V SDS-u računajo na finančno pomoč podpornikov stranke. Foto: BoBo
V SDS-u računajo na finančno pomoč podpornikov stranke. Foto: BoBo

Tako so se odločili "zaradi številnih pozivov k pomoči obtoženim ali obsojenim pri plačevanju vrtoglavih sodnih stroškov oziroma kot pomoč članom stranke, ki so tarča političnega, pravosodnega in upravnega obračunavanja". Vsa zbrana sredstva bodo namenjena izključno za poravnavo sodnih in upravnih stroškov, "ki so povzročeni predsedniku in članom SDS-a v politično motiviranih sodnih in administrativnih postopkih", so pojasnili.

V SDS-u pravijo, da so stranka, njeni predstavniki in zagovorniki, predvsem pa predsednik Janez Janša, deležni silovitega stopnjevanja političnega, upravnega in pravosodnega obračunavanja. Kazensko preganjajo nekdanjo predstavnico za odnose z javnostmi SDS-a, preganjajo predsednika Sveta SDS-a, poslance in druge vidne člane in podpornike stranke ter jim želijo omejiti svobodo govora, naštevajo v Janševi stranki in pojasnjujejo, da je bil predsednik stranke Janez Janša deležen že več kot 160 različnih upravnih, političnih in sodnih represivnih ukrepov.

Janša izgubil proti Berglundu in Potočniku ter Perčiču
Poteza SDS-a sledi razsodbi v ponovljenem sojenju, v katerem je Janša izgubil tožbo proti finskemu novinarju Magnusu Berglundu, finski televiziji YLE in Bojanu Potočniku. Medtem ko je Janša zahteval 1,5 milijona evrov odškodnine in umik izjav, objavljenih v oddaji Resnica o Patrii, mu je sodišče naložilo plačilo 27.852 evrov pravdnih stroškov. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Poleg tega je pred dvema tednoma ljubljansko okrožno sodišče odločilo v sporu med Francem Perčičem, svetovalcem nekdanjega predsednika republike Danila Türka, in stranko SDS. Razsodilo je v prid prvega in SDS-u naložilo plačilo 4.000 evrov odškodnine. Tudi ta sodba še ni pravnomočna.

Janša pa v zvezi z zadevo Patria te dni čaka še na eno odločitev. Višje sodišče namreč obravnava njegovo pritožbo na prvostopenjsko sodbo, v kateri je junija lani odločilo, da je Janša skupaj z Ivanom Črnkovičem in Tonetom Krkovičem kriv kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa oklepnikov 8 x 8.

Janša je bil na prvi stopnji obsojen na dve leti zapora in 37.000 evrov stranske denarne kazni. Razsodba je za SDS pravosodni škandal brez primere. V stranki pravijo, da je bilo z afero treba zamegliti in izničiti uspešen mandat vodenja države in Evropske unije, Janšo in SDS pa ustaviti.

SDS: Družina in človekovo dostojanstvo jim nista mar
"Janezu Janši in njegovi družini je dovoljeno groziti s smrtjo. Z Janezom Janšo je dovoljeno obračunavati na najbolj nizkoten in primitiven način," pišejo v SDS-u in nadaljujejo: "Družina in človekovo dostojanstvo jim nista mar. Želijo politični, moralni in materialni zlom!"

Če bodo sodbe na višjih stopnjah ali na Evropskem sodišču za človekove pravice in plačila odškodnin razveljavljeni, bodo sredstva nakazana v dobrodelne namene, so dodali v SDS-u.