Če bo vlada vložila dopolnila v skladu z dogovorom, Semoliča ne bo pri morebitnem refrerendumu. O tem se danes odločajo pri sindikatih javnega sektorja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Če bo vlada vložila dopolnila v skladu z dogovorom, Semoliča ne bo pri morebitnem refrerendumu. O tem se danes odločajo pri sindikatih javnega sektorja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Referendum bo še možen, ko bo prišlo do reforme trga dela in novinarske reforme, je napovedal Semolič.

"Z vlado smo se uspeli na nekaterih točkah - žal ne vseh, to je realnost pogajalske mize - vendarle približati in omehčati ukrepe," je na tiskovni konferenci dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Potrdil je, da so se izven dosega kamer z vlado (natančneje, tremi ministri - za zdravje, delo in za finance) pogajali okoli mesec dni. Če bo tisto, kar je bilo za mizo dogovorjeno, tudi dejansko izglasovano v parlamentu, potem ne bo potrebe, "da gremo po poti referenduma," je sporočil.

V tem primeru bi tudi odpadli vsi razlogi za nesodelovanje ZSSS-ja na Ekonomsko-socialnem svetu, zveza bi pristopila k podpisu izhodišč in se pogajala za nov Socialni sporazum, je dodal.
"Zadovoljni smo," je naštevanje doseženega pričel Semolič. Nadomestila za brezposelnost za starejše od 55 let bodo ohranjena na isti ravni; minimalni osebni dohodek se bo dvakrat letno usklajeval z inflacijo (ne bo zamrznjen ali zmanjšan), nadomestilo za nego družinskega člana bo ostalo na enaki ravni, bolniško nadomestilo v primeru poklicnih bolezni in poškodb pri delu bo ostalo nespremenjeno, je našteval. Semolič je tudi zadovoljen, da bo 2. maj ostal prost delovni dan. Poleg tega bo v 90 odstotkih financiran tudi starševski dopust.
V ZSSS-ju še pričakujejo, da bo vlada oz. koalicija v DZ-ju podprla še dodatna dopolnila, tudi tista, ki jih predlaga opozicija in gredo v smeri omilitve ukrepov zakona.
Glede javnega sektorja, čigar sindikati še stavkajo, pa je Semolič poudaril, da imajo njegovo popolno podporo, kakor so jo izrazili na dan protesta pred vlado.
"Smer je napačna in slaba"
Semolič je še zatrdil, da je njihovo osnovno stališče ostalo nespremenjeno: smer, ki jo je vlada začrtala z zakonom za uravnoteženje javnih financ, je po njegovi oceni napačna in slaba, saj "ne bo ustvarila niti enega novega delovnega mesta".
Referendumu se v prihodnosti ne odpovedujejo
V odgovoru na novinarsko vprašanje je posredno dopustil možnost, da se bo njegova zveza referendumsko angažirala, ko bo prišlo do reforme trga dela in pokojninske reforme. "To ne skrivamo, to bomo branili z vsemi sredstvi. Grožnja kapitala tukaj ni skrita, karte so na mizi," je dejal prvi sindikalist.
"Sidro z 2,5 odstotka BDP-ja je prekruto"
Pri nekaterih ukrepih so se v ZSSS-ju z vlado izpogajali, da ne bodo trajni, temveč časovno omejeni, vendar jih na tiskovni konferenci niso konkretiziral. Sekretarja pri ZSSS-ju Andreja Zorka zelo moti, da bo pri nekaterih ukrepih za merilo začasnosti uporabljeno sidro 2,5-odstotne rasti BDP-ja, ta rast je v bližnji prihodnosti namreč težko dosegljiva.
Zato od gospodarskega ministra Radovana Žerjava pričakuje in zahteva, da "v najkrajšem možnem času da na mizo" investicijski program, ki bo zagnal gospodarstvo.
Na sinočnji seji odbora DZ-ja za finance in monetarno politiko je finančni minister Janez Šušteršič razkril, da bo vlada z dopolnili na zakon za uravnoteženje javnih financ vložila nekatera dopolnila, s katerimi bodo "ugodili zahtevam nekaterih sindikatov in skupin".

Referendum bo še možen, ko bo prišlo do reforme trga dela in novinarske reforme, je napovedal Semolič.