Svetniki Mestne občine Ljubljana bodo o predlogu, da bi se po Titu poimenovala nova ulica od krožišča Žale proti črnuškemu krožišču, odločali na aprilski seji. Foto: MMC RTV SLO
Svetniki Mestne občine Ljubljana bodo o predlogu, da bi se po Titu poimenovala nova ulica od krožišča Žale proti črnuškemu krožišču, odločali na aprilski seji. Foto: MMC RTV SLO
Omenjanje t. i. zaradi Tita razdvojene javnosti je po Božičevem mnenju politična floskula, ki gradi svojo politično paradigmo na iztirjeni zlorabi grobišč in revanšizmu, ki nima nobene realne podlage. Foto: EPA

Peter Božič, sicer član Liste Zorana Jankovića in predsednik komisije za preimenovanje ulic v MOL-u, je za MMC povedal, da se je za predlog odločil zaradi izbrisa najpomembnejšega izročila slovenskega naroda, ki je po njegovih besedah nedvomno narodno osvobodilni boj, na čelu katerega je Tito, s strani dela politike in Cerkve. Dodal je še, da so na njihov naslov prihajale številne tovrstne pobude.

Omenjanje t. i. zaradi Tita razdvojene javnosti je po Božičevem mnenju politična floskula, ki gradi svojo politično paradigmo na iztirjeni zlorabi grobišč in revanšizmu, ki nima nobene realne podlage.

Božič: Mestni svet bo glasoval tako, kot se vede volilno telo
Na vprašanje, ali ima njegov predlog podporo javnosti, je Božič odgovoril, da dve tretjini Ljubljančanov podpirata vrnitev Titove ulice. Poleg tega je navedel še rezultate ankete, ki je bila opravljena za MOL, po kateri se je za Titovo ulico opredelilo 59 odstotkov vprašanih, 6 odstotkov se jih ni moglo odločiti, 35 pa jih je bilo proti. Na podlagi rezultatov ankete Božič pravi, da je t. i. razdvajanja zmeraj manj in bo čez nekaj časa povsem izginilo.

Glede podpore predloga v mestnem svetu pa je Božič dejal, da se ne boji, da te podore ne bi imel. Napoveduje tudi, da bodo vse, razen dveh desnih strank, glasovale po vzorcu, ki ga je opisal zgoraj, to je tako, kot se vede volilno telo.

Kovačič: Predlog je netenje sovraštva, kar je kaznivo dejanje
Svetnik SDS-a Dimitrij Kovačič po drugi strani v predlogu vidi norčevanje in netenje sovraštva med ljudmi, kar po naši zakonodaji predstavlja kaznivo dejanje. Meni, da bi bila izpeljava tega predloga edinstvena v vsem svetu in podobna temu, če bi danes ulico poimenovali po Hitlerju, Stalinu, Pol Potu, Ceausescuju ali Mussoliniju.

"Če je še mogoče razumeti želje po ohranjanju obstoječih ulic z imenom Tita, češ da predstavljajo del zgodovine na tem območju, ne glede na to, kakšna je bila, pa je seveda poskus zdajšnjega poimenovanja po človeku, ki je odgovoren za množične povojne zunajsodne poboje in preganjanje ter eksekucije političnih nasprotnikov, ne glede na nekatere njegove morebitne pozitivne stvari, anahronizem prve vrste," je še dejal Kovačič.

Za mnenje smo zaprosili tudi Slavka Slaka iz ljubljanskega LDS-a in Gregorja Isteniča iz ljubljanskega SD-ja. Odgovore še pričakujemo.

Ana Mušič
ana.music@rtvslo.si