V SDS-u nasprotujejo ukinjanju zakonske zveze kot zveze moža in žene. Foto: BoBo
V SDS-u nasprotujejo ukinjanju zakonske zveze kot zveze moža in žene. Foto: BoBo
referendum o družinski zvezi
Večina parlamentarnih strank je že napovedala sodelovanje v referendumski kampanji. Foto: BoBo

"Gre za nov eksperiment z družino, očetom, materjo in otrokom, eksperiment po teoriji spola," je na na novinarski konferenci povedala podpredsednica SDS-a Jelka Godec. Poudarila je, da se je treba zavedati vseh posledic uveljavitve novele zakona, saj je prepričana, da bi se z uveljavitvijo omogočale nove socialne in osebne stiske.

Sprejetje novele zakona, ki jo je Godčeva označila za "še en eksperiment vladajoče garniture", bi po mnenju največje opozicijske stranke povzročilo spremembo učnih načrtov v šoli. Skrbi jih tudi, da bi obveljalo, da je družina istospolna skupnost z otrokom, po mnenju SDS-a pa novela poleg dveh naravnih spolov uvaja še kategorijo "drugo" in daje možnost, da si otrok pozneje sam izbere spol.

SDS nasprotuje posvojitvam v istospolne skupnosti
Generalna sekretarka SDS-a Alenka Jeraj je poudarila, da v stranki nasprotujejo ukinjanju zakonske zveze kot zveze moža in žene, ki jo posebej varuje ustava, saj je njen pomen v osnovanju družine. Ker so v SDS-u prepričani, da sta za razvoj otroka pomembna tako oče kot mati, nasprotujejo tudi odrekanju pravice otrokom do očeta in matere z možnostjo posvojitve v istospolne skupnosti.

Jerajeva ob tem opozarja, da posvojitev ni človekova pravica, pač pa pravica otroka do očeta in matere. V SDS-u sicer pravijo, da ne trdijo, da dva moška ne moreta biti dobra očeta, ne moreta pa biti dobra mama, prav tako kot ženska ne more biti dober oče.

Ob tem je tudi spomnila, da je Evropsko sodišče za človekove pravice v več primerih odločilo, da poroka dveh ljudi istega spola ni človekova pravica. Izpostavila je tudi, da je slovensko ustavno sodišče navedlo, da je istospolna skupnost podobna zakonski zvezi, ne pa enaka: "Enaka nikoli ne more biti, ker istospolna skupnost nikoli ne bo mogla imeti reproduktivne vloge."