Ministrica za zdravje je kritik deležna tudi iz vrst koalicije. Foto: BoBo
Ministrica za zdravje je kritik deležna tudi iz vrst koalicije. Foto: BoBo
SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za zdravje

V interpelaciji SDS ministrici očita, da pripravlja zakonodajo na podlagi političnih prioritet, ki so v škodo bolnikov ter zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih. Odgovornost ji pripisujejo tudi za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov in neukrepanje pri koruptivnih dejanjih v zdravstvu.

V SDS-u so tudi prepričani, da so določena dejanja in stališča ministrice privedla do izgube zaupanja v zdravstvene institucije. Kot so zapisali v interpelaciji, javnost od ministrice pričakuje, da bo v okviru svojih pooblastil učinkovito in proaktivno omogočala izboljšanje zdravstvene oskrbe in zagotovila izvrševanje ustavno zagotovljene pravice do zdravstvenega varstva.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudarila poslanka SDS-a Jelka Godec, v slovenskem zdravstvenem prostoru zadnje mesece vre, sokrivdo za to pa bi morala prevzeti ministrica. "Prioriteta, ki jo je vlada postavila na začetku mandata, je bila, da bodo z ministrstvom za zdravje takoj pripravili celovito reformo zdravstvenega sistema, nove predloge zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ter zakona o zdravstveni dejavnosti. Do danes teh zakonov še ni v DZ-ju in jih tudi ministrstvo odlaša že od leta 2015. Zdaj so ti ključni datumi zamaknjeni že v leto 2017," je izpostavila.

Interpelacija vključuje tudi očitke pri vzpostavitvi in delovanju mreže urgentnih centrov v Sloveniji. SDS-u so poudarili, da so bili uvedeni, ne da bi bila prej pripravljena mreža izvajalcev na sekundarni ravni. Zato nastajajo velike težave pri delovanju urgentnih centrov. Godčeva je tudi opozorila, da je ministrstvo v pravilniku o nujni medicinski pomoči pozabilo na pediatrične urgentne centre. Naštela je težave, s katerimi se v praksi srečujejo v urgentnih centrih, od tistih z informacijskim sistemom do prevelikega navala bolnikov.

Zdravstvena reforma kriva za čakalne vrste
Čakalne vrste so po besedah poslanke SDS-a posledica nesprejetja zdravstvene reforme. Izpostavila je podaljševanje čakalnih dob ter večanje števila tistih, ki čakajo nedopustno dolgo, v zadnjem letu. "Ministrica na tem področju izvaja populistični projekt skrajševanja čakalnih dob, ne vseh, ampak samo tistih, ki so jih izbrali sami. S tem diskriminatorno deluje do drugih bolnikov. S tem ne bodo skrajšali čakalnih dob, potrebna je celovita zdravstvena reforma," je še dejala Godčeva.

Vrtovec se je zasmejal
Očitki iz interpelacije so sicer podobni očitkom, ki jih je v svoji interpelaciji podal NSi, a ga je SDS prehitel z vložitvijo interpelacije v postopek. V NSi-ju so ob tem zapisali, da SDS-u očitno primanjkuje idej in jim gre le za prestiž. So pa napovedali, da bodo interpelacijo, če bo po njihovi oceni ustrezno utemeljena, podprli.

Poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec je dejal, da bodo razmislili tudi o možnosti, da NSi vloži še svojo interpelacijo, če je to sploh mogoče, saj za zdaj še ni prakse, kako obravnavati dve interpelaciji zoper istega ministra. Na vprašanje, ali gre pri ravnanju SDS-a za nagajanje, pa je Vrtovec dejal: "Ne morem se zakrohotati, se bom pa zasmejal."

Godčeva je glede navedb NSi-ja dejala, da ne vidi težav pri sodelovanju z njimi, glede možnosti, da bi NSi vseeno vložil lastno interpelacijo, pa je dejala, da "je čisto njihova odločitev".

ZL interpelacije ne bo podprl
Čeprav so do ministrice kritični tudi v ZL-ju, pa interpelacije ne bodo podprli. "Za nas je edino relevantno vprašanje pri tej interpelaciji, ali bi bolniki s tem prišli do boljšega zdravljenja ali ne. In odgovor je seveda jasen ne. To bi omogočilo le boljše profite in položaj multinacionalkam ter zavarovalniškim in zdravniškim lobijem, kar je popolnoma v nasprotju s tistim, kar si želijo bolniki," je povedala poslanka ZL-ja Violeta Tomič

Nepovezani poslanci bodo o podpori interpelaciji še razpravljali, je pa Bojan Dobovšek dejal, da je na področju zdravstva že večkrat opozoril na težave s kadrovanjem, javnimi naročili in predolgimi čakalnimi vrstami. Dobovšek je prepričan tudi, da se je nakopičilo preveč težav, da bi razmišljali o interpelaciji ministrov, pač pa je po njegovem mnenju na mestu premislek o nezaupnici predsedniku vlade.

Negotova podpora koalicije
Ministrica pa je deležna tudi kritik iz koalicijskih SD-ja in DeSUS-a, zato se bo s predstavniki koalicije tudi sestala. Najglasnejše so kritike iz vrst DeSUS-a, kjer so že napovedali, da bodo sami predložili določene predloge, če jih ministrica ne bo sama. Nekdanji minister za zdravje in poslanec DeSUS-a Tomaž Gantar ocenjuje, da tudi ministričino postavljanje prioritet pri zakonskih predlogih ni ustrezno.

SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za zdravje