Vstopna točka Rigonce je popolnoma neprimerna, je dejal Šefic. Foto: BoBo
Vstopna točka Rigonce je popolnoma neprimerna, je dejal Šefic. Foto: BoBo
false
V nastanitvenem centru Šentilj je trenutno okoli 1.000 prebežnikov. V nedeljo jih je skoraj 2.800 zapustilo Slovenijo in svojo pot nadaljevalo skozi Avstrijo. Foto: Reuters
Čez slovenske meje že skoraj 80.000 ljudi
Prebežniki noč preživeli na travniku
Število prebežnikov ne usiha

Po besedah generalnega sekretarja na MNZ-ju Boštjana Šefica so se na operativni skupini dogovorili, da bi dve ključni lokaciji poskušali razbremeniti z malce drugačnim principom delovanja. Prek teh novih pristopov naj bi postopki tekli hitreje, želijo pa si umakniti vstopno točko iz Rigonc, ki so po Šefičevih besedah za to povsem neprimerne. Razbremeniti bodo poskušali tudi brežiško območje. Če bodo dobivali najave s Hrvaške, bi sistem po njihovi oceni moral dobro delovati, je dejal.

Kmalu se bodo vključili tudi zaposleni Fursa, je napovedal, ter zasebne varnostne službe, iz katerih bo verjetno na voljo med 50 in 60 ljudi. Predvidoma v sredo bodo v oskrbo v nastanitvenih centrih vključeni tudi nekateri brezposelni prek programa zaposlovanja.

Poostreni ukrepi so predvideni
Šefic sicer upa, da bo po vrhu EU-Balkan storjen določen napredek, ki bo pomagal uravnavati tok prebežnikov; enote Frontexa pa naj bi pomagale zmanjšati dotok prebežnikov na zunanjih mejah. Vzpostavili bodo tudi kontaktne točke med državami , ki so sodelovale v vrhu, in ki bodo poročale z Evropski komisiji (EK). Pri nas bo ta točka MNZ, EK pa bo vsak teden naredil oceno, kaj se je v minulem tednu naredilo.

Na vprašanje glede morebitne postavitve ograje na meji, pa je Šefic je dejal, da bo treba na meji sprejeti zaostren nadzor, če stvari ne bodo več obvladovali. Kaj točno to pomeni, ni povedal, saj ukrepe še dodelujejo. S poostrenimi ukrepi pa ne mislijo čakati dolgo – dva do tri dni, da bodo videli, ali se dogovori upoštevajo. Dodal je še, da so iz Logatca dobili ponudbo 10 hišic iz plastike, ki bi lahko nastanile 1.000 ljudi, a je težava, da morajo najti lokacijo, kamor bi jih lahko postavili.

Razlike pri odhodih in prihodih prebežnikov
Po policijskih podatkih je v Slovenijo do zdaj prišlo več kot 73.500, zapustilo pa jo je nekaj manj kot 48.000 ljudi. Ob šesti uri zjutraj je bilo v nastanitvenih centrih po Sloveniji nastanjenih 3.167 prebežnikov, v sprejemnih centrih pa 9.455. Kje so preostali prebežniki?

Policija vsak dan objavlja podatke o tem, koliko prebežnikov je prišlo v Slovenijo, koliko jih je odšlo in koliko jih je v nastanitvenih ali sprejemnih centrih. Tako naj bi do 6. ure zjutraj v Slovenijo skupaj prišlo 73.553 pribežnikov, zapustilo pa jo je le 47.920. Nekaj manj kot 9500 jih je bilo v sprejemnih centrih, nekaj manj kot 3200 pa v nastanitvenih centrih. Kam je izginilo okoli 13.000 prebežnikov, ki so prišli v Slovenijo, vendar jih ni v sprejemnih in nastanitvenih centrih, niti niso bili predani avstrijskim varnostnim organom?

Na generalni policijski upravi pravijo, da so številke, ki jih objavljajo, zgolj neuradne oz. okvirne, uradne pa bodo objavljene po končani begunski krizi. Nekaj prebežnikov je po njihovem pojasnilu v premiku, nekateri pa so verjetno sami zapustili Slovenijo, saj se lahko po popisu prosto gibljejo in tako lahko sami odidejo v Avstrijo, če jim to seveda uspe.

Novi prebežniki v Posavju
V Rigoncah so policisti danes sprejeli že več kot 6.000 prebežnikov, zvečer pa jih je na zeleni meji čakalo še okoli 3.000. V sprejemnem centru v Brežicah je v večernih urah na prevoz še vedno čakalo okoli 4.500 ljudi, v začasnem centru v Dobovi pa še okoli 2.000.
V novem dobovskem sprejemnem centru jih je bilo nastanjenih še 1.200. Od jutra je iz Posavja v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države krenilo pet vlakov in več kot 20 avtobusov. Po podatkih novomeške policijske uprave je bilo v sprejemnih centrih v brežiški občini ob 19. uri približno 11.000 migrantov.

V nastanitvenem centru Šentilj je trenutno okoli 1.000 prebežnikov. V nedeljo jih je skoraj 2.800 zapustilo Slovenijo in svojo pot nadaljevalo skozi Avstrijo. Med njimi so bili tudi prebežniki, ki so v nedeljo prestopili mejo s Hrvaško pri Paradižu pri Cirkulanah.

Prebežniki zapuščajo Gornjo Radgono
Okoli 3.100 prebežnikov, ki so bili od jutra v nastanitvenem centru Šentilj, je popoldne že odšlo v smeri Avstrije. Avstrija jih je 1.100 že sprejela, 2.000 pa jih pred mejno črto še čaka na vstop, so sporočili z mariborske policijske uprave. Čez dan so iz Dobove v Šentilj prispele še tri vlakovne kompozicije s skupno okoli 2.350 ljudmi. Tudi ti se trenutno nahajajo v nastanitvenem centru v Šentilju.

V Slovenijo je konec tedna vstopilo okoli 20 tisoč prebežnikov. Na notranjem ministrstvu so ob tem že opozorili na izčrpanost ljudi na terenu.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: V nedeljo v Slovenijo vstopilo rekordnih 15.000 prebežnikov

Čez slovenske meje že skoraj 80.000 ljudi
Prebežniki noč preživeli na travniku
Število prebežnikov ne usiha