Severnokorejske oblasti so že januarja zaprle meje. Foto: Reuters
Severnokorejske oblasti so že januarja zaprle meje. Foto: Reuters

Oblasti v Pjongjangu to pripisujejo strogim ukrepom in zaprtju meja. Visoki ameriški vojaški poveljnik v Južni Koreji pravi, da navedbe "niso resnične" in "da so nemogoče". Strokovnjaki menijo, da je še najbolj verjetno, da primeri okužb so, da pa ni večjega izbruha, poroča BBC.

"V naši državi ni bil do zdaj z novim koronavirusom okužen niti en človek," je za AFP povedal Pak Mjong Su, direktor severnokorejskega štaba proti epidemijam. "Izvedli smo preventivne in znanstvene ukrepe, kot so inšpekcija in karantena za vse osebje, ki vstopa v državo, poleg tega pa tudi temeljito razkužujemo vse blago, zaprli smo meje in preprečili dostop z zraka in morja."

Foto: AP
Foto: AP

Ameriški general Robert Abrams, vodja vojaških sil ZDA v Južni Koreji, pa trdi, da ni res, da Severna Koreja nima primerov okužbe.

"Na podlagi vseh obveščevalnih podatkov, ki jih imamo, vam lahko povem, da je to nemogoča trditev," je povedal v intervjuju za CNN. Ni pa mogel Abrams povedati, koliko primerov naj bi bilo, niti potrditi, od kod je dobil te podatke.

"Verjetno so preprečili večji izbruh"

Tudi Oliver Hotham, urednik novičarske spletne strani NK News, meni, da Severna Koreja najverjetneje ima okužene. "Zelo malo verjetno je, da ne bi imela nobenega primera, saj meji na Kitajsko in Južno Korejo. Še posebej zaradi Kitajske, glede na obseg medmejne trgovine in tesne gospodarske povezave, resnično ne vidim, kako bi lahko preprečili vnos okužbe," je dejal.

Ob tem je Hotham dodal, da prav tako ni velike verjetnosti, da bi imeli v Severni Koreji izbruh večjih razsežnosti. "Resnično so zelo zgodaj sprejeli preventivne ukrepe. Mislim, da je mogoče, da so preprečili večji izbruh."

Foto: AP
Foto: AP

Meje zaprlli že januarja

Severna Koreja je res izjemno hitro ukrepala – precej hitreje kot večina drugih držav v regiji. Konec januarja je že zaprla svoje meje, nato pa odredila karanteno na stotinam tujcev v prestolnici Pjongjang. V tistem času je število okužb na Kitajskem raslo eksponentno. NK News navaja, da so izolirali okoli 10.000 državljanov, okoli 500 pa naj bi jih še ostajalo v karanteni.

Po navedbah Hothama se večina prebivalcev Severne Koreje "še kako zaveda", kaj se dogaja. "Ogromno medijskega poročanja je. Skoraj vsak dan je cela naslovna stran osrednjega časnika posvečena prizadevanjem države za zajezitev virusa, pa tudi mednarodni situaciji," je povedal za BBC.

Foto: AP
Foto: AP

Fyodor Tertitskiy, raziskovalec na južnokorejski univerzi Kookmin, to potrjuje in dodaja, da Severna Koreja trenutno vodi "pravo propagandno kampanjo, s katero prebivalce poučuje, kako preprečiti širjenje virusa".

Strokovnjaki poudarjajo, da je severnokorejski zdravstveni sistem dejansko "precej boljši, kot si predstavljamo".

"Zdravstvo Severne Koreje je precej, precej boljše od zdravstva preostalih držav s podobnim BDP-jem," pravi Tertitskiy. "Kar so storili, je, da so usposobili več zdravnikov, ki so sicer manj kvalificirani in manj plačani od kolegov na Zahodu, a lahko prebivalstvu še vedno zagotovijo osnovno zdravstveno oskrbo."

Precejšnja težava so za Pjongjang, podobno kot za Iran, mednarodne sankcije, zaradi česar so omejeni pri nabavi naprednejše medicinske opreme. Prav tako je lažje priti do boljše oskrbe v prestolnici kot na podeželju.