Stresa so s položaja odnesli ogromni dolgovi mariborske nadškofije. Foto: BoBo
Stresa so s položaja odnesli ogromni dolgovi mariborske nadškofije. Foto: BoBo
Stres odpotoval v Francijo

Stres naj bi se tako pridružil tamkajšnjim slovenskim misijonarjem. Šola, na kateri naj bi, kot smo izvedeli od slovenskih lazaristov, učil, je v mestu Fianarantsoa.

Kot piše današnji Dnevnik, so jim novico o odhodu na Madagaskar neuradno potrdili v Misijonski družbi svetega Vincencija Pavelskega, kjer pa so za Slovensko tiskovno agencijo to navedbo zanikali. Kot so pojasnili, je Stres v Parizu, kjer nadaljuje pripravo knjige.

Odločil se je za filozofijo
Stres je sicer v intervjuju za Radio Ognjišče 31. julija potrdil, da mu je bilo ob sporočilu, da je papež sprejel njegov odstop, priporočeno tudi, "da bi se malo umaknil". Namen se ima vrniti k filozofiji, ki jo je nekoč predaval, je dejal. "Odločil sem se, da bom z novim akademskim letom odšel v katero izmed univerzitetnih središč Evrope," je takrat dodal v intervjuju.

Bo Stres pomagal Opeki?
Po nekaterih informacijah naj bi Stres na Madagaskarju lazaristu Pedru Opeki pomagal pri njegovih projektih. A mesto Fianarantsoa je od glavnega mesta oddaljeno za cel dan vožnje, tako da naj Stres z Opeko ne bi mogel delati.

Ali bo Stres na afriški otok res odpotoval, je odvisno od dogovora s Svetim sedežem, piše Dnevnik. Stres je Opeko na Madagaskarju obiskal na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja, zadnjič pa je bil tam leta 2011. Takrat je na Madagaskar odpotoval le nekaj dni pred razkritjem več sto milijonov evrov velike finančne luknje v mariborski nadškofiji.

Zaradi razkritja je Stres skupaj z mariborskim nadškofom Marjanom Turnškom, ki je na položaju nadomestil Franca Krambergerja, odstopil julija letos. Stres naj bi bil tako v Parizu, v tujini, natančneje v Trstu, pa je tudi Stresov predhodnik Alojz Uran. Mašuje v slovenščini in italijanščini, med tamkajšnjimi verniki pa naj bi bil zelo priljubljen.

Stres odpotoval v Francijo