Zobec Hrastarjeva je pisno izjavo, da se z 21. oktobrom odpoveduje službi državne tožilke, na vlado podala 26. septembra. Foto: www.dt-rs.si
Zobec Hrastarjeva je pisno izjavo, da se z 21. oktobrom odpoveduje službi državne tožilke, na vlado podala 26. septembra. Foto: www.dt-rs.si

Zobec Hrastarjeva je na seji upravnega odbora Odvetniške zbornice Slovenije sredi septembra dobila pozitivno oceno, a še ni prisegla, je dejal predsednik zbornice Miha Kozinc.

Pojasnil je, da kandidatka po pozitivni oceni upravnega odbora praktično izpolnjuje pogoje za opravljanje odvetniške dejavnosti, a je potrebna tudi prisega pred odborom. Zanjo se dozdajšnja tožilka še ni odločila, lahko pa to stori že na oktobrski seji odbora, če tako želi, je povedal.

O odhodu Zobec Hrastarjeve se govori že od julija
Na generalnem sekretariatu vlade so dejali, da je Branka Zobec Hrastar pisno izjavo, da se z 21. oktobrom odpoveduje službi državne tožilke, na vlado podala 26. septembra. O njenem odhodu pa se, kot je znano, govori že od sredine julija.

Zobec Hrastarjeva je takrat ob napovedi svojega odstopa dejala, da ne more več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev. Prvak SDS-a Janez Janša je junija proti njej namreč vložil kazensko ovadbo, v kateri ji je očital zlorabo položaja in ponarejanje listin v primeru Patria. To zadevo je sicer prevzel vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc.

Okrožno državno tožilstvo je kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo zavrnilo. Janša pa je zato pregon prevzel sam s pomočjo odvetnika Francija Matoza in na ljubljansko okrajno sodišče zoper Zobec Hrastarjevo vložil obtožni predlog.