Foto: BoBo
Foto: BoBo

SDS je v parlamentarno proceduro vložil predlog novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi za obravnavo po skrajšanem postopku.

Stranka predlaga datum za referendum v mesecu, ki še omogoča kakovostno obveščanje volivcev v okviru referendumske kampanje. Poleg tega datum volivcem v največjem mogočem številu omogoča sodelovanje na referendumu pred bližajočimi se poletnimi počitnicami.

Največja opozicijska stranka predlaga, da lahko DZ z dvotretjinsko večino navzočih poslancev določi tudi drug dan glasovanja na referendumu, pri čemer do druge nedelje v maju ne sme preteči manj kot pol leta od dneva razpisa referenduma. Le tako je mogoče izvesti referendumsko kampanjo za obveščenost volivcev, so ocenili.

Zmanjšanje stroškov referendumov

Stranka je v sporočilu za javnost zapisala, da je v zadnjem času "vzniknilo več predlogov za razpis različnih referendumov", zaradi česar menijo, da je relativno visoke proračunske stroške izvedbe referenduma ali več njih treba omejiti. Menijo, da teh stroškov ne gre zniževati na račun omejevanja participacije državljanov pri upravljanju javnih zadev. "Zato je edino primeren kompromis, da se referendum ali več referendumov izvede samo na točno določen dan v letu," so ocenili.

Predlagatelji referendumov bi bili po navedbah SDS-a bolj neobremenjeni s smiselnostjo stroškov referenduma, marsikatera pobuda ali predlog pa bi bil iz istega razloga tudi sprejet, saj bi se na isti dan izvajalo več referendumov hkrati, so zapisali v predlogu.

Državljani bi bili po mnenju SDS-a tudi bolj seznanjeni z vsebino referenduma, saj bi bil dan za referendum splošno znan in pričakovan, s čimer bi povečali tudi udeležbo na referendumu. Poleg tega bi tako imenovani referendumski datum pripomogel k temu, da bi stranke med seboj raje sklepale kompromise.

Sorodna novica Deveti predlog za posvetovalni referendum: SDS predlaga testiranje poslancev na prepovedana mamila

Že deveti predlog letos

Poslanci SDS-a so v četrtek, pred vložitvijo predloga novele zakona, v parlamentarni postopek vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge. Pred enim tednom pa so vložili še predloga posvetovalnih referendumov o nastanitvah nezakonitih migrantov v Sloveniji in o zaupanju v vlado Roberta Goloba.

Stranka NSi je pred tem vložila predloga posvetovalnih referendumov o predlogu energetskega zakona in o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije.

Največja vladna stranka Gibanje Svoboda bi medtem na posvetovalnih referendumih preverjala naklonjenost volivcev pridelavi, predelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah.

Zdajšnji zakon o referendumu in ljudski iniciativi sicer določa, da je lahko referendum katero koli nedeljo v letu ali drug dela prost dan. Na Državni volilni komisiji so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili, da bo seja, na kateri bodo člani opravili razpravo o možnosti hkratne izvedbe evropskih volitev in referendumov, ta četrtek.