Semolič pravi, da bi vlada naredila veliko napako, če bi z intervencijskim zakonom posegla zaradi kaznovanja in užaljenosti, ker so volivci na referendumu pokojninsko reformo zavrnili. Foto: BoBo
Semolič pravi, da bi vlada naredila veliko napako, če bi z intervencijskim zakonom posegla zaradi kaznovanja in užaljenosti, ker so volivci na referendumu pokojninsko reformo zavrnili. Foto: BoBo
Ivan Svetlik in Borut Pahor
Na podlagi analize se mora vlada odločiti, "kako uresničiti spremembe pokojninske zakonodaje in kaj mora storiti za odpravo posledic, ki jih je padec reforme povzročil finančnemu položaju Slovenije", pravijo v SD-ju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vlada znova daje roko sindikatom

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič se je pripravljen o reformah pogovarjati s katero koli vlado, sindikati pa bodo svoje predloge dali, ko bodo pogajanja stekla. Obdržali bi 40 let delovne dobe kot zadosten pogoj za pridobitev pravice do polne pokojnine, z bonusi bi spodbujali delavce, da delajo dlje, prav tako pa bi spodbujali delodajalce, da bi več storili za varna delovna mesta ter za varnost in zdravje pri delu.

Premier Borut Pahor je sicer napovedal, da naj bi se v petek sešli z vodstvom sindikatov in preverili možnost za oblikovanje druge pokojninske reforme. Govoril pa je tudi o tem, da bo vlada verjetno pripravila intervencijski zakon, s katerim bodo skušali zagotoviti stabilnost javnih financ.

"Ne bomo dopustili zniževanja pravic"
A Semolič meni, da razlogov za tak zakon ni, saj so ekonomisti napovedovali, da bi se učinki pokojninske reforme, če bi začela veljati, poznali šele prihodnje leto. Medtem pa za drugo pokojninsko reformo po njegovem mnenju obstaja možnost, vendar le, če jih bo vlada vzela resno in ne bo podcenjevala njihovih predlogov, če se bodo pogovarjali brez groženj in izsiljevanja.

Pahor želi ugotoviti tudi, ali obstaja pripravljenost za nadaljevanje sprejemanja zdravstvene reforme in reform trga dela in Semolič odgovarja, da pri zdravstveni reformi nekatera izhodišča podpirajo, "zlasti vse to, kar bi krepilo javno zdravstvo in dostopnost storitev". Pri delovnopravni zakonodaji pa, kot pravi, ne bodo dopustili zniževanja delavskih pravic, saj prav v času krize delavci potrebujejo več varnosti, ne pa fleksibilnosti.

Izidom nedeljskih referendumov o pokojninski reformi, o delu na črno in o arhivih so prišteli še glasove, ki so prispeli po pošti iz Slovenije. Izidov glasovanja, na katerem so volivke in volivci prepričljivo zavrnili vse tri zakone, ti glasovi tako rekoč niso spremenili. Dopolnjeni neuradni delni izidi glasovanja po preštetih skoraj vseh glasovnicah kažejo, da je pokojninski reformi nasprotovalo 72,17 odstotka volivcev. Proti zakonu o preprečevanju dela na črno je glasovalo 75,53 odstotka. Novele zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva pa ni podprlo 71 odstotkov volivcev.

Vlada znova daje roko sindikatom