Povprečna bruto plača, julija izplačana v javnem sektorju, je bila 1.836 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Povprečna bruto plača, julija izplačana v javnem sektorju, je bila 1.836 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Državi želi zategniti pas pri javnem sektorju
Najprej bi nižali plače, sedaj niso več prepričani

Pretekli teden je odbor za lokalno samoupravo poskrbel za razburjenje med sindikati javnega sektorja, saj je ob obravnavanju intervencijskega zakona, v katerem vlada predlaga ustavitev zaposlovanja v javni upravi, dodal še dopolnilo o znižanju plač javnim uslužbencem za štiri odstotke. Za so glasovali tako poslanci koalicije kot opozicije.

Člani glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so soglasno sklenili, da se bodo v primeru nižanja plač v javnem sektorju pridružili splošni stavki javnega sektorja. Člani odbora se bodo v torek udeležili tudi protestnega shoda pred DZ-jem, saj so nezadovoljni s predlogi, ki neupravičeno znižujejo plače javnih uslužbencev, je po seji odbora pojasnil glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj.

Poteza je izzvala začudenje tako v vladi kot pri drugih poslancih, sindikati pa so že napovedali pripravo stavke, če tak predlog pride še skozi druga parlamentarna sita. V torek bo namreč obravnavan na odboru za finance, nato pa ob morebitni potrditvi še na seji državnega zbora.

Vidovičeva bi preverila, kdo koliko dela
Da zniževanje plač kar tako povprek ni primerno, se strinja tudi kandidatka za ministrico za javno upravo Zdenka Vidovič. Za POP TV je pred dnevi dejala, da plač ne bi nižala, a da tudi njen predlog urejanja tega področja sindikatom verjetno ne bi bil všeč. Po izkušnjah iz njene revizijske prakse in dela na Računskem sodišču se ji namreč zdi, da javni uslužbenci "ne delajo toliko, kot se dela v zasebnem sektorju".

Kljub temu pa podatki kažejo, da je povprečna bruto plača v javnem sektorju za 17 odstotkov višja od povprečne plače v državi. Julija so namreč zaposleni na kolektivni pogodbi v javnem sektorju v povprečju dobili 1.794 evrov bruto, funkcionarji, ki niso na kolektivni pogodbi, pa 3.572 evrov bruto. Povprečje julijske plače je tako znašalo 1.836 evrov.

Potrebna bi bila temeljita reorganizacija
Da so stroški javnega sektorja previsoki, je za Finance poudaril predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Milan Lukić. A po njegovem mnenju racionalizacije ne bodo dosegli zgolj s poseganjem v plače, saj si tudi delodajalci ne želijo državne uprave, ki ne bi mogla zaposliti strokovnjakov, ker bi jih premalo plačevali. Prevelik javni sektor je tako mogoče obvladati le s temeljito reformo, je prepričan, a kaj, ko se je nihče ne loti.

Vlada v zakonu o intervencijskih ukrepih predlaga le začasno prepoved zaposlovanja za celotni javni sektor, od državne uprave, policije in vojske do zdravstva, sociale in kulture, s čimer naj bi pripomogli k zagotavljanju stabilnosti javnih financ.

Državi želi zategniti pas pri javnem sektorju
Najprej bi nižali plače, sedaj niso več prepričani