Alma Sedlar je zapisala, da je Supervizor ugasnil zaradi
Alma Sedlar je zapisala, da je Supervizor ugasnil zaradi "kazanja mišic dveh šerifov". Foto: BoBo

Supervizorja v ponedeljek ne bi bilo treba ugasniti, prav tako ga ni bilo treba ugasniti na velikonočni petek; obakrat je to delovalo, kot da si dva šerifa kažeta mišice.

Alma Sedlar
Komisija za preprečevanje korupcije
Aplikacija Supervizor je bila prenesena na strežnike ministrstva za javno upravo. Foto: BoBo

Jabolko spora je namreč predstavljala zahteva informacijske pooblaščenke, saj se Štefanec in Bratanič nista mogla poenotiti glede ustreznega odziva, je zapisala Alma Sedlar.

Projekt Supervizor je v obdobju prejšnjega senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) temeljil predvsem na prijateljskih dogovorih, saj že od začetka ni bil ustrezno protokoliran, opozarja Sedlarjeva in dodaja, da je bilo po prihodu novega predsednika KPK-ja in odhodu dveh računalničarjev samo vprašanje časa, kdaj bo počilo iz več razlogov, na katere senat KPK-ja ni imel nobenega vpliva.

"Supervizorja v ponedeljek ne bi bilo treba ugasniti, prav tako ga ni bilo treba ugasniti na velikonočni petek; obakrat je to delovalo, kot da si dva šerifa kažeta mišice," je Sedlarjeva slikovito opisala spor. Prepričana je, da bi bila najidealnejša rešitev ob ustrezno urejeni pravni podlagi prepričati avtorja Supervizorja Brataniča o nadaljnjem sodelovanju.

Da bi se izognili konfliktom med Brataničem in predsednikom KPK-ja, pa bi morali, tako Sedlarjeva, skleniti, "da o ključnih zadevah, povezanih s Supervizorjem, od zdaj odločajo vsi trije člani senata".

Bratanič: Delati zaman bi bilo neumno
Avtor aplikacije je za časnik Delo potrdil, da se je razhajanje med njim in predsednikom KPK-ja pojavilo po tem, ko je prišla odločba informacijske pooblaščenke, da osebni podatki, kot so imena ustanoviteljev, zastopnikov in nadzornikov, ne smejo biti dostopni prek iskalnikov, kot je Google.

Pred sabo so imeli odločbo pooblaščenke, na drugi strani pa večletno stališče KPK-ja, da pravna podlaga za objavo teh podatkov obstaja, pojasnjuje Bratanič in dodaja, da se presenetljivo vodstvo KPK-ja na odločitev informacijske pooblaščenke vseeno ni pritožilo. Od vodstva KPK-ja je pričakoval, da bo vztrajalo pri svojih stališčih, saj drugače sploh ni jasno, ali projekt kot tak sploh še podpira.

Ker se vodstvo KPK-ja ni odločilo za upravni spor z informacijsko pooblaščenko, je bilo treba odločbo uresničiti in edina mogoča rešitev v pičlih 48 urah je bila ta, da so vse skupaj ugasnili, opisuje dogajanje Bratanič in dodaja, da je potem edino kopijo podatkovne baze predal KPK-ju in se umaknil iz zgodbe.

Štefanec je sicer v sredo zanikal spor med njim in Brataničem.

Supervizor od petka zjutraj znova deluje in je dostopen javnosti, saj so od ponedeljka, ko je ugasnil, uspešno prenesli aplikacijo z vsemi podatki iz zasebnega na javni strežnik ministrstva za javno upravo.

Supervizorja v ponedeljek ne bi bilo treba ugasniti, prav tako ga ni bilo treba ugasniti na velikonočni petek; obakrat je to delovalo, kot da si dva šerifa kažeta mišice.

Alma Sedlar