Zadnja poteza Hrvaške kaže, da slovenska soseda nikoli ni nameravala spoštovali določil arbitražnega sporazuma, so prepričani v SDS-u. Foto: MMC RTV SLO
Zadnja poteza Hrvaške kaže, da slovenska soseda nikoli ni nameravala spoštovali določil arbitražnega sporazuma, so prepričani v SDS-u. Foto: MMC RTV SLO

Mera kršitev in prejudicev Hrvaške v škodo Slovenije je polna, so zapisali v največji opozicijski stranki, pri čemer mislijo na zadnji incident z novim hrvaškim pravilnikom o mejah državnega ribolovnega morja, v katerem so Hrvati mejno črto (znova) potegnili po sredini Piranskega zaliva.

Hrvaška naj javno izjavi, da imamo pravico do izhoda na morje ...
V SDS-u so v nasprotju z ministrstvom za zunanje zadeve, ki trdi, da arbitražnega sporazuma v skladu s 56. členom dunajske konvencije ni mogoče razveljaviti in da sporazum predvideva, da noben enostranski dokument ali dejanje, storjeno po 25. juniju, za arbitražno sodišče nima pravnega pomena, prepričani o nasprotnem. Menijo, da je treba najti ustrezna pravna sredstva, s katerimi bo mogoče zavarovati slovenske nacionalne interese pri določanju meje med državama.

... in umakne sporne dokumente.
"V kolikor Hrvaška ne bo umaknila dokumentov, ki predstavljajo prejudice in kršitve arbitražnega sporazuma, in v kolikor ne bo javno izjavila, da Sloveniji priznava pravico do teritorialnega izhoda na odprto morje, je treba ta problem reševati v sklopu pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo oz. razveljaviti arbitražni sporazum," so zapisali na spletni strani stranke.

Hrvaška sporazuma ni nameravala upoštevati
Hrvaška arbitražnega sporazuma ni sklenila z namenom upoštevanja, sklenila ga je v slabi veri (mala fide) ter s tem zlorabila instrument mednarodnih pogajanj in sklepanja mednarodnih pogodb, so prepričani v SDS-u. Stranka se sklicuje tudi na mnenje pomorskega pravnika Marka Pavlihe, ki je pred kratkim izstopil iz vseh skupin, ki pod okriljem MZZ-ja delujejo v povezavi z arbitražnim sporazumom. Tudi Pavliha je namreč prepričan, da bi morala Slovenija zaradi ponavljajočih hrvaških kršitev (pred omenjenim primerom je mejo po sredini Piranskega zaliva povlekel tudi hrvaški geodetski inštitut) v skladu z mednarodnim pravom zahtevati razveljavitev arbitražnega sporazuma.

SDS zato zahteva sklic izredne seje odbora za zunanjo politiko DZ-ja, na katerem bi obravnavali enostranska dejanja Hrvaške, ki po mnenju SDS-a pomenijo kršitev arbitražnega sporazuma in znova prejudicirajo mejo med sosedama.