V SDS-u so še zapisali, da je danes en dokument z njihovih spletnih strani napihnjen v ogromno afero in da se ne spomnijo nobene podobne afere, ko je bilo uničenih na tisoče dokumentov iz tistega časa. Foto: MMC RTV SLO
V SDS-u so še zapisali, da je danes en dokument z njihovih spletnih strani napihnjen v ogromno afero in da se ne spomnijo nobene podobne afere, ko je bilo uničenih na tisoče dokumentov iz tistega časa. Foto: MMC RTV SLO
SDS se je opravičil, a ne Türku
SDS objavil opravičilo in pojasnilo

Kot so zapisali, so na spletnih straneh SDS-a objavili pristne dokumente iz Arhiva Slovenije, kaj pa so naslovniki v prilogah dopisa, ki ga je poslal republiški sekretariat za mednarodno sodelovanje 2. 7. 1980, dejansko dobili v roke, pa po preverjanju celotnega postopka odbire gradiva pred slabim letom dni z gotovostjo ne morejo trditi.

Na navedbe SDS-a o neurejenosti arhiva se je že odzval direktor Arhiva RS Dragan Matić, ki je zatrdil, da so gradiva v Arhivu urejena, kar lahko preveri vsakdo.

SDS bo ponovno preveril vse gradivo
"Zagotovo k dopisu sodijo najpomembnejši priloženi dokumenti (poročilo ambasade SFRJ o sojenju), saj to izhaja iz vsebine dopisa samega. Dopuščamo pa možnost, da so bile glede na (ne)urejenost gradiva SZDL v Arhivu Slovenije v isto mapo zložene in nato v datoteko (dokument 5) poskenirane tudi strani, ki niso bile priloga k dopisu z dne 2. 7. 1980. Če bi se izkazalo, da je to res, je bila to naša malomarnost, ker dokumentov nismo dovolj natančno preverili, in jo obžalujemo ter se bralcem zanjo opravičujemo," so zapisali.

Zatrjujejo, da bodo v naslednjih dneh v Arhivu Slovenije rekonstruirali celoten postopek odbire gradiva izpred enega leta ter ponovno preverili vse gradivo komisije za manjšinska vprašanja iz obdobja 1978-1983. Šele po tem bodo, kot pravijo, lahko dali končno sodbo.

SDS: Dejstva glede Türka ostajajo nespremenjena
"Ne moremo pa se v nobenem primeru opravičiti predsedniku Türku, ker to v ničemer ne spreminja dejstva, da je bil Türk v najožji skupini takratnega republiškega vodstva, ki so ga obveščali o zadevi Velikovec. Nesporna, nanj naslovljena dokumenta poročata o sojenju sodelavcem UDBE. Poznal je ozadja, ki navadnim državljanom niso bila znana. Ozadja so mu bila znana leta 1980 in so mu bila znana leta 2010, ko je odlikoval protagonista te akcije, Tomaža Ertla. To dokazujejo dokumenti tudi v obliki, kot sta jih objavila Delo in Arhiv Slovenije," dodajajo.

Zapisali so še, da je danes en dokument z njihovih spletnih strani napihnjen v ogromno afero in da se ne spomnijo nobene podobne afere, ko je bilo uničenih na tisoče dokumentov iz tistega časa. "Ni večjega ponarejanja, kot je selektivno uničevanje arhivov, ki so ga vodili prav tisti, ki zdaj nas najbolj glasno obtožujejo. Zato imamo danes vpogled v manjši in pazljivo prebran del svoje neslavne zgodovine. In še dostop do tega bi vlada ob oportunem molku predsednika države rada zaprla," dodajajo.

SDS se je opravičil, a ne Türku
SDS objavil opravičilo in pojasnilo