"Višje sodišče ni zadnja instanca, obstajajo še vrhovno in ustavno sodišče ter evropsko sodišče za človekove pravice. Obstaja ali pa še bo obstajalo sodišče, ki bo to razveljavilo, saj takšna absurdna obtožba ne more dobiti končne pravne potrditve, če bi se to zgodilo, je najbolje, da se vsi izselimo iz Slovenije," je po seji senata višjega sodišča dejal Janez Janša. Sodba višjega sodišča naj bi bila znana v 30 dneh. Foto: BoBo

Škode, ki je nastala s tem procesom, se ne bo dalo v celoti popraviti, časa ni mogoče zavrteti nazaj. Nastala je ogromna škoda ne le zame in za mojo družino ter soobsojence, temveč tudi za državo, ki je bila s to afero potisnjena v politični vrtinec, v katerem se ne pogovarjamo o konkretnih težavah, ampak se sodišče in tožilstvo izrabljata za odstranjevanje političnih nasprotnikov. Gre za t. i. selektivno uporabo pravice. Tudi če bi bila sodba danes razveljavljena in bi bili oproščeni, kdo nam bo povrnil to škodo?

Janez Janša

To je zadeva, ki vpliva na politično življenje, na volitve, posledice čutimo vsi državljani. V tem času se nabira 30 milijard javnega dolga, ko se celotni levi politični esteblišment ukvarja s tem, kako bodo s sodbo v primeru Patria odstranili svoje politične nasprotnike. To bo treba plačati in udarilo bo po žepih.

Janez Janša
Prvak SDS-a je še pripomnil, da je tudi višje sodišče na neki način izrazilo smisel za humor, saj je današnjo obravnavo sklicalo na "svetovni dan pripovedništva". Foto: BoBo
Na shodu je okoli sto Janševih podpornikov. Foto: BoBo
Prišli so tudi tisti, ki Janeza Janše ne podpirajo. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček
Sodba v primeru Patria šele čez en mesec
Sodbe ne bo vsaj še mesec dni
Pred sodiščem nasprotniki in podporniki
Janša, Črnkovič in Krkovič spet na zatožno klop

V zadevi Patria, v kateri sta predsednik SDS-a in nekdanji premier Janez Janša ter brigadir Anton Krkovič na prvostopenjskem sodišču obsojena sprejemanja neupravičenih daril, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič pa dajanja podkupnin v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnikov, se je odvila nova epizoda. Tričlanski senat višjega sodišča je na javni seji predstavil sodbo in pritožbe ter prisluhnil pritožnikom in tožilstvu.

Predsednik senata Milan Štrukelj je ob začetku seje pojasnil, da razsodbe še ne bo in da se bodo 30-dnevnega instrukcijskega roka skušali držati, da pa je spis z več kot 14.000 stranmi in več tisoč dokaznimi dokumenti res obsežen. Sodnica poročevalka Mateja Lužovec je nato dve uri poročala o tem, kar je odločilo in utemeljilo sodišče 1. stopnje ter na kaj se pritožujejo zagovorniki obsojenih.

Ob sami končni sodbi se pritožnikom zdijo sporni tudi pridobljeni dokazi, predvsem na Finskem, saj so prepričani, da tam veljajo drugačni dokazni standardi za zadržanje zaslišanih in ob hišnih preiskavah. Sodbo pa izpodbijajo tudi zaradi po njihovem mnenju bistvenih kršitev določb kazenskega postopka, kazenskega zakona ter tudi zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja.

Janša: Sodba je konfuzna
Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je tako prepričan, da ni predstavljenega nobenega neposrednega dokaza, da bi njegova stranka storila kaznivo dejanje, v obrazložitvi sodbe pa ni opredelitve, da je Janša nagrado sploh sprejel.

Sodišče je nagovoril tudi Janša, ki pravi, da je imel z branjem sodbe precejšnje težave, čeprav je spremljal dokazni postopek. "Odgovora na vprašanje, kdaj, kje in kako sem sprejel obljubo nagrade, v sodbi nisem našel. Prav tako ni navedeno, kakšna je bila ta nagrada. Tudi v časovnem smislu je sodba konfuzna." Ob tem se je vprašal, kako se lahko predsednika vlade podkupi z obljubo neznane nagrade. "Verjetno se niti zadnjega uradnika ne more podkupiti, če ne poveste, kaj mu boste dali."

V nekaterih dokaznih komunikacijah je bilo po njegovih besedah navedeno, da se je predsednik vlade s predstavniki Patrie srečal v hiši mariborskega župana, vse zaslišane priče pa so skozi postopek zavrnile trditve, ki se jih je sploh dalo preveriti. Izpostavil je tudi trajanje celotnega sojenja: "Če je to skrajšan postopek sojenja, ne vem, kakšen je običajen. Na sodišču se zadeva vleče že pet let."

Črnkovič: Pomislite, ko me boste obsodili
Zelo čustveno je senat nagovoril tudi obsojeni lastnik podjetja Rotis, ki je bil zastopnik finske Patrie. "Vse življenje sem že podjetnik in pri pridobivanju poslov se marsikdaj naloži kaj, kar ne drži. Tega sodišče ni želelo razumeti."

V sodbi se velikokrat omenja formula JZ+TK+IC+stranka, ki so jo preiskovalci našli v dokumentih na računalniku Črnkoviča ter naj bi pomenila Jožeta Zagožna, Toneta Krkovča, Ivana Črnkoviča in stranko SDS, tožilstvo pa je prepričano, da gre za način delitve zaslužka pri oklepnikih. Črnkovič trdi, da so to kratice podjetnikov, s katerimi je razmišljal o poslu biomase, čeprav prizna, da v drugih zabeležkah JZ in TK uporablja za Zagožna in Krkoviča. "V vseh teh letih sem si ogromno zapisoval na računalnik, da nisem česa pozabil in da sem o tem še razmišljal. Preiskovalci so našli neko formulo, kaj pomenijo kratice, sploh ni pomembno, saj je šlo le za moja razmišljanja." Njegov zagovornik pa je izpostavil, ali so zapiski že kaznivo dejanje.

"Spoštovani senat, globoko premislite, ko me boste obsodili. Za vašo obsodbo stoji 200 ljudi, zaposlenih v podjetju Rotis, ki bodo naslednji dan na cesti. Jaz bom odhod v zapor že prenesel," je Črnkovič nato dejal, stoječ pred sodniki.

Pesimističen je bil tudi ob odhodu s sodišča. "Mogoče pa je bolje, da (sodba) še ni znana danes. Da imam še vsaj en mesec svobode. Če bi bilo v tej hiši kaj poštenja, bi bili mi že na prvi stopnji oproščeni." Skrbi ga za delavce, saj bo v primeru njegove obsodbe razveljavljena pogodba med državo in Rotisom, "kar za Rotis pomeni le eno - stečaj".

Krkovič najbolj optimističen
Tone Krkovič
je na sodišču ponovil, da je bilo njegovo ime "grobo zlorabljeno" in da se je na sestanku z Jožetom Zagožnom, Ivanom Črnkovičem ter predstavniki Patrie, ki se je zgodil še pred sklenjenim poslom o oklepnikih, znašel po naključju in sploh ni sodeloval pri pogovoru.

Po seji senata je dejal, da ni bilo slišati nobene nove okoliščine in da zato pričakuje oprostilno sodbo. Priznal je, da izkušenj z javnimi sejami predtem ni imel, zato ga je današnja razprava "pozitivno presenetila". "Imeli smo možnost dodatno pojasniti stvari, svoje razloge za pritožbo, ki so jih dobro dopolnili tudi naši zagovorniki," je še povedal.

"Sodba bo približana evropskim volitvam"
S samim potekom seje pa ni bil zadovoljen Janez Janša: "Sodišče ni dovolilo, da bi odgovorili na absurdne navedbe tožilstva." Te bi po njegovem mnenju bolj sodile v čas 50. let prejšnjega stoletja ali v Kozlovsko sodbo v Višnji Gori. "Obtožuje me, da sem storil kaznivo dejanje, zato ker sem se poistovetil z dejanji Jožeta Zagožna. Pokojni Zagožen se seveda ne more braniti, vendar v celotni sodni dokumentaciji ni niti ene navedbe od Zagožna, ki bi mene kakor koli obremenjevala. Ta insinuacija je tudi nepietetna."

"Sodba, ki je bila izrečena 5. junija lani, bo v vsakem primeru padla, vprašanje je samo, na kateri instanci. Sodišče, ki jo bo razveljavilo, obstaja ali pa še bo sestavljeno. V vsakem primeru pa se škode, ki je nastala s tem procesom, ne bo dalo v celoti popraviti," je nadaljeval. Da je to političen proces, po njegovem mnenju dokazuje odlaganje končne razsodbe. "Sodba bo čim bolj približana evropskim volitvam. To bo že tretjič, ko bo postopek v zadevi Patria približan volilnim opravilom," je dejal.

Zahvalil se je podpornikom pred sodiščem, ki so prepoznali, da gre za političen proces. Meni, da če na takšnih obtožbah obsodijo njega, je lahko obsojen kdor koli. "Pred sodišči, kjer se pravica deli na ta način, so običajni državljani tako rekoč nemočni. To ni zgolj moj občutek. To potrjuje zadnja raziskava Eurobarometra, ki kaže, da slovenskemu sodstvu zaupa manj kot četrtina ljudi. Tudi sodstvu v Romuniji in Bolgariji zaupa več ljudi. Danes so sodili predsedniku stranke, ki ima večje zaupanje kot sodstvo."

Sodišče lahko potrdi ali zavrže sodbo
Tožilstvo pri obtožnici vztraja in predlaga, da se pritožbe zavrnejo, sodba, ki je Janši prisodila dve leti zapora, Krkoviču in Črnkoviču pa 22 mesecev, vsi morajo plačati tudi denarno kazen in sodne stroške, pa potrdi. Tožilec Andrej Ferlinc na sami seji ni veliko govoril, saj je le poudaril, da se s sodbo ne strinja zato, ker bi bila obsodilna, temveč ker natančno kaže, kaj se je dogajalo.
Sodišče druge stopnje lahko zdaj pritožbo zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo sodišča prve stopnje ali razveljavi to sodbo in pošlje zadevo sodišču prve stopnje v novo sojenje. Lahko pa višji sodniki tudi sami spremenijo prvostopenjsko sodbo. Če bi se zadeva vrnila v ponovno sojenje, bi se sodišče znašlo v časovni stiski, saj bo zadeva Patria avgusta prihodnje leto zastarala.

200 protestnikov pred sodiščem
V sodni dvorani so sejo sodišča spremljali tudi poslanci SDS-a Jože Tanko, Eva Irgl, Alenka Jeraj, Zvonko Černač, evropski poslanec Milan Zver, nekdanji minister Vasko Simoniti, nekdanji sekretar vlade Božo Predalič in nekdanji predsednik DZ-ja France Cukjati.

Pred stavbo sodišča so se bili med drugim tudi strankini poslanci, Branko Grims, Franc Breznik, Vinko Gorenak, Dragutin Mate in Vinko Vasle ter grosupeljski župan iz SDS-ovih vrst Peter Verlič.

Shod pod geslom Danes Janša, jutri ti!
Pred vhodom v sodišče se je sicer že malo po 8. uri zjutraj zbralo okoli 200 protestnikov, ki so s transparenti in skandiranjem izražali podporo obsojeni trojici. Na drugi strani ceste pa se je zbrala tudi peščica tistih, ki so izražali svoje prepričanje, da bi Janša moral za zapahe. Med skupinama je sledilo nekaj posameznih verbalnih obračunov, da se strasti ne bi preveč razvnele, pa so skrbeli tudi navzoči policisti.

Janševi podporniki so organiziran shod pred sodiščem organizirano poimenovali Danes Janša, jutri ti! Zbranim so delili tudi značke s tem napisom, pred stopnicami so razgrnili veliko slovensko zastavo, prinesli pa so tudi veliko sliko Janše in nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko. "Med njenim in tem sodnim procesom Patria namreč lahko potegnemo kar nekaj vzporednic," je za MMC pojasnila protestnica, ki je sliko prinesla.

Med čakanjem, da predsednik SDS-a pride s sodišča, so večkrat skandirali, najpogosteje preprosto: "Janša, Janša!" Njegovi nasprotniki na drugi strani ceste pa so povzemali: "V zapor, v zapor!"

Janšo pred sodiščem pričakala navdušena množica
Po skoraj petih urah čakanja so podporniki Janše nazadnje le prišli na svoj račun, saj je prvak SDS-a le prišel s sodišča, dal izjavo novinarjem, nato pa se mimo njih peš odpravil proti hotelu, kjer ga je čakalo srečanje z odvetniki. Ljudje so ga objemali, se rokovali z njim, mu podarjali cvetje, pot skozi navdušeno množico pa so mu morali utirati celo varnostniki.


Sredino dopoldne v znamenju Patrie lahko podoživite tudi v spodnji aplikaciji, ki smo jo danes oblikovali novinarji MMC-ja na terenu in v redakciji. Vabljeni k branju!

Škode, ki je nastala s tem procesom, se ne bo dalo v celoti popraviti, časa ni mogoče zavrteti nazaj. Nastala je ogromna škoda ne le zame in za mojo družino ter soobsojence, temveč tudi za državo, ki je bila s to afero potisnjena v politični vrtinec, v katerem se ne pogovarjamo o konkretnih težavah, ampak se sodišče in tožilstvo izrabljata za odstranjevanje političnih nasprotnikov. Gre za t. i. selektivno uporabo pravice. Tudi če bi bila sodba danes razveljavljena in bi bili oproščeni, kdo nam bo povrnil to škodo?

Janez Janša

To je zadeva, ki vpliva na politično življenje, na volitve, posledice čutimo vsi državljani. V tem času se nabira 30 milijard javnega dolga, ko se celotni levi politični esteblišment ukvarja s tem, kako bodo s sodbo v primeru Patria odstranili svoje politične nasprotnike. To bo treba plačati in udarilo bo po žepih.

Janez Janša
Sodba v primeru Patria šele čez en mesec
Sodbe ne bo vsaj še mesec dni
Pred sodiščem nasprotniki in podporniki
Janša, Črnkovič in Krkovič spet na zatožno klop