Koalicija Za otroke gre! je v nekaj dnevih zbrala več kot 48.000 referendumskih podpisov. Foto: BoBo
Koalicija Za otroke gre! je v nekaj dnevih zbrala več kot 48.000 referendumskih podpisov. Foto: BoBo
Pričakovati je, da bo referendum potekal med 6. in 20. decembrom. Foto: BoBo

Voditelja koalicije Za otroke gre! Metka Zevnik in Aleš Primc sta povedala, da je danes dan ponosa za družino in slovensko demokracijo. Prepričani so, da bodo na referendumu zaščitili otroke, družino in svobodo. "Prinašamo več kot 48.000 podpisov pokončnih ljudi," je povzel Primc.

DZ je po besedah Primca koaliciji postavil številne ovire, a se niso ustrašili, pač pa vztrajali. Koalicija Za otroke gre! se zavzema, kot zagotavlja Primc, za Slovenijo srečnih otrok, ki bodo deležni ljubezni očeta in matere. "To bo kampanja o ljubezni matere in očeta, ljubezni otrok do matere in očeta ter o čudoviti dopolnjujoči se naravi in spolnosti moškega in ženske," je povedal. Zato je povabil na referendum, na katerem bodo, kot pravi, izkazali nasprotovanje krivičnemu zakonu.

Zevnikova je pojasnila, da zbrane podpise za referendum posvečajo spominu njihovih prednikov, materam, očetom in starim staršem. V njihov spomin so danes prinesli tudi svečo in cvetje. Zevnikova je tako kot bistvo kampanje izpostavila družinske korenine. "Iz starega starševstva kipijo cvetovi staršev in cvetovi otrok. To je cilj in lepota naše kampanje," je dejala in spomnila tudi na besede papeža Frančiška, da družino varujemo zato, ker je naša prihodnost.

Tudi poslanstvo koalicije Za otroke gre je po besedah Zevnikove prav v varovanju mostu med "koreninami in cvetovi, da bo še naprej možno spočetje otroka iz ljubezni med možem in ženo".

Novela je bila sprejeta marca
DZ je novelo zakona o zakonski zvezi, ki izenačuje pravice istospolnih parov s pravicami raznospolnih parov, sprejel 3. marca, vendar ni začela veljati zaradi začetka postopka za razpis referenduma.

DZ je 26. marca sprejel sklep, po katerem se referendumska pobuda nanaša na zakon, o katerem po ustavi referendum ni dopusten. Koalicija Za otroke! gre pa se je na ta sklep pritožila na ustavno sodišče.

Ustavno sodišče je prejšnji teden odločilo, da se sklep DZ-ja razveljavi in da je torej referendum dopusten. Zbiranje podpisov za razpis referenduma uradno traja do 26. novembra, a so se v koaliciji Za otroke gre odločili, da bodo podpise danes vložili v DZ, saj so v prvih štirih dneh zbrali več kot 48.000 podpisov, poleg tega ne želijo obremenjevati upravnih enot. V tem času se želijo posvetiti nagovarjanju volivcev, naj se udeležijo referenduma.

Za zavrnitev zakona na referendumu mora več volivcev glasovati proti zakonu, poleg tega mora po novih referendumskih pravilih proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev. Če bo novela zakona padla na referendumu, varuh človekovih pravic napoveduje, da bo zahteval ustavno presojo zakonodaje, ki je diskriminatorska do istospolnih parov.