Gostinci si na silvestrsko noč obetajo dober zaslužek. Foto: MMC RTV SLO
Gostinci si na silvestrsko noč obetajo dober zaslužek. Foto: MMC RTV SLO
Gasilci, gasilski avto
V stalni pripravljenosti bodo gasilci, saj so imeli v preteklih letih kar nekaj intervencij zaradi požarov, ki so jih zanetila pirotehnična sredstva. Foto: BoBo

Za varnost bodo na silvestrovo skrbeli policisti po vsej državi, po zagotovilih vodstva policije stavka na varnost državljanov ne bo imela nobenega vpliva. V stalni pripravljenosti bodo tudi gasilci, saj so imeli v preteklih letih kar nekaj intervencij zaradi požarov, ki so jih zanetila pirotehnična sredstva. Zaradi le-teh bodo dežurali tudi zdravstveni delavci, pomoč katerih je na silvestrovo pogosto potrebna zaradi preglobokih pogledov v kozarce.

Kot večina drugih praznikov tudi silvestrovo ne bo prosto za številne turistične delavce. Veliko dela bodo imeli gostinci, ki skrbijo za jedačo in pijačo. Najbolj zaposleni bodo tisti, ki bodo pripravili kulinarične dobrote na večjih silvestrovanjih, ki jih bodo spremljali tudi novinarji.

Silvestrska noč je donosen posel za številne glasbenike, ki nastopijo na silvestrovanjih na prostem ali kje drugje. Zaslužki so ob tej priložnosti večinoma precej boljši kot običajno, kar še posebej velja za nastope na večjih prireditvah po Sloveniji. Kljub temu pa jim bo v žep kapnilo precej manj kot njihovim kolegom, ki bodo nastopali na tujih odrih, saj je tam za nekajurne nastope moč iztržiti tudi po več 10 tisoč evrov.

Ljubljanski avtobusi bodo vozili celo noč
Mestni avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa bodo na silvestrovo obratovali vso noč in zgoščeno, le od 23:40 do 3:50 lahko potniki pričakujejo 40-minutne intervale. Skupaj z vozniki avtobusov in sodelavci v prometni operativi bo na LPP-ju novo leto delovno pričakalo 25 zaposlenih.

V Energetiki Ljubljana proizvodnja električne in toplotne energije ter oskrba s toploto in zemeljskim pinom poteka ves čas. Poleg sodelavcev, ki skrbijo za nemoten proizvodni proces in dobavo energije, bodo na silvestrovo ves čas na delu ali v pripravljenosti dežurne intervencijske službe, so pojasnili na Javnem holdingu Ljubljana (JHL). Dežurale bodo tudi nadzorne službe v centrih javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija, ki nenehno skrbijo za oskrbo s pitno vodo in odvajanjem odpadne vode.

V Snagi bodo sodelavci v silvestrski noči opravili čiščenje po prireditvah, za kar je predvidenih 23 sodelavcev, podaljšan pa je tudi obratovalni čas sanitarij, ki bodo odprte do tretje ure, zanje pa bodo skrbeli štirje uslužbenci, so še navedli v JHL-ju.