Svoje mnenje o zakonu o RTVS, o katerem bomo odločali na referendumu 12. decembra, so podali tudi seniorji v stranki SDS. Foto: MMC RTV SLO
Svoje mnenje o zakonu o RTVS, o katerem bomo odločali na referendumu 12. decembra, so podali tudi seniorji v stranki SDS. Foto: MMC RTV SLO
Programski svet RTVSLO
V Klubu seniork in seniorjev SDS-a so prepričani, da manjši programski svet pomeni manjšo pluralnost. Foto: MMC RTV SLO

V Klubu seniorjev in seniork SDS-a so prepričani, da je novi zakon o RTV-ju slab. Bojijo se politizacije in čistk med novinarji, moti pa jih tudi potencialna komercializacija.

Predsednik KSS SDS Mitja Ljubeljšek je na novinarski konferenci predstavil stališče kluba. Seniorke in seniorji menijo, da je program nacionalne radiotelevizije dober, aktualen, dobro uravnotežen in brez motečega prevelikega števila reklam. V svoji izjavi pravijo, da je očitno mnenje ministrice za kulturo Majde Širce njihovemu diametralno nasprotno. Padec gledanosti sami pripisujejo predvsem večji konkurenci.

"Je pa verjetno res, da ministrici in njenim političnim kolegom niso povšeči aktualne oddaje in teme, ki se obravnavajo na RTV, kot na primer razkrivanje kartelnih in korupcijskih mrež, raznih prikrivanj in laži vidnih političnih veljakov, raznih afer, kriza vladanja in še kaj," pa seniorji razloge za ministričino oceno delovanja zavoda kot slabo.

Kateri zakon politizira javni zavod?
Ljubeljšek se je dotaknil tudi ocen predlagateljev zakona, da novi zakon odpravlja posledice starega, ki je RTVS naredil za orodje politike. "V klubu se nam taka trditev zdi preprosto smešna in neresna in je po našem prepričanju ravno obratno," je pojasnil. Za primer je navedel število članov sveta javnega zavoda. To se zmanjšuje z 29 na sedemnajst. Po njegovem mnenju to zagotavlja manjšo pluralnost.

Predsednik seniorskega kluba pa opozarja tudi na določilo o nezdružljivosti mesta svetnika z delom v politični stranki ali politiki. Prejšnji zakon je določal, da pet let pred nastopom funkcije v svetu RTV član ni smel biti na tak način povezan s politiko, novi zakon pa tega določila po njegovih besedah ne vsebuje več.

Čistke med novinarji?
"Javno se je tudi pisalo, da v Državnem zboru RS kroži spisek novinarjev, ki jih je potrebno zamenjati. Obeta se torej temeljita novinarska čistka," je Ljubeljšek komentiral izjave Cvete Zalokar Oražem, ki je dejala, da ne bi bilo slabo, če bi kak slab novinar izgubil svojo službo.

V svoji izjavi pa je dodal, da je tudi Združenje novinarjev in publicistov zaskrbljeno nad politično gonjo proti nekaterim novinarjem, ki niso pogodu vladajoči koaliciji.

Javni zavod le še na pol
Seniorje SDS-a pa skrbi tudi nova oblika ureditve zavoda. Ta bi bil v polovici javni zavod, polovica pa bi se vodila kot gospodarska družba. V klubu se tako sprašujejo: "Kateri del institucije bo prevladoval?" Na kar odogovarjajo, da bosta po njihovem mnenju "oba dela invalidna".

Sprašujejo se, kam se bo stekala naročnina, skrbi jih vedno večja skrb za profitabilnost, ki jo bo zakon povzročil, dvomijo pa tudi o potrebnosti petčlanske uprave, ki bo opravljala delo, ki ga je do zdaj opravljal generalni direktor.