Prva slovenska skupščina izvoljena na večstrankarskih volitvah je  25. junija razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije in njeno samostojnost. Foto: MMC RTV SLO
Prva slovenska skupščina izvoljena na večstrankarskih volitvah je 25. junija razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije in njeno samostojnost. Foto: MMC RTV SLO
Milan Kučan ob razglasitvi samostojnosti 1991
Jože Pučnik, vodja koalicije Demos, junija 1991
Pred dnevom državnosti
18 let samostojne Slovenije
Ti dnevi pred 18 leti

Letos, 18 let od razglasitve samostojnosti tako država praznuje simbolično polnoletnost, ki bo ob dnevu državnosti zaznamovana s številnimi prireditvami po Sloveniji.

Slovensko državo je po prvih večstrankarskih volitvah leta 1990 vodila koalicija Demos, ki se je po sprejetju Deklaracije o suverenosti Republike Slovenije, ki je določila enoletni rok za sprejetje ustave in izpeljavo postopkov ugotavljanja, kateri zvezni zakoni v Sloveniji ne veljajo več.

Velika večina volivcev za samostojnost
Uradna pot do samostojnosti Slovenije se je začela s plebiscitom 23. decembra 1990, na katerem je 88,2 odstotka volivcev glasovalo za samostojnost države. Plebiscita se je udeležilo 93,2 volilnih upravičencev.

Slovenska skupščina je neodvisnost države razglasila 25. junija 1991, ki je danes državni praznik. Država je prevzela nadzor nad mejami. Jugoslovanska oblast samostojnosti ni priznala, kar je vodilo v oborožene spopade med jugoslovansko armado in slovensko teritorialno obrambo.

Slovenske želje po samostojnosti ni uspelo ustaviti niti močni JLA
Spopadi so se začeli 27. junija in končali 3. julija, ko se je jugoslovanska vojska začela umikati v vojašnice. V vmesnem času so slovenske enote ustavile več oklepnih enot, znova zasedle mejne prehode, v vojašnicah pa zaprle jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh.

Tudi po posredovanju Evropske skupnosti so se na Brionih začela pogajanja med slovensko, hrvaško in jugoslovansko stranjo. Vse strani so podpisale t. i. brionsko deklaracijo, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina.

Slovenija je z njo sicer pristala na trimesečno zamrznitev osamosvajanja, kar pa je usmeritev k samostojnosti v bistvu pospešilo. Slovenijo so namreč medtem že priznale prve tuje države, večina članic Evropske skupnosti pa je to storila do 15. januarja 1992. Slovenija je 22. maja 1992 postala tudi 176 članica OZN-a.

Proslave po vsej državi
Praznovanje dneva samostojnosti se je sicer pričelo sinoči, s slavnostno sejo parlamenta in osrednjo državno proslavo. Na praznik so potekale še številne druge slovesnosti po slovenskih mestih.

Milan Kučan ob razglasitvi samostojnosti 1991
Jože Pučnik, vodja koalicije Demos, junija 1991
Pred dnevom državnosti
18 let samostojne Slovenije
Ti dnevi pred 18 leti