Supervizor izkrivlja sliko? Foto: MMC RTV SLO
Supervizor izkrivlja sliko? Foto: MMC RTV SLO
Miro Senica
Miro Senica pravi, da Supervizor kaže izkrivljeno sliko o njegovi odvetniški pisarni. Foto: BoBo
Odzivi na Supervizorja

Iz pisarne Senice so sporočili, da podpirajo prizadevanja protikorupcijske komisije, da se zagotovi transparenten pregled nad porabo državnih sredstev. "Vendar pa je transparentnost mogoče zagotoviti samo na način, da so objavljeni podatki resnični in celoviti. V nasprotnem primeru so lahko tudi resnični podatki, če niso umeščeni v ustrezen kontekst, zavajajoči in izkrivljeni," pojasnjujejo in dodajajo, da se je to zgodilo njihovi pisarni.


"Aplikacija Supervizor namreč ne ločuje med posli, ki so bili dejansko opravljeni za državo, in plačili, ki smo jih kot zastopniki svojih strank prejeli na podlagi pravnomočnih sodnih odločb in ki se za stranke izplačujejo prek odvetniške pisarne.

Pri opravljanju odvetniške dejavnosti je namreč običajno, da odvetniki, če smo za to pooblaščeni s strani strank, za njih sprejemamo tudi izpolnitve nasprotnih strank, torej tudi plačila obveznosti na podlagi pravnomočnih sodb, sredstva pa nato prenakažemo stranki.

Poleg tega kot odvetniki in zastopniki strank iz proračuna prejemamo vračila taks in plačila stroškov zastopanja v kazenskih zadevah. To niso prihodki, za katere bi lahko kakorkoli trdili, da so bili ustvarjeni s poslom z državo za račun odvetniške pisarne ali odvetnika," pišejo.
Gre za dobro orodje, vendar hkrati, "meče jabolka, hruške, slive in korenje v en koš ter s tem ustvarja izkrivljeno sliko". Komisiji so zato že poslali predlog, naj poleg aplikacije doda opozorilo, da iz objavljenih podatkov ne izhaja, da je bil prejemnik proračunskih sredstev tudi končni porabnik teh.

Komisija: Aplikacijo bomo nadgrajevalli
V Komisiji za preprečevanje korupcije so sicer že ob predstavitvi opozorili, zdaj pa ponavljajo, da iz podatkov, ki se izpišejo med zadetki, ne izhaja nujno zaključek, da je bil prejemnik sredstev tudi končni koristnik teh sredstev. Gre namreč za podatke o izplačilih, celovito informacijo o podlagi za konkretno izplačilo pa se lahko dobi pri posameznem proračunskem uporabniku.

So pa na komisiji priznali, da je aplikacija dvignila kar nekaj prahu, saj so do torka do polnoči zabeležili 1,2 milijona vpogledov na spletno stran Supervizor. Na strani je tudi možnost prijave morebitnih napak, pripomb in predlogov, ki jih avtorji aplikacije tudi proučijo in, če je treba, tudi ukrepajo. Aplikacijo bodo še nadgrajevali tako z novimi vsebinami kot izpopolnjevanjem uporabniškega vmesnika, napovedujejo.

Odzivi na Supervizorja