kovačič
Kovačič je dejal, da se bo odzval v ponedeljek. Foto: RTV SLO
SDS o medijski manipulaciji in gonji

Korespondenca, ki smo jo na naši televiziji objavili včeraj in kaže na to, da je nekdanji predsednik uprave NKBM-ja Matjaž Kovačič o poslih na Hrvaškem, ki so se pozneje izkazali za sporne, obveščal tudi takratnega predsednika vlade Janeza Janšo, še vedno buri duhove. V SDS-u pravijo, da gre za medijske manipulacije in gonjo.

Spomnimo, leta 2007 je NKBM za zemljiške posle na Hrvaškem odobril za 60 milijonov evrov posojil, pri tem pa je po oceni specializiranega državnega tožilstva poniknilo 28 milijonov evrov.

Kovačič Janši na naslov SDS-a
O spornih poslih NKBM-ja na Hrvaškem je bil, kot torej kažejo elektronska sporočila, vsaj seznanjen tudi takratni predsednik vlade Janez Janša. Zanimivo je, da je Matjaž Kovačič sporočila pošiljal na Janšev strankarski in ne vladni naslov.

V enem od njih je Janši med drugim pojasnil tudi, da bo celotno 60-milijonsko transakcijo izpeljal mimo vseh nadzornih in drugih bančnih organov ter mu sporočil, da je denar treba čim prej spraviti na Hrvaško in da zato čim prej potrebuje njegovo soglasje.

SDS: Poročanje je manipulativno
V SDS-u so se danes na poročanje naše televizije odzvali z naslednjim sporočilom: "Dokumenti, na katere se nanaša vaše poročanje, so skupaj zlepljeni maili iz različnih zadev, poročanje o tem pa manipulativno. Ker NPU v mailih ni našel nič spornega, se zdaj skuša to 'popraviti' z medijsko manipulacijo in gonjo."

Že včeraj nam je sicer takratni član kreditnega odbora NKBM-ja Slavko Jarc, ki je v tej zadevi prav tako eden izmed osumljenih, pojasnil, da se hrvaških poslov sicer ne spominja, a da je prepričan, da nepravilnosti ni bilo. "Jaz vem, da so ti posli bili, konkretno pa se, ker je od tega že skoraj deset let, ne spomnim, za kakšne zadeve je točno šlo, koliko je bilo, kako je to potekalo." A če posel ne bi bil dober, se zanj ne bi odločili, je še dejal Jarc.

Kovačič se bo odzval v ponedeljek
Matjaž Kovačič je sicer še v sredo na vprašanje, ali ni Janši glede projekta pisal, da mora ostati v tajnosti, odvrnil: "Prepričan sem, da ne. Ko bom pa videl svoje dokumente, ki jih očitno nekdo kaže nekomu drugemu, čeprav jih sicer še nihče ni videl, ali pa meni ni nihče potrdil, da je že kaj takšnega videl, pa bom lahko bolj podrobno komentiral to zadevo."

Danes smo z njim govorili po telefonu. Povedal nam je le, da se bo na naše poročanje obširno odzval v ponedeljek.

SDS o medijski manipulaciji in gonji