Janša je že pred časom napovedal, da gredo na volitve s ciljem doseči visoko podporo. Foto: BoBo
Janša je že pred časom napovedal, da gredo na volitve s ciljem doseči visoko podporo. Foto: BoBo

Največja opozicijska stranka SDS je v pričakovanju predčasnih volitev predstavila svoja politična izhodišča, predlog ustavnih sprememb, sistemske cilje in ukrepe ter kratkoročne protikrizne ukrepe za trajnostni razvoj, gospodarstvo in javne finance. To je napoved, kako bi se sami lotili izvajanja oblasti, če jim jo volivci na naslednjih volitvah podelijo.

Več o programu preberite tukaj.

Sestavili program. Ga bodo sami uresničili?
Ob predsedniku stranke Janezu Janši so program predstavili predsednik odbora SDS-a za finance Andrej Šircelj, predsednik odbora SDS-a za razvoj Žiga Turk, predsednik odbora SDS-a za gospodarstvo Marko Pogačnik in SDS-ov poslanec Andrej Vizjak.

To so imena, ki bi lahko bila med ministri v morebitni novi vladi, če jo bo sestavljal SDS. Šircelj je bil na ministrstvu za finance že v času Andreja Bajuka kot njegov državni sekretar, Turk je prav tako že vodil ministrstvo za razvoj v Janševi vladi v prejšnjem mandatu, Vizjak je nekdanji minister za gospodarstvo, za to mesto pa se omenja tudi Pogačnika, ki je bil včasih na vrhu SOD-a.

Vrnitev evropskih poslancev?
V Financah so po neuradnih informacijah iz stranke SDS pripravili spisek še preostalih mogočih ministrskih kandidatov. V vladi spet vidijo Gregorja Viranta, ki je v prejšnjem mandatu vodil ministrstvu za javno upravo, v morebitnem novem mandatu pa bi lahko prevzel pravosodno ministrstvo. Prav tako bi se v slovenski politični prostor lahko vrnil zdajšnji evropski poslanec in nekdanji minister za šolstvo Milan Zver, ki bi lahko bil novi zunanji minister.

Za notranje ministrstvo v Financah oklevajo med nekdanjim ministrom Dragutinom Matejem in novo žensko na tem položaju - odvetnico Nino Zidar Klemenčič, ki trenutno Janšo zastopa v sodnih postopkih. Ministrstvo za okolje naj bi pripadlo evropski poslanki Romani Jordan Cizelj, ministrstvo za delo pa nekdanji državni sekretarki v tem resorju Romani Tomc, sicer nekdanji članici NSi-ja.

Seznam ni dokončen, je pa zelo verjeten, pravijo novinarji časnika Finance.