"Z ministrom Golobičem sva dobro sodelovala, smo koalicijski partnerji," je v četrtek zagotavljal premier Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
"Podpirajo odločitve, ki so bile sprejete. Pridružujejo se želji, da naša dejanja ne vplivajo škodljivo na to, kaj se bo dogajalo v času referendumske kampanje," je Golobič povedal o dejanjih Zaresovih treh ministric. Foto: MMC RTV SLO
Vlada
Ministrice Zaresa za gospodarstvo, za kulturo in za javno upravo Darja Radić, Majda Širca in Irma Pavlinič Krebs bodo po Golobičevih besedah delovale tako, da ne bo sprožena vladna kriza v času, ko se je treba osredotočiti na referendumsko kampanjo. Foto: MMC RTV SLO
Politični vihar se (za zdaj) umirja

Gregor Golobič se je sešel s premierjem Borutom Pahorjem, dogovorila sta se, da bo Golobič odstopil 4. junija, dan pred referendumsko nedeljo.

"Moja odločitev o odstopu je dokončna, predsednik vlade jo je vzel na znanje in izrazil zadovoljstvo, da se mu v prihodnjih tednih ne bo treba ukvarjati z izbiro novega ministra," je po sestanku povedal Golobič.

"Dokončnost moje odločitve je vezana na dan pred referendumom," je še pojasnil in dodal, da izid referenduma ni razlog, zakaj se je odločil za to potezo. "Podpora pokojninskemu zakonu stranke Zares ostaja. Nič ne bo manjša," je zatrdil.

Golobič ugotavlja, da so predčasne volitve zaradi ureditve, kot jo imamo, težko dosegljiv cilj. Tudi manjšinska vlada, ki bi speljala mandat do konca, po Golobičevem mnenju "ta hip ni opcija, o kateri bi kdor koli realno razmišljal". Bolj verjetna možnost se mu zdi rekonstrukcija vlade, koalicije.

"Pahor je zadovoljen"
Iz Pahorjevega kabineta pa so po sestanku sporočili, da je "zadovoljen, ker sta se z Golobičem strinjala, da sprejme odločitev o umiku z ministrskega položaja po izteku referendumske kampanje za uveljavitev pokojninske reforme".

"Oba sta poudarila odgovornost za politično stabilnost, ki je poleg pokojninske reforme ključnega pomena za zaupanje mednarodnih finančnih trgov v reformno sposobnost Slovenije. V primeru sprejetja pokojninske reforme bo namreč o nadaljnjih korakih za uspešno vodenje te ali drugih vlad bistveno prav to," so še povedali v Pahorjevem kabinetu.

Kresalova: Nobenega političnega scenarija ni mogoče izpeljati v enem mesecu.
Predsednica LDS-a Katarina Kresal je dejala, da stranka ne bo sodelovala v licitacijah o tem, kakšna naj bo usoda te vlade in posameznih ministrov. Takšne aktivnosti po njenem mnenju ustvarjajo zmedo in usmerjajo pozornost stran od pravega problema, to je, kaj je dobro za to državo. Odločitve Gregorja Golobiča, da odstopi z mesta ministra za visoko šolstvo, ni želela komentirati, dejala pa je, da se je treba do 5. junija povsem posvetiti pokojninski reformi in pojasnjevanju, zakaj je potrebna in koristna. V stranki bodo vse aktivnosti usmerili v prepričevanje ljudi, da je pokojninska reforma koristna, ostale aktivnosti pa bodo v ozadju tudi zato, ker po mnenju predsednice LDS-a noben političen scenarij, ki se ponuja, ni realen in ga ni mogoče izpeljati v enem mesecu.

"Sodelovali bomo v kampanji"
"Zame v tej vladi ni več prostora," je novinarjem že po četrtkov redni seji vlade dejal minister za visoko šolstvo in predsednik Zaresa Gregor Golobič. V torek je namreč premierju Borutu Pahorju in predsednici LDS-a ter notranji ministrici Katarini Kresal predlagal, da bi vsi trije odstopili z ministrskih mest, a Pahor in Kresalova temu nista bila naklonjena, saj pravita, da je zdaj vse sile treba napeti za potrditev pokojninske reforme na referendumu.

Da bo sodeloval v kampanji pred referendumom in da podpira reformo, je zatrdil tudi Golobič, vseeno pa je premierju svoj odstop ponudil že pred referendumskim dnem, ki bo 5. junija. "(Pahor) bo z njim ravnal na način, ki mu ustreza z vidika vodenja kampanje," je še povedal v Odmevih. Premier pa je kmalu po novici o odstopu povedal, da si želi, da bi Golobič dvakrat premislil.

Zares bi rad videl novega mandatarja
Golobič bi se zdaj rad vrnil v poslanske klopi, iz katerih bo tako morala poslanka Cveta Zalokar Oražem, ki je v preteklih dneh povedala nekaj kritik tudi na račun vedenja svoje stranke in predvsem predsednika. Prepričana je tudi, da so bili v preteklosti precej boljši trenutki za odstop Golobiča, a jih ta ni izkoristil.

Medtem pa Golobič zatrjuje, da je sam zadnje mesece večkrat opozarjal, kaj je v vladi narobe, saj naj bi po njegovih besedah koalicija razpadala že od decembra, ko DeSUS ni podprl ne proračuna in ne pokojninske reforme. Za rešitev te krize je zato njegova stranka predlagala tudi odstop Pahorja s premierskega mesta in da "stranka SD predlaga novega mandatarja, bodisi iz svojih vrst ali nekoga, ki bi ga javnost sprejemala kot kompetentnega strokovnjaka".

Ministrice ostajajo
Zaresove ministrice za gospodarstvo, kulturo in javno upravo Darja Radić, Majda Širca in Irma Pavlinič Krebs naj bi odstopile po 5. juniju. Po Golobičevih besedah bodo delovale tako, da ne bo sprožena vladna kriza v času, ko se je treba osredotočiti na referendumsko kampanjo.

Da bodo vztrajale do referenduma je v četrtek zagotovila Pavlinič Krebsova. Radićeva dogodkov ne komentira, Širca pa je za MMC povedala, da še naprej opravlja ministrsko funkcijo, o sodelovanju v koaliciji pa: "Razmišljamo vseskozi, še predno smo notri prišli."

Pahor: "Vladne krize ni"
Kljub napovedanim odhodom tako stranke DeSUS kot Golobiča iz vlade pa Pahor še vedno zagotavlja, da "vladne krize ni. Ta bo nastopila, ko bo vlada ugotovila, da dela ne more več opravljati v korist ljudi, ki so jo izbrali. Kljub nizki priljubljenosti sem mnenja, da to še vedno dela."

Žekš začasno prevzema SVLR
Tako se bo po odstopu DeSUS-ove ministrice za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan z delom na ministrstvu seznanil Boštjan Žekš, ki je sicer minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, a ga je premier pooblastil za začasno vodenje službe vlade za lokalno samoupravo. Svojo vlogo Žekš vidi kot nekakšno pomoč instituciji, "ki je v bistvu dobra, saj je do sedaj lepo in uspešno delovala, so se pa pojavile težave, ki jih je treba rešiti na čim manj boleč način". Na tem mestu naj bi ostal največ mesec dni.

Politični vihar se (za zdaj) umirja