SDS komisiji za peticije predlaga, človekove pravice in enake možnosti predlaga naj sprejme sklep, da predlog za imenovanje Zvonka Fišerja za generalnega državnega tožilca z vidika spoštovanja temeljnih človekovih pravic ni sprejemljiv. Foto: MMC RTV SLO
SDS komisiji za peticije predlaga, človekove pravice in enake možnosti predlaga naj sprejme sklep, da predlog za imenovanje Zvonka Fišerja za generalnega državnega tožilca z vidika spoštovanja temeljnih človekovih pravic ni sprejemljiv. Foto: MMC RTV SLO

Po mnenju največje opozicijske stranke predlog vlade ni primeren in vzbuja dvom o pravni državi. Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je v zahtevi zapisal, da je Fišer konec leta 1977 kot občinski javni tožilec kazensko preganjal tri ljudi, od tega dva duhovnika, zaradi postavitve križa ob breznu pobitim med drugo svetovno vojno nad Cerknim, v začetku 80. let pa naj bi preganjal 16-letnika "zaradi t. i. verbalnega delikta".

"Sodeloval je v postopkih, kjer so bile kršene človekove pravice"
Tanko trdi, da je Fišer sodeloval v postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice, zato v SDS-u menijo, da bi o Fišerjevem imenovanju morali razpravljati tudi na komisiji.

Poslanec je še pojasnil, da so Nemci leta 1944 v napadu na Cerkno pobili 47 partizanov. Tedanja varnostnoobveščevalna služba je kot narodne izdajalce aretirala in usmrtila 15 ljudi, njihova trupla pa so vrgli v brezno nad Cerknim, čeprav naj bi partizane izdal nekdo drug, je zapisal v zahtevi za sklic seje.

SDS: Vlada naj razmisli
Opisal je tudi, kako se je Amalija Jereb leta 1975 odločila postaviti spomenik v obliki križa. Skico za spomenik je naredil duhovnik Janez Lapanja, križ pa je blagoslovil drugi duhovnik Stanislav Medvešček. Fišer je dve leti zatem na idrijskem občinskem sodišču vložil obtožni predlog zoper omenjeno trojico. Predlog proti Jerebovi so zavrgli, oba duhovnika pa je sodišče obsodilo, a ju je vrhovno sodišče julija 1995 oprostilo.

V SDS-u so zato prepričani, da je vlada dolžna razmisliti o "kandidaturi, ki v ljudeh zbuja dvome o varovanju človekovih pravic". Tanko meni, da se vlada s to odločitvijo ni "ravno izkazala", in opozarja, da Zvonko Fišer o omenjeni zadevi "ni izrazil niti trohice obžalovanja".

Tanko: Žalostno je, da ga podpirajo Zalar, Kresalova in Türk
Žalostno se mu zdi, da kandidaturo podpirata tudi pravosodni minister Aleš Zalar in notranja ministrica Katarina Kresal, "ki imata polna usta pravne države in varovanja človekovih pravic". Še bolj žalostno pa je, da Fišerja podpira tudi predsednik države Danilo Türk, je še zapisal Tanko. V SDS-u menijo, da vlada s tem javno zagovarja kršitve in kršitelje človekovih pravic ter s tem smeši tako ustavo kot pravno državo.

SDS zato komisiji predlaga, naj sprejme sklep, da predlog za imenovanje Fišerja z vidika spoštovanja temeljnih človekovih pravic ni sprejemljiv. Predlagajo tudi sklep, naj vlada zakonodajo dopolni tako, da na najvišje pravosodne funkcije "ne bo mogoče imenovati tožilcev, ki so sodelovali v postopkih, kjer se je kršilo človekove pravice".