V SDS-u so napovedali program, ki bo državo izvlekel iz krize. Foto: MMC RTV SLO
V SDS-u so napovedali program, ki bo državo izvlekel iz krize. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi na politično krizo

Enako naj bi po prepričanju največje opozicijske stranke "ti iz zaledja" ravnali tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem. "Preprečili so mu, da bi sklenil partnerstvo za razvoj z opozicijo, ki ga je napovedal ob svoji prisegi za mandatarja. Vseskozi so ga gnali v ideološke spopade in v varovanje spačenega nacionalnega interesa, ki je bil zgolj krinka za lomastenje tajkunov iz Foruma 21 in združenja YES po slovenskem gospodarstvu. Ko je Pahor zaradi sledenja njihovim nasvetom in formulam zavozil do konca, pa si njegovi botri umivajo roke in govorijo: 'Odstopi naj, nesposobnež, da bomo lahko ohranili oblast!'" so zapisali.

"Strah pred Janšo"
V SDS-u so prepričani, da je vladajoči koaliciji in njenemu zaledju pomembna samo oblast. To naj bi po potrjevale tudi izjave iz tega tabora: "Samo ne predčasnih volitev, kajti na njih lahko zmaga SDS oziroma Janez Janša." Takšne izjave naj bi postavljale zelo nizke standarde za prihodnost, menijo in dodajo: "Katera koli vlada v katerem koli prihodnjem mandatu se bo lahko ob javnomnenjski podpori, večji od 15 odstotkov, mirno sklicevala na Pahorjevo vlado, ki je bila še nižje, pa vendarle ni odstopila. Slaba, dolgoročno zelo slaba usluga slovenski prihodnosti."

Predsednikov govor
Komentirali so tudi govor predsednika države Danila Türka ob 70-letnici ustanovitve OF-a. Pojasnjujejo, da bi predsednik "z združevalnim govorom nagovoril tako prvo- kot tudi drugorazredne državljane in pomagal graditi zavezništvo, ki je potrebno za rešitev politične in gospodarske krize", česar po mnenju SDS-a ni storil in s tem zamudil lepo priložnost. Dodajo, da je Türk nastopil "ne kot predsednik vseh Slovencev, ampak kot politični vodja neke preživele paradigme kombinatov, kolhozov in zapravljanja tujega denarja".

"Gospodarji lutk"
"In če se malo pošalimo na račun najnovejše mantre o novih, svežih obrazih, si je treba ogledati samo posnetek prve vrste njegovih poslušalcev na državni proslavi. Res je bilo videti same 'nove, sveže obraze'. Obraze tistih, ki bi radi še naprej vladali iz ozadja, le nove lutke za ospredje potrebujejo," so zapisali v SDS.

Program za izhod iz krize
V stranki so napovedali tudi dokončanje priprav na naslednji mandat in program, "ki bo združevalen in bo Slovenijo izkopal iz krize ter jo usposobil za življenje in razvoj v 21. stoletju". Na koncu so pojasnili, kaj bodo storili na referendumih 5. junija: "Odšli bomo na volišča in trikrat glasovali proti. Trikrat proti trem slabim zakonom in simbolično proti vladi, ki je zavozila naš razvoj."

Odzivi na politično krizo